compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Zelišča, sadje in zelenjava
 5. Zgodnje prestavljanje sadik na prosto

Ko sadike prehitro zrastejo

So vaše sadike že prevelike za okensko polico?

Vsi verjetno komaj čakamo, da lahko naše sadike končno prestavimo na prosto. Če se ravnamo po Ledenih možeh, večino sadik postavimo na prosto šele sredi maja. Toda ali to vedno velja? Kaj pa če naše prehitro zrastejo ali že začnejo cveteti? Tu si lahko preberete kako uspešno prestaviti rastline na prosto že prej.

compo image

Zakaj so moje sadike tako velike?

Nestrpni vrtnarji in preveč sonca

Razlogov, zakaj so vaše sadike večje kot običajno, je lahko več. Ste jih začeli vzgajati prezgodaj? Ker se nekatere rastline - kot na primer bučke - po kalitvi hitro razvijejo, jih začnemo vzgajati šele sredi in konec aprila. Pomembno je, da ste pozorni na obdobja, navedena na embalaži semen. Poleg tega lahko nadpovprečno topla in sončna pomlad spodbudi rast rastlin, zaradi česar prej cvetijo. Veliko sonca rastlini nakazuje, da je napočil čas za začetek cvetenja in razvoj plodov. Če vaša rastlina na tej točki še vedno stoji na okenski polici, potem njenih cvetov ni mogoče oprašiti kar prepreči nastajanje plodov. To pa je razočaranje tako za nas, ki smo se veselili okusne zelenjave, kot za žuželke, ki iščejo hrano.

compo image

Ali je moja rastlina pripravljena na selitev?

Ker rastlin ne bi smeli prezgodaj postavljati na prosto, najprej preverite, ali je vaša rastlina res prevelika za svojo trenutno lokacijo. Preverite, ali je lonec že poln korenin. Če je zemlja še ohlapna in je na robovih lonca vidno le nekaj korenin, potem lahko rastlino še nekaj časa pustite. Če je zemlja precej bolj čvrsta in je že vidna gosta mreža korenin, je morda odgovor večji lonec, preden jo dejansko postavite na prosto. Če pa ne gre drugače in morate rastline prestaviti na prosto še pred Ledenimi možmi, potem svetujemo sledeče:

 1. Lokacija
  Odlična lokacija za zgodnje sajenje je visoka greda, zaščitena pred vetrom, saj je veliko toplejša in korenine ne bodo izpostavljene zmrzali. Streha ali pokrov za čez noč zagotavlja še dodatno varnost. Rastline v lončku lahko dobro uspevajo na sončnem mestu, npr. ob zidu stavbe. To jih ščiti pred vetrom in obilnimi padavinami.
 2. Zalivanje
  Če je le mogoče, rastlin ne zalivajte zvečer, ker listi in zgornja plast zemlje ne bodo imeli dovolj časa, da se posušijo. To lahko privede do zmrzovanja vlage.
 3. Vreme
  Spremljajte vremensko napoved. Če temperatura ponoči pade pod 3 ° C, pokrijte rastline s tankim prosojnim netkanim blagom.

Deli