1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Nizki fižol

Karakteristike

Nizki fižol

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt
Višina rastline:
30–50 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje nizkega fižola

Lega

Najpomembnejši kriterij za posaditev nizkega fižola je: topla lega. Zato ga je najbolje posaditi na sončne lege, vendar bo čudovito rasel tudi na polsenčnem mestu, pod pogojem, da je zemlja tam dovolj topla. Za razliko od visokega fižola se vam pri nizkem fižolu ni treba mučiti s postavitvijo podpore za plezanje, vendar pa bo nizki fižol tako rasel manj stabilno. Nizki fižol je vsekakor priporočljivo posaditi na mesto, zaščiteno pred vetrom.

Sajenje

Da zagotovite kar najboljši razvoj svojega nizkega fižola, ga posadite šele, ko temperatura tal preseže 12 °C. Zato ga lahko na prosto sejete šele od junija. Če pa želite že prej pridelati lasten fižol, lahko rastlinice preprosto predhodno vzgojite v rastlinjaku ali na obsijani okenski polici. Tja ga lahko posejete že konec aprila. Semena pri približno 20 °C vzklijejo še posebej zanesljivo, če so pred setvijo ležala v posodi z mlačno vodo in so se dobro namočila. V vsakem primeru jih v zemljo ne posadite globlje od 2 cm, saj bo tako ta rastlina, ki ima rada višje temperature, porabila toploto iz zgornjega sloja zemlje za svojo rast.

Pri posaditvi v gredo lahko izbirate med naslednjima možnostma: posadite jih lahko v ravno vrsto in pri tem zagotovite razmik približno 10 cm, ali pa sadike fižola posadite v skupine po največ pet rastlin. Ta metoda ima to prednost, da se lahko vzkliti kalčki medsebojno podpirajo. Da dodatno pripomorete k stabilnosti rastlinic, je prav tako priporočljivo, da okrog stebla nagrmadite zemljo in tako ustvarite manjši zid.

compo image
Tako nizki kot tudi visoki fižol v surovem stanju vsebujeta cianovodikovo kislino in sta zato strupena! Cianovodikova kislina v fižolu se razgradi šele po 15 minutah kuhanja.

Pravilna nega

Nega nizkega fižola

Zalivanje

V času od razvoja cvetov in vse do razvoja plodov rastlina porabi največ energije in posledično potrebuje veliko več vode. Sicer pa je treba nizki fižol zalivati samo med daljšimi obdobji suše in seveda tudi med fazo kaljenja.

Gnojenje

Kar se tiče temperatur, je nizki fižol izjemno občutljiva zelenjadnica. Vendar pa si vsaj ne rabite beliti glave z dodajanjem hranil, saj zna nizki fižol dobro poskrbeti zase. S pomočjo bakterij koreninskega gomolja, ki jih najdete na njegovih koreninah, lahko nase veže dušik iz zraka in se tako sam oskrbuje s tem življenjsko pomembnim hranilom. Zato ga ni treba dodatno gnojiti, vendar pa ga lahko razveselite z rednim grabljanjem, s katerim zrahljate zemljo in odstranite morebiten plevel.

Pridelek

Stroke nizkega fižola lahko poberete približno dva do tri mesece po tem, ko ste rastlino posejali. Najbolje je, da stroke preprosto odščipnete z rastline kar s svojimi prsti. Da pa preverite, ali je fižol zares že zrel, lahko uporabite ta preprosti trik: z rastline odtrgajte strok in ga prelomite na polovici. Če to zlahka storite in je lupina na mestu preloma videti zeleno in sočno, potem je napočil popoln čas za pobiranje pridelka. V naslednjih nekaj tednih redno pobirajte svoj pridelek, saj bo tako rastlina razvila vedno nove nastavke ploda in vam zagotovila še bogatejši pridelek.

Navdih za vašo zelenjavno gredo

Deli