1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Citrusi

Karakteristike

Citrusi

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
terasa, balkon (posoda)
Višina rastline:
0,5–1,5 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje citrusov

Lega:

Med citrusne rastline sodi več vrst rastlin, na primer limone, pomaranče, mandarine, limete in pomelo. Te zimzelene rastline poleg svojih čudovitih listov nudijo še veliko več. Med obdobjem cvetenja od marca do avgusta popestrijo svojo okolico z večinoma belimi, zvezdastimi cvetovi, ki ob tem vaš vrt poživijo tudi s prijetnim vonjem. Užitni sadeži poleti kar žarijo v svojih rumenih in oranžnih odtenkih. Citrusne rastline obožujejo sončne in tople lege. Poleti potrebujejo temperature med 20 in 25 °C. Postavite jih lahko na balkone in terase ter tudi na okenske police v normalno ogrevanih prostorih. V splošnem velja: čim bolj obsijana je lega, tem višje temperature bodo rastline prenesle. Če citrusno rastlino posadite na prosto, jo postavite na mesto, zaščiteno pred vetrom in dežjem. Rastline lahko dosežejo višino med 0,5 in 1,5 m.

Sajenje:

Te azijske lepotice je treba vsaki dve do tri leta presaditi v svežo zemljo. Najprimernejša za to je posebna zemlja z vsebnostjo kremenovega peska in kombinacijo hranil, ustreznih za posamezno rastlino. Če so korenine citrusne rastline popolnoma zapolnile prvotno posodo, jo presadite v večjo posodo. Izbrana posoda mora omogočati dobro odtekanje vode, saj tako preprečite zastajanje vode.

Pravilna nega

Nega citrusnih rastlin

Zalivanje:

Citrusne rastline naj bodo enakomerno vlažne. Ne prenesejo ne suše ne trajno visoke vlage. Če se njihova koreninska gruda posuši, bodo rastline odvrgle listje, cvetove in sadeže. Tudi zastajanje vode povzroči odpadanje listja in umiranje vrhov poganjkov. Ob sončnih in toplih dneh lahko svojo rastlino zalivate vsak dan. Da zagotovite zdravo rast svojih rastlin, jih zalivajte s srednje trdo vodo iz pipe, saj za rast potrebujejo precej veliko količino kalcija. Vendar pa mora biti voda za zalivanje postana, da se lahko ogreje na sobno temperaturo.

Gnojenje:

Citrusne rastline gnojite 2-krat tedensko od spomladi do jeseni (marec do oktober) s posebnim tekočim gnojilom. Tako bo rastlina ostala vitalna in zdrava.

Obrezovanje:

Rastline obrezujte vsakih nekaj let, vendar le, če je potrebno. Bolje je, da svojo citrusno rastlino obrezujete pogosteje, vendar pri tem odstranite res samo konice poganjkov. Tako vaša rastlina ne bo zgubila moči ter bo lahko razvila lepo in gosto krošnjo. Če pa jo želite močneje obrezati, to izvedite februarja ali marca.

Ukrepi pozimi:

Ker so citrusne rastline občutljive na mraz, jih je treba že zgodaj umakniti v notranje prostore in jih šele maja postaviti nazaj na prosto. Najbolje prezimijo na svetlem mestu s temperaturami med 5 in 10 stopinjami Celzija. Postavite jih lahko na primer v zimski vrt ali na stopnišče. V temnejših prostorih pa bodo rastline odvrgle liste. Med zimo zmanjšajte količino zalivanja. Zadostuje že zalivanje vsake 4 do 6 tednov, razen če temperatura v prostoru preseže 10 °C. V tem primeru jih zalivajte pogosteje. Če vaše rastline preveč zrastejo, jih lahko obrežete vse do starih lesenih delov in šele nato ponovno postavite na prosto. Po prezimovanju so rastline še vedno zelo občutljive, zato morate biti pozorni, da se na njih ne pojavijo sončne opekline.

Deli