1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Maline

Karakteristike

Malina

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
1,5–2,5 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje malin

Lega:

Te sladke jagode, predvsem jesenske maline, so priljubljene tudi zaradi svoje preproste nege. Najbolje uspevajo v prepustnih in zračnih tleh, bogatih s humusom, ki so ob tem še dovolj vlažna. Posadite jih na sončne do polsenčne lege, ki so zaščitene pred vetrom.

Sajenje:

Svoje jesenske maline posadite na začetku jeseni, saj če jih posadite pravilno, se bo grm hitro razvejal in že naslednje leto vas bo razveselil s prvimi sadeži.

Po potrebi pa morate še pred posaditvijo najprej zrahljati tla. Ko izberete primerno lego, korenine prekrijte s tankim slojem zemlje. Da bodo imele rastlinice dovolj prostora za razvoj, jih posadite v razmiku 40–50 cm. Bi jih raje posadili v dve vrsti? Potem med vrstami zagotovite razmik 1,2 m. Za stabilizacijo dolgih poganjkov lahko uporabite mrežo ali špalir.

Naš NASVET

Ne glede na to, da so maline znane po svojih plitkih koreninah, v svoj vrt namestite koreninsko pregrado. V nasprotnem primeru bo vaša rastlina lahko pokukala na plano tudi na neželenih kotičkih.

Pravilna nega

Nega malin

Zalivanje:

Za rastline s plitkimi koreninami je trajno vlažna zemlja ključnega pomena. Malina potrebuje še posebej veliko vode neposredno po posaditvi in med obdobjem razvoja plodov. Ker pa obstaja nevarnost zastajanja vode in posledične dovzetnosti za bolezni ( npr. gnitje korenin), bodite pri povečanju količine dodane vode zelo previdni.

Gnojenje:

Kar se tiče dodajanja hranil, so maline relativno neobčutljive, vendar imajo kljub temu nekatere zahteve: te najlažje izpolnite z dodatkom komposta ali gnojila za jagode, ki ne vsebuje klora ali soli. Večina gnojil za jagode vsebuje malo dušika ter veliko kalija in fosforja. Mineralna snov kalij pri tem podpira odpornost in rast rastline, medtem ko fosfor pospešuje razvoj plodov.

Ko maline posadite, jim zagotovite zadostno količino hranil. Za to najprej zrahljajte zemljo in nato vanjo zadelajte gnojilo. Prvo gnojenje pri že dolgo posajenih malinah izvedite spomladi, saj tako kar najbolje podprete razvoj plodov. Drugič jih pognojite jeseni, tik po tem, ko poberete sadeže, saj tako rastlini zagotovite hranila, ki jih je pred tem porabila za razvoj plodov. Drugo gnojenje je pomembno predvsem pri posaditvi v zemljo, ki vsebuje majhno količino hranil.

Obrezovanje:

Jesenske maline obrezujte jeseni, ko prenehajo roditi. Za to ne potrebujete strokovnega znanja; šibje preprosto odrežite kar do tal. Tako bo malina bolje preživela zimo in hkrati zmanjšate tudi tveganje za nastanek bolezni.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis