compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Navdih
  4. Iz vrta na mizo
  5. Z jabolki bo tudi vaša zima sladka

Sladke ideje receptov za pripravo jabolk

Ne glede na to, ali gre za sorto jabolk Gala, Boskoop red ali Jonagold – jabolka z domačega vrta so preprosto najboljšega okusa! Pozimi imajo številni lastniki vrtov v kleti polno jabolk, ki samo čakajo, da jih pripravite. Na tem mestu smo vam pripravili štiri slastne recepte za pripravo jabolk in nasvete o primernih sortah.

compo image

Naš recept za zimski jabolčni napitek

Za dober začetek v hladnih zimskih jutrih našo serijo jabolčnih receptov začenjamo s toplim zajtrkom, polnim vitaminov. Živahni in pisani poletni napitki vam bodo pomagali pri svežem začetku dneva, topli zimski napitki pa so običajno osnovani na različnih vrstah čaja in slastnih začimb. 

Za osnovo jabolčnega napitka boste potrebovali 200 ml vrelega čaja chai ali toplega kravjega mleka, mleka iz oreščkov ali žitnega mleka. Preostale sestavine lahko stresete v posodo in jih nato pretlačite. Potrebovali boste eno jabolko, ki ste mu odstranili sredico in ga razrezali na koščke, po izbiri pa tudi cimet, med in malce ingverja za dolgotrajen topel učinek. V mešalnik lahko dodate tudi rozine, sesekljane mandlje ali malo marcipana. Ko boste vse sestavine zmešali v enotno mešanico, dodajte vročo tekočino in vse sestavine še enkrat zmešajte na najnižji hitrosti.

compo image

Naš recept za jabolčno čežano

Postopek
Za razliko od jabolčne omake jabolčnemu pireju ne dodajamo sladkorja ali drugih sladil. Če želite dobiti fino zmleto jabolko, izberite sorte jabolk, ki med kuhanjem sprostijo svojo sladko aromo. Iz sorte Braeburn, Cox Orange ali Berlepsch boste naredili oranžen pire, iz sort, kot denimo zlati delišes ali Booskop, pa zlato rumenega. Priporočamo, da jabolk pred kuhanjem ne olupite, saj olupek vsebuje največ vitaminov, pektin pod lupino pa bo poskrbel, da se bo pire malce zgostil.

Jabolka razrežite na četrtine in jim odstranite pecelj ter peške. Nato koščke jabolk dajte v velik lonec vode in dodajte malo limoninega soka. Če kuhate približno 2 kilograma jabolk, vam priporočamo, da dodate 200 ml vode in sok 1 ali 2 limon. Če želite, da zadiši po zimi, lahko v lonec dodate tudi cimetovo paličico ali strok vanilije, preden začnete čežano kuhati. Nato koščke jabolk pokrite kuhajte na nizkem ognju, dokler ne bodo dovolj mehki, da jih boste lahko pretlačili z vilicami (približno 20–30 minut). 

Ko boste jabolka skuhali do mehkega, iz lonca najprej vzemite vanilijo ali cimet, nato pa fino pretlačite preostalo mešanico z mešalnikom. Tako pripravljeno čežano lahko hranite v hladilniku približno en teden.

Konzerviranje

Če želite v čežani uživati dlje, jo lahko tudi konzervirate. Uspeh postopka konzerviranja je v veliki meri odvisen od tega, ali so kozarci resnično čisti in brez mikrobov. Najprej poskrbite, da bodo kozarci sterilni, in sicer tako, da jih zavrete v vreli vodi, zaradi česar bo čežana v njih dlje časa ostala sveža. Ker boste tako kozarce že segreli, ne bodo počili, ko boste vanje nalili vročo jabolčno mešanico. Če ste pripravili običajne kozarce z navojnim pokrovčkom, jih obrnite na glavo, ko jih boste napolnili, in jih pustite v takšnem stanju, dokler se mešanica ne bo ohladila. Tako boste odstranili še preostale bakterije. Če čežano natočite v kozarce, ki ste jih predhodno sterilizirali, in jih vakuumsko zaprete, bi morala ostati dobra vsaj kako leto. Jabolka pa lahko shranite tudi v kozarcih ali steklenicah za vlaganje, saj v takšnih kozarcih vsebina običajno ostane sveža še dlje.

compo image

Naš recept za pečena jabolka

Pečeno jabolko je med zimskimi jabolčnimi recepti klasika, s katero lahko resnično pustite svoji domišljiji prosto pot. Če se želite prepričati, da bo jabolko med pečenjem obdržalo obliko in okus, uporabite sorte jabolk, ki so primerne za pečenje. Klasično nemško jabolko za pečenje je sorta Boskoop, uporabite pa lahko tudi sorte Cox Orange, Berlepsch, Elstar in Jonagold.

Za odstranjevanje peščišča boste potrebovali posebno orodje za odstranjevanje jabolčnih pešk, da se tako ohrani zunanja oblika sadeža. Če želite, da v jabolku ostane dovolj prostora za nadev, po odstranjevanju peščišča s sredine jabolka odrežite še več rezin. Nadev je v celoti odvisen od tega, kaj imate radi. Še posebej priljubljena osnova so sesekljani lešniki ali mandlji, seveda pa lahko poskusite uporabiti tudi druge vrste oreščkov. Uporabite zlate rozine ali, še bolje, korinte, ki bodo odličen sadni dodatek. Ker so korinte manjše, boste iz njih laže pripravili enakomeren nadev. Da bi se nadev lepo sprijel, lahko uporabite med, sirup ali marelično marmelado.

Za resničen zimski pridih lahko tako pripravljeni nadev obogatite s cimetom, kardamomom ali klinčki. Priporočamo pa vam, da s kardamomom in klinčki ne pretiravate, saj imata ti dve začimbi resnično močan okus. Če mešanici dodate kapljico ruma ali likerja, bo še boljšega okusa. Dodate lahko tudi majhne koščke nugata ali marcipana, ki bodo poskrbeli za še več sočnosti polnjenih jabolk.

Nato polnjeno jabolko položite na odprt pekač, po vrhu potresite koščke masla in v pečici, ki ste jo prej segreli na 200 °C, pecite približno 25 minut. Čas peke je lahko odvisen od velikosti jabolka, v splošnem pa velja, da je jabolko pečeno, če ga lahko enostavno preluknjate z običajnimi kuhinjskimi vilicami.

compo image

Naš recept za chutney

Okusna jabolka na skutinem zavitku? Potrebujete le okusen jabolčni chutney. Za začetek morate jabolka olupiti, jim odstraniti peščišča in jih narezati na majhne kockice. Nato sesekljajte 250 g čebule in dva stroka česna ter jih dodajte v lonec, kamor ste prej že stresli jabolčne kockice. Po želji lahko dodate še malo ingverja ali čilija. Nato dodajte 250 ml rdečega vinskega kisa in 350 g rjavega sladkorja. Zimski chutney začinite. Priporočamo vam mešanico cimeta, klinčkov, muškatnega oreščka in janeža. Odlična je tudi kombinacija gorčičnih semen, lovorovih listov in timijana. Rozine bodo vašemu chutneyju dodale eksotični, sadni pridih, vendar bodite pozorni, da jih boste dodali le 15 minut pred koncem kuhanja, saj bodo sicer popolnoma razpadle. Nato začinjeni chutney pokritega kuhajte eno uro na srednjem ognju, mešanico pa občasno dobro premešajte.

Podobno kot pri jabolčni čežani tudi vroč chutney takoj po kuhanju nalijte v sterilne kozarce.

Deli