1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Paradižnik

Karakteristike

Paradižniki, rastlina paradižnika

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terasa, balkon, rastlinjak
Višina rastline:
več kot 1 m, odvisno od sorte
Barva cvetov:
rumena

Pravilno sajenje

Sajenje paradižnika

Lega:

Paradižniki (Solanum lycopersicum) sodijo v družino razhudnikovk in so eno- do dvoletnice. Ker izvirajo iz Peruja in Ekvadorja, paradižniki za dobro rast potrebujejo svetlobo in toploto. Zato boste pri večini sort najbolj uspešni s posaditvijo v rastlinjak.

Vendar pa si lahko tudi na prostem zagotovite dober pridelek na zaščitenih legah. Rastline na prostem potrebujejo sončno in toplo lego, zaščiteno pred vetrom. Jeseni jih je treba zaščititi pred dežjem.

Pogoje za rast na prostem je mogoče preprosto izboljšati z namestitvijo posebnih, preluknjanih folij, ki jih poveznete prek svoje rastline.

Vzgajanje:

Posejete jih lahko marca in postavite na obsijano okensko polico ali v topel rastlinjak. Seme pustite vzkaliti v odkritih setvenih ploščah ali neposredno v loncih, napolnjenih z našo zemljo za vzgajanje, in mu pri tem zagotovite temperature med 20 in 25 °C.

Pikiranje ali presajanje mladih rastlin je smiselno, saj se bodo sadike tako razvile brez poškodovanih listov in boste z njih lažje odstranili ostanke lupin semen.

Sajenje:

Paradižnik lahko posadite v svoj vrt od sredine maja (po ledenih možeh). V rastlinjak ga lahko posadite že prej, vendar se pred tem prepričajte, da temperatura v rastlinjaku ne pade pod 0 °C.

Rastline paradižnika potrebujejo veliko zraka in svetlobe. Zato jih ni priporočljivo posaditi preveč tesno skupaj. To lahko oslabi vaše rastline in jih naredi dovzetne za napad bolezni. Potreben razmik med rastlinami pri posaditvi v vrsto znaša med 40 in 70 cm, med samimi vrstami pa je treba zagotoviti razmik od 80 do 100 cm.

Rastline je mogoče posaditi v isto gredo več let zapovrstjo, saj paradižnik ne bo preveč osiromašil zemlje. Že pri posaditvi paradižnika v zemljo zadelajte posebno gnojilo ali pa uporabite posebno zemljo, npr. zemljo za paradižnik in zelenjavo. Ta zemlja je prilagojena potrebam zelenjavnih rastlin, ki zahtevajo veliko hranil.

Rastline paradižnika podprite z lesenim kolom ali žičnato mrežo, ki jo zapičite v tla ob vsaki rastlini. Pritrditev na oporo boste morali med rastjo rastline občasno prilagoditi.

Pravilna nega

Nega rastline paradižnika

Zalivanje:

Paradižnik naj bo ves čas dobro vlažen. V sušnih obdobjih ne smete pozabiti na redno zalivanje svojih rastlin. Vendar pri tem ne zmočite listov. Mokre liste lahko namreč hitro napadejo glivične bolezni.

Gnojenje:

Paradižnik ne potrebuje samo veliko svetlobe, temveč je zelo odvisen tudi od hranil. Zato mu morate dodajati zadostno količino hranil. Za to vam nudimo širok izbor izdelkov za gnojenje, katerih sestava je prilagojena posebnim zahtevam paradižnika.

Pogostost gnojenja je odvisna od izbranega izdelka. Pri uporabi tekočega gnojila vam priporočamo tedensko dodajanje hranil. Če pa se odločite za uporabo dolgotrajnega gnojila, ga lahko dodate kar pri sajenju. To zadošča za celotno sezono. Pri tem bodite pozorni na navodila glede doziranja, ki so navedena na embalaži.

 

Naš NASVET

Da zagotovite enakomerno rast svojih paradižnikov, z njih redno odstranjujte zalistnike. Zalistniki so stranski poganjki brez cvetov, ki rastejo iz stebla oz. tako imenovane listne pazduhe. Te lahko preprosto odrežete.

compo image
Vsi deli rastline, razen sadežev, so strupeni!

Deli