1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Cvetača

Karakteristike

Cvetača

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
zelenjavna greda
Višina rastline:
5–15 cm
Barva cvetov:
bela, zelena, vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje cvetače

Lega

Cvetačo, ki je preprosta za nego, lahko zelo dobro gojite v domačem rastlinjaku ali zelenjavni gredi. Ta zelenjava vsebuje veliko vitamina C in številne druge mineralne snovi. Da bo kar najbolje uspevala, jo posadite v rahlo zemljo, zelo bogato z apnencem.

Sajenje

Da bo vaša cvetača lahko kar najbolje rasla in je ne bodo pohrustali polži, jo je treba predhodno vzgojiti. Predhodno posejana rastlina bo potrebovala približno 30 do 45 dni, da se razvije v sadiko, ki jo lahko nato presadite na prosto. Semena najprej prekrijte z dvema milimetroma zemlje, ko pa sadike razvijejo prve liste, jih lahko presadite v manjši lonec. Približno štiri do šest tednov pozneje so sadike nato dovolj zrele, da jih lahko presadite v gredo v razmiku 50 cm. Vendar to naredite šele marca, saj cvetača zelo slabo prenaša zmrzal. Da jo še dodatno zaščitite pred zmrzaljo, jo prekrijte s folijo.

NASVET

Da svoji rastlini zagotovite potrebno senco, upognite 2–3  liste navznoter in jih položite prek cveta. Liste nato pritrdite skupaj s pomočjo zobotrebca. Tako boste zagotovili, da vaša cvetača ne bo porumenela.

Pravilna nega

Nega cvetače

Zalivanje

Ko odrasle sadike presadite v zemljo, jih prva dva do tri tedne rahlo zalivajte, saj s tem spodbudite rast korenin. Po tem je redno zalivanje zelo pomembno. Da pa tla še dodatno zrahljate, jih redno okopavajte. Vendar bodite pri tem zelo previdni, saj je cvetača izjemno občutljiva.

Gnojenje

Da svoji cvetači zagotovite zadostno količino hranil, rastlino poleti en- do dvakrat pognojite z moko iz rogov. Sicer lahko cvetačo gnojite tudi vsak teden z organskim gnojilom za zelenjavo ali pa ji na začetku sezone dodate dolgotrajno gnojilo.

Pridelek

Cvetačo lahko poberete pribl. 8–12 tednov po posaditvi. Pobirate jo lahko od junija do oktobra, takoj ko glave dosežejo želeno velikost in je pridelek trden na otip. Da cvetačo poberete, steblo odrežite tik pod socvetjem. Pobrani pridelek lahko nato več dni hranite v hladilniku.

Deli