1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Čili

Karakteristike

Čili (feferon)

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terasa, balkon, hiša
Višina rastline:
do 80 cm
Barva cvetov:
beli zvezdasti cvetovi

Pravilno sajenje

Sajenje čilija

Lega:

Čili, imenovan tudi feferon, izvira iz Južne Amerike in ima zato najrajši sončne in zelo tople lege. Od paprike jalapeño, prek paprike habanero in vse do kajenskega popra in tajskega čilija – na voljo je veliko različnih sort, ki se ne razlikujejo samo po svoji obliki in barvi, ampak tudi po stopnji pekočnosti. Za pekočnost čilija je odgovoren kapsaicin v plodu, katerega količina je odvisno od sorte lahko večja ali manjša.

Skoraj vse vrste feferonov potrebujejo občutno več toplote kot na primer paradižnik. Zato jih je najbolje gojiti v rastlinjaku ali v bližini tople stene hiše. Čili najbolje uspeva v rahlih in s hranili bogatih tleh, zato bo posebna zemlja za zelenjavo dobro izpolnila vse njegove zahteve.

Vzgajanje:

Glede na sorto bo čili od trenutka sajenja do pridelka potreboval med 60 in 120 dni. Zato lahko s sajenjem v rastlinjaku ali na okenskih polici v kuhinji pričnete že februarja ali marca. Ker ene sorte težje vzklijejo, je priporočljivo, da semena pred setvijo za nekaj ur položite v toplo vodo. Tako vzpodbudite kalitev in rastlina se lahko bolje razvija. Semena nato posadite v lonec približno 1 cm globoko v zemljo in jih dobro zalijte. 

Sajenje:

Rastline je mogoče posaditi na prosto od sredine maja. Vendar še vedno potrebujejo toplo in sončno lego, zato je najbolje, da čili posadite v lonec ali posodo. Dodatna prednost: Lego  rastline je mogoče prilagajati, da bo ta ves čas prejemala dovolj sončne svetlobe. Če želite čili posaditi v vrtno gredo, pri tem upoštevajte priporočeno razdaljo do drugih rastlin približno 30–40 cm.

Pravilna nega

Nega čilija

Zalivanje:

Čili potrebuje veliko vode, zato ga zalivajte vsak dan ali na dva dni. Nekatere bolj ostre sorte lahko zalivate tudi redkeje: zaradi pomanjkanja vode se razvije več kapsaicina in zadevna sorta čilija bo tako bolj pekoča. Vendar bodite pozorni, da se čili ne posuši, zato dnevno preverjajte vlažnost zemlje.

Gnojenje:

Čili, tako kot njegova sorodnica paprika, sodi v skupino rastlin, ki porabijo veliko hranilnih snovi iz zemlje in zato potrebuje veliko hranil. Že med sajenjem rastline v sadilno jamo dodajte dolgotrajno gnojilo z ovčjo volno. Gnojilo več mesecev oskrbuje rastlino s hranili, ovčja volna pa na začetku poskrbi za dodatno zadrževanje vode. Uporabite lahko tudi tekoče gnojilo za zelenjavo, ki ga enkrat tedensko dodate vodi za zalivanje.

Pridelek:

S pobiranjem lahko začnete od sredine julija. Odvisno od sorte so lahko zreli čiliji delno še zeleni, saj barva sadeža ni odvisna samo od stopnje zrelosti, ampak nanjo med obdobjem rasti vpliva tudi količina sončnih žarkov. Čili morate pobrati najpozneje takrat, ko se sadeži začnejo gubati. Pri tem uporabite oster nož, saj ta ne bo poškodoval poganjkov in drugih plodov.

Prezimovanje:

Ker je čili zelo občutljiv na mraz, se večinoma prodaja kot enoletnica, čeprav lahko več let proizvaja sadeže. Čili za prezimovanje potrebuje temperaturo vsaj 16 stopinj Celzija in zato najbolje prezimi v notranjih prostorih. Pozimi je treba čili le redko zalivati in tudi gnojenje lahko popolnoma opustite.

Deli