compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Agrumi

Zbudite se, pomlad prihaja!

Pomladna terapija za vaše agrume

Ker je limonam, pomarančam, kumkvatu in podobnim sadežem v njihovem subtropskem azijskem domovanju na voljo obilica sonca, ni nič čudnega, da ne marajo mrzlih, mokrih in temnih vremenskih razmer pri nas. Zato je treba agrume po koncu vrtnarske sezone čim prej preseliti v njihovo zimsko domovanje. Občutljive rutičevke lahko nato ponovno preselite na prosto, ko temperature spomladi narastejo. Vendar pazite: podobno kot ljudje se tudi agrumi le počasi navadijo na spremembo letnega časa. Če upoštevate naslednjih pet nasvetov, jih boste lahko počasi zbudili iz zimskega spanca in jih pripravili na pomlad.

compo image

Agrume počasi navadite na sonce

Agrumi obožujejo sonce, vendar pa si morajo po zimskem spancu ponovno počasi nabrati moči. Sonce ne opeče le ljudi, pač pa tudi liste rastlin, če jih na sonce postavite prezgodaj in jih tam pustite predolgo. Zato je treba agrume na začetku, v prvih toplih dneh leta, postaviti na prosto le za nekaj ur. Nato lahko, če je vreme ustrezno, ta čas sčasoma podaljšate. Ko ste popolnoma prepričani, da ne bo več zmrzali (običajno je to po ledenih možeh v maju), lahko rastline ponovno postavite na prosto.

compo image

Popolne lokacije so tople, suhe in zaščitene pred vetrom.

Ko se bodo agrumi navadili na vzpenjajoče se temperature, bodo bolje uspevali na sončnem in toplem prostoru. Za zdrav razvoj naj temperature poleti dosežejo med 20 in 25 °C. V splošnem velja naslednje: več svetlobe kot dobijo, višje temperature lahko prenesejo. Ne marajo pa vetra in dežja, zato jih je treba obvezno postaviti na zaščiteno mesto.

Ustrezno obrezovanje agrumov

Če želite krošnjo malce obrezati, je najbolje, da to storite spomladi, preden drevesa preselite nazaj na prosto. Pomembno je, da težavne vejice popolnoma odrežete, saj lahko sicer skrajšane vejice ponovno zrastejo, krošnja pa bo tako postala še bolj košata.

compo image

Agrumi redno potrebujejo novo domovanje

Te azijske lepotičke je treba enkrat na dve do tri leta presaditi, da lahko kar najbolje rastejo. Za to je primerna posebna prst, prilagojena njihovim potrebam. Pravi čas za to je začetek pomladi, npr. marec. Če je prst že popolnoma zakoreninjena, uporabite korito, ki je za največ pet centimetrov večje od prejšnjega in ki omogoča dobro odtekanje vode, da bi tako preprečili zastajanje vode.

compo image

COMPO SANA® Substrat za citruse

Posebna prst za posebne zahteve tropskih in trajnih agrumov.

K proizvodu
compo image

Ne pozabite jih zmerno zalivati in jim dovajati dodatne zaloge hranilnih snovi

Agrumi so občutljive rastline: rade imajo vlago, ne marajo pa suhih ali mokrih pogojev. Če se koreninska gruda izsuši, bo rastlina izgubila liste, cvetove in sadeže. Zastajanje vode pa privede do odpadanja listov in odmiranja vršičkov poganjkov. V obdobju rasti je treba agrume enkrat tedensko tudi pognojiti, da tako dobijo vse potrebne hranilne snovi in se optimalno razvijejo.

Deli