compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Zelišča, sadje in zelenjava
 5. Enostavno sajenje krompirja

Enostavno sajenje krompirja

Ta gomolj, ki ga pogosto uporabljamo kot prilogo, ki nas dobro nasiti, izvira iz južne Amerike, v Evropo pa so ga prinesli v 16. stoletju. Krompir je ena od najbolj priljubljenih jedi prav zato, ker se lahko gomolje pripravi na številne načine. Pripravili smo vam pregled različnih sort in nasvete za enostavno gojenje.

Kako deluje

Gojenje krompirja na domačem vrtu

 1. compo image

  1

  Kaljenje

  Nekatere sorte krompirja lahko poženejo kalčke od marca dalje. Če jim želite pri tem pomagati, gomolje enostavno položite na odprt pladenj in jih pustite v temnem prostoru. Čas, ki ga bodo potrebovali, da poženejo kalčke, se krajša z naraščanjem temperatur. Temperatura od 10 do 15 °C je za to popolna. Nato lahko krompirjeve rastline aprila posadite v zrahljano prst brez plevela, če so pred tem kalile od tri do šest tednov in če so temperature zmerne, vreme pa suho.

 2. compo image

  2

  Sajenje

  S pomočjo vrvice za sajenje lahko pripravite brazde, v katere nato na vsakih 30 centimetrov posadite krompir. Rastline bodo imele dovolj prostora za rast, če so brazde med seboj razmaknjene za vsaj 70 centimetrov. V primeru dežja rastline posušite, da bi tako preprečili bolezni.

 3. compo image

  3

  Osipanje krompirja

  Ko bodo rastline pognale iz zemlje, ne smejo več pomrzniti. Ko bodo dosegle višino približno 15 centimetrov, jih obdajte z zemljo iz prostorčkov med vrsticami. Poskrbite, da svetloba ne bo osvetlila gomoljev, saj se v nasprotnem primeru lahko na krompirjih pojavijo zeleni predeli z visoko vsebnostjo solanina. Tako boste zagotovili tudi bogato žetev.

 4. compo image

  4

  Krompir na balkonu ali terasi

  V vrtnih centrih so sedaj naprodaj posebna dvoslojna korita za sajenje, ki jih lahko uporabite za sajenje krompirja na balkonu. Eno od korit ima vdolbinice, ki omogočajo, da lahko laže odstranite zrele gomolje. To korito se nato namesti v običajno korito za rastline. Če krompir sadite v korita, morate poskrbeti le, da ne bo prišlo do zastajanja vode. Za to v korito položite koščke gline ali pesek, nato pa ga napolnite s prstjo za sajenje. Pozneje lahko v prsti pripravite tudi brazde.

compo image
Quotemark

Zakaj sorte krompirja nosijo ženska imena?

Ni posebnega razloga, zakaj se sortam krompirja vedno daje ženska imena. Ena od možnih razlag je, da imena izhajajo iz ženske oblike besede »krompir« v številnih jezikih. Nekateri pa verjamejo, da so pridelovalci sorte krompirja poimenovali po svojih ženah ali hčerkah.

Rastlinski zdravnik René Wadas

Hiter pregled sort krompirja

Krompirje lahko razdelimo v različne kategorije, kar je odvisno od tega, ali pridelke obiramo zgodaj ali pozno. Konsistenco kuhanega krompirja določi vsebnost škroba in proteinov. Krompirjeva kaša in olupki pa so lahko rumene, rdeče, vijoličaste, modre ali črne barve ter okrogle, podolgovate ali zakrivljene oblike, kar je odvisno od sorte. V splošnem so starejše sorte bolj aromatične. Pripravili smo primerjavo najpogostejših sort:

VoskastaPretežno voskastaMokasta
Zgodnje sorte krompirja
»Sieglinde«, »Alexandra«, »Annabelle«, »Nicola«, »Princess«, »La Ratte«
»Catriona«, »Christa«
 
Srednje sorte krompirja

»Ramona«, »Cilena«, »Annalena«, »Angeliter Tannenzapfen«

»Desiree«, »Quarta«

»Bintje«, »Adretta«

Pozne sorte krompirja

»Rosa Tannenzapfen«, »Linda«

»Agria«, »Laura«

»Ackersegen«, »Agria«, »Afra«

Deli