compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Kako spomladi skrbimo za mediteranske rastline?

Spomladanska nega mediteranskih rastlin

Vam je uspelo rastline, kot so evkaliptus, oljka ali dipladenija, uspešno prezimiti? Če je tako, čudovito, saj to pomeni, da ste že obvladali enega največjih izzivov, ko gre za nego sredozemskih rastlin. Če želite zagotoviti, da bodo vaše rastline, ki ljubijo sonce, popolnoma pripravljene na prihajajočo sezono, potem morate spomladi narediti nekaj naslednjih korakov pri negi.

Čas, da zapustijo zimsko domovanje

Kdaj lahko sredozemske posodice preselimo na prosto?

Temperature se vztrajno dvigujejo in sprašujete se, kdaj je pravi čas, da svoje sredozemske rastline premaknete iz njihovega zimskega domovanja nazaj na prosto. Potrebno je razlikovati med različnimi vrstami mediteranskih rastlin – priporočamo, da vedno budno spremljate vremensko napoved, še posebej pri rastlinah, ki so občutljive na zmrzal, kot so citrusi, saj nevarnost nočne zmrzali traja vse do poznega maja. Če je v tem trenutku še mrzlo in mokro ali če nočne temperature padejo pod ničlo, priporočamo, da še malo počakate, preden jih prestavite na prosto. Če pa so temperature zmerne, lahko sredozemske rastline postavite na prosto pred sredino maja. Za mraz manj dovzetne rastline, kot je oljka, lahko v milejših zimah ostanejo ves čas zunaj. V njihov zimski dom naj bi jih preselili samo pri nizkih temperaturah.  Na prostem jih lahko pustimo, takoj ko se začnejo temperature dvigovati, za razliko od rastlin, ki so občutljive na zmrzal.

Da bi vam spomladi pomagali pravilno skrbeti za mediteranske rastline v posodah, smo spodaj za vas pripravili pet spomladanskih nasvetov za nego!

compo image

Naš prvi nasvet za pomladno nego

Počasi jih navajajte na sonce

Ko mine nekaj tednov ali mesecev in je čas, da se vaša sredozemska rastlina preseli iz svojega zimskega domovanja, priporočamo, da rastlino najprej postopoma aklimatizirate na direktno sončno svetlobo. Ker listi rastline v hladnih in temnejših mesecih izgubijo odpornost na UV svetlobo, se lahko zgodi, da jih opeče sonce, če jih na sonce premaknete prehitro. Namesto da rastlino postavite neposredno na žgoče opoldansko sonce, raje izberite blag, oblačen dan in rastlino najprej izpostavite svetlobi le za nekaj ur. Sprva je idealna polsenčna lega ob zaščitenem zidu hiše. Rastline se navadno po nekaj dneh aklimatizirajo in jih je mogoče brez težav prestaviti na prosto. Če bi temperature ponoči spet padle pod 5 °C, občutljive rastline, kot so lantana, francoska sivka ali dipladenija, prenesite nazaj v zaščiten prostor. Rastline, ki so v določenih okoliščinah prezimno odporne, na primer trajne sivke ali oljke, pogosto preživijo nizke temperature, če jih zaščitite z juto ali čim podobnim. Samo v hudih zmrzali jih morate premakniti nazaj v zaščiten prostor.

compo image

Naš drugi nasvet za pomladno nego

Zalivanje mediteranskih rastlin

Ko se začne ogrevati, rastline, ki obožujejo sonce, običajno potrebujejo več vode. Zato bodo vaše sredozemske rastline cenile več zalivanja v spomladanskem času, saj se lahko zemlja v loncu ali posodi zelo hitro izsuši, še posebej v vročih dneh na žgočem soncu. Priporočljivo je, da naredite prstni test, da ugotovite, ali je treba vašo rastlino ponovno zaliti. Če je prst nekaj centimetrov pod površjem še vedno vlažna, lahko še malo počakate. Da bi preprečili glivične okužbe, je pomembno tudi, da so listi rastline pri zalivanju suhi. Glede na vreme je priporočljivo mediteranske rastline zalivati zjutraj, saj v vročih opoldanskih urah velik del vlage izhlapi.

compo image

Naš tretji nasvet za pomladno nego

Fertilise your Mediterranean plants

Potrebe večine sredozemskih rastlin po hranilih naraščajo skladno z zunanjo temperaturo. Po obdobju mirovanja od septembra do aprila se maja začne glavna rast rastline, zato je takrat potrebno redno gnojenje. Lahko uporabite  čisto organsko tekoče gnojilo, kot je COMPO BIO tekoče gnojilo za rastline citrusov, enkrat na teden. Če ste že presadili svoje rastline v posodi, počakajte približno štiri do pet tednov, preden jih znova pognojite. V primeru novih rastlin lahko v zemljo vmešate trdno gnojilo in rastline posadite neposredno v posodo ali na prosto.

Naš četrti nasvet za pomladno nego

Presadite mediteranske rastline

Da bi zagotovili, da imajo vaše rastline najboljše možne rastne pogoje, jih redno presajajte v nov lonec s svežim substratom. Če je bila vaša sredozemska rastlina več let v istem loncu ali opazite, da se rastlina hitro suši, je morda čas za selitev. Prepričajte se, da je nov lonec ali posoda dovolj velika. Pri manjših rastlinah v posodi mora biti približno 2 cm prostora okoli koreninske grude in 5 cm okoli tiste pri večjih. Zdaj rastlino s koreninsko grudo previdno odstranite iz stare posode in z roko nekoliko zrahljajte korenine. Nato rastlino postavite v posodo, ki ste jo že napolnili z malo zemlje. Priporočamo, da za to uporabite posebno zemljo za sredozemske rastline. Na primer, zemlja za sredozemske rastline COMPO SANA® vsebuje šoto in vsa pomembna rastlinska hranila ter dodatke za dobro rast. Da preprečite prekomerno vlago, lahko na dno posode dodate tudi plast drenaže in sadilnih granul.

compo image

Naš peti nasvet za pomladno nego

Obrežite evkaliptus in oleander

Ko gre za letni lepotni tretma vsako pomlad, si je treba zapomniti eno stvar: obrezovanje! Pomanjkanje sončne svetlobe namreč povzroči, da nekatere sredozemske rastline, kot je evkaliptus, poženejo dolge tanke poganjke, ki so običajno zakrneli in dovzetni za napade škodljivcev. Brez težav jih torej lahko obrežete spomladi – s tem spodbudite rast  rastlin. Priporočljivo je, da za rezanje rastlin uporabite čiste škarje za obrezovanje. Prav tako spomladi čim prej odstranite porjavele ali obolele poganjke, da preprečite nadaljnje širjenje in spodbudite rastlino, da požene nove zdrave poganjke.

Deli