compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Gojenje sadja in zelenjave na vašem balkonu

Gojenje sadja in zelenjave na vašem balkonu

USTVARJANJE KOTIČKA ZA SVEŽE PRIDELKE

Si želite sladkih jagod, sveže nabranih paradižnikov ali zrelih breskev, a nimate vrta? Tudi na balkonu lahko pridelate pestro izbiro sadnih in zelenjavnih pridelkov. V nadaljevanju izveste, katere rastline lahko preprosto gojite na majhnih prostorih in kako ustvarite svoj lasten balkon s svežimi pridelki.

Nasveti za gojenje vrtnin na balkonu

UREJANJE PROSTORA NA BALKONU

Dokler se držite nekaj osnovnih pravil, lahko na svojem balkonu enostavno vzgojite veliko sadja in zelenjave. Seveda na balkonu ne morete razmišljati pridelkih v istem obsegu kot na vrtu. Namesto desetih ali dvajsetih paradižnikov v rastlinjaku, se boste morda morali zadovoljiti z dvema sadikama paradižnika. Ob sajenju bodite pozorni na spodnja dva nasveta:

  • Dovolj prostora: Če želite na balkonu gojiti zelenjavo ali jagodičevje, je pomembno upoštevati kakšno rast ima rastlina. Velikost posamezne rastline je odvisna od sorte, ki jo izberemo. Za balkone so najbolj primerne sorte rastlin, ki imajo manjšo in kompaktnejšo rast. Za razvoj rastline pa je pomembno, poleg nadzemnih delov rastline, upoštevati tudi koreninski sistem. To pomeni, da je potrebno sadike rastlin saditi v dovolj velike lončke ter upoštevati informacije na etiketi posamezne rastline. Na voljo so tudi posebne sorte zelenjave za balkone, ki so izjemno kompaktne in nizke. Namesto dveh metrov visokega paradižnika, ki potrebuje oporo, je bolje posaditi grmičast, 30-centimetrski paradižnik. Na primer, v enometrskem balkonskem koritu bodo trije pritlikavi paradižniki "Primabell" ustvarili dovolj pridelka za celotno sezono. Podobno je z izbiro sadnega drevja. Za vrtnarje je na voljo širok izbor kompaktnih sort, ki so posebej vzgojene za gojenje v lončkih.
  • Svetla lokacija: Za uspešen pridelek je potrebno vsem rastlinam zagotoviti dovolj sončne svetlobe, ki je osnova za fotosintezo ter posledično za razvoj cvetov in plodov. Čeprav so letine med seboj zelo različne, je na sončnem do delno senčnem balkonu, usmerjenim proti jugu ali vzhodu/zahodu, veliko več pridelka, kot pa na senčnih balkonih, usmerjenim proti severu.

Pred sajenjem rastlin bodite pozorni tudi na informacije na etiketi. Idealen sončen položaj pomeni, da bo rastlina na soncu od jutra do večera. Polsenčen položaj pa pomeni, da mora biti rastlina na soncu vsaj pol dneva.

compo image

Primerne rastline za balkon

KATERE RASTLINE SO USTREZNE?

Gojenje zelenjave in sadja na balkonu je veliko lažje, kot si ljudje predstavljajo. Mini visoka greda, balkonsko korito, nekaj visečih košar ali viseča polica so vse kar potrebujete, da ustvarite dobre pogoje za uspešno rast rastlin na balkonu. To vam bo omogočilo, da boste v poletju uživali v obilnem in barvitem pridelku. Ne glede na to, ali imate raje zelenjavo ali sladko sadje, vam predstavljamo rastline, ki so primerne balkon in manjši prostor.

 

compo image

1. Pisana balkonska zelenjava

Če želite svoj balkon spremeniti v kotiček za prigrizke s slastno zelenjavo, priporočamo za zasaditev naslednjih vrtnin: paradižnik, kumare, špinača, sladek krompir, koleraba, pesa. Odločitev za posamezno vrsto zelenjave pa je seveda odvisno od vaših želja in prostora, ki ga imate na balkonu.

Še posebej priporočljive so sorte zelenjave, ki so bolj kompaktne oblike in dajejo pridelke manjše velikosti, primernih za sprotno pobiranje. Sem spadajo majhne redkvice, mini korenje, majhni češnjevi paradižniki in druge listne zelenjave. Namesto dolgih, velikih kumar, posadite nekaj sort mini kumar, katerih pridelki so dolgi približno deset centimetrov.

12 zelenjavnih rastlin za balkon

Naslednje sorte zelenjave so še posebej primerne za gojenje, če ste začetnik in se želite preizkusiti:

Zelenjava

Nasveti za lokacijo

Paradižnik

Sončno; odvisno od sorte naj bo premer posode vsaj 30 centimetrov – za grmaste paradižnike zadostuje premer 15 do 20 centimetrov

Paprika in čili

Sončno; odvisno od sorte naj bo premer lonca med 20 in 30 centimetrov

Redkvice

Sončno do polsenčno; enostavna tudi za setev v balkonski zaboj – semena ne sejte pregosto

Solata

Sončno do polsenčno; solata je kot nalašč za sajenje v zaboje ali mini dvignjeno gredo

Korenje

Sončno do polsenčno; idealen za setev v mini dvignjene gredice

Sladki grah

Sončno do polsenčno; kot nalašč za lonce ali mini dvignjene gredice

Fižol

Sončno do polsenčno; odvisno od sorte, idealno za posode ali mini gredice

Česen

Sončno do polsenčno; dobro za balkonske zaboje ali mini dvignjene postelje

Rdeča pesa

Sončno do polsenčno; lahko gojimo v globokih sadilnicah ali dvignjenih gredah

Blitva

Sončno do polsenčno; odvisno od sorte, primeren za velike posode

Kumara

Sončno do polsenčno; odvisno od sorte mora biti premer posode najmanj 30 centimetrov

Jajčevec

Sončno; dobro za velike posode, čeprav obstajajo tudi posebni balkonski jajčevci, ki se gojijo v manjših sadilnicah

Če imate razmeroma velik balkon, lahko poskusite tudi z bučkami in bučami. Za obe rastlini morate pustiti približno 1 m2 prostora na rastlino.

Paradižnike in krompir lahko gojite tudi v večjih koritih ali neposredno v vrečah za zemljo. Preden jih posadite v vrečo z zemljo, je potrebno na dnu vreče narediti nekaj drenažnih lukenj, da bo odvečna voda lahko odtekala.

Nasvet! V primeru, da ne veste kako gojiti zelenjavo, si lahko preberete osnovne nasvete za gojenje zelenjave v članku: 9 nasvetov za gojenje zelenjave brez zelenih prstov.

compo image

2. Sadje na balkonu

Jagode so še posebej priljubljena balkonska rastlina! Ne samo, da so sveže nabrane jagode odličnega okusa, zelo enostavno jih je tudi gojiti v loncih, balkonskih koritih, mini visokih gredah ali v visečih košarah. Prav tako so za balkon primerni tudi manjši grmi jagodičja, kot je na primer pritlikavi grm maline 'Summer Lovers Patio Red'. Ta zraste do enega metra višine in je primerna za gojenje v večjem loncu na balkonu.

Na balkonsko zasaditev lahko vključite tudi manjša sadna drevesa, kot je mala balkonska breskev, ki vas bo spomladi očarala s svojimi očarljivimi rožnatimi cvetovi, poleti pa s slastnimi breskvami. Čeprav ta posebna sadna drevesa v loncu ostanejo visoka približno en meter, lahko na vrtu dosežejo višino do dveh metrov.

Za še več sredozemskega počitniškega pridiha so kot nalašč majhna drevesa, kot so limonovec, pritlikavo granatno jabolko ali mini pomarančevec. Za sajenje v posodo so primerni tudi balkonski mandlji, kosmulje, fige ali papaje.

Klasike, kot so jablane, češnje, slive ali hruške, lahko prav tako gojite na balkonu. To lahko dosežete s sajenjem posebnih stebričastih sadnih dreves. Za razliko od vrtnih sorodnikov, stebričasto sadno drevo raste zelo počasi in ostaja precej kompaktno. Zaradi svoje višine do 2,5 metra je stebričasta hruška ali češnja idealna tudi za zastiranje pogleda – spomladi pa zagotavlja čarobno zaveso cvetov! Da preprečite, da bi se stebričasto sadno drevje ob močnem vetru prevrnilo, je priporočljivo, da ga posadite v težak lonec.

Nasvet! Na vsake dve do tri leta morate preveriti, ali vaše sadje oziroma jagodičje potrebuje nov lonec. Te trajnice je potrebno na vsake 4 leta presajati v večji lonec s svežim substratom.

compo image

3. Popestritev balkona z zelišči

Poleg sadnega drevja in balkonske zelenjave lahko na balkonu gojite tudi zelišča. Od bazilike, rožmarina do drobnjaka – če še le najdete nekaj prostih mest, lahko na balkon posadite vse vrste zelišč. Zelišča ostanejo praviloma precej majhna in kompaktna, kar pomeni, da jih je enostavno gojiti v loncu ali cvetličnem lončku. Grmičasta bazilika 'Magic Blue' pritegne veliko čebel za opraševanje in je prava paša za oči. Peteršilj, rožmarin, origano, kari, timijan ali drobnjak so čudovita zelišča za uporabo v kuhinji kot začimbo. Žajbelj, poprovo meto in kamilico pa lahko uporabite kot zdravilna zelišča pri prehladu, zato so odlična popestritev domače lekarne in pripravo čajev.

compo image

Nekatera zelišča so tako lepa, da jih lahko gojimo tudi kot balkonske rože. Sem spadata ognjič in kapucinke. Pisane cvetove teh rastlin lahko uporabite v sladicah ali kot okrasitev krožnikov zraven glavnih jedi. Angleška sivka s svojimi aromatičnimi cvetovi ne očara le čebel in metuljev. Z zmerno uporabo lahko popestrimo tudi najrazličnejše jedi – od sladic do fileja.

Poleg tega lahko sivko, podobno kot vrtnice ali evkaliptus, uporabljamo za kopalne soli, dišeče sveče ali olja za telo. Čeprav vam te ne dajejo pridelka za prehrano, so odličen način za uporabo dišečih izdelkov ali jih uporabljate le kot okrasne rastline.

compo image

KDAJ LAHKO ZAČNEMO?

Pravi čas za sajenje balkonske zelenjave in sadja

Že zgodaj spomladi lahko na balkon posadite sadno drevje ali jagodičevje, vendar je pri zgodnjem spomladanskem sajenju potrebno upoštevati predvsem vreme. Če še vedno prevladujejo močne zmrzali, je priporočljivo, da rastline nekaj časa pustite v zaprtih prostorih na okenskih policah.

Pri cvetočih sadnih drevesih je treba biti še posebej previden, saj so cvetovi pogosto dovzetni na zmrzal. V primeru, da so med cvetenjem dreves napovedane nizke temperature, je priporočljivo sadna drevesa prestaviti v notranje prostore. Da bi se še vedno veselili obilne letine, vzemite opraševanje v svoje roke in cvetove previdno potapkajte s čopičem.

Medtem ko lahko bob, korenasto zelenjavo, kot je pastinak ali korenje ter različne listnate vrtnine sejete v gredo zgodaj spomladi, lahko druge zelenjavne rastline, kot so paradižnik, kumare ali paprika, posadite na prosto šele, ko mine zadnja zmrzal.

Seveda, če je aprila že toplo in sončno, potem lahko zelenjavo sejete in prestavite na prosto že pred majem. Začnite tako, da rastline postavite na prosto v toplem in oblačnem vremenu. Tako se bodo rastline postopoma navadile na novo okolje. Ponoči, ko se spet ohladi ali je napovedana zmrzal, zelenjavne rastline prinesite nazaj v notranje prostore. Prav tako upoštevajte tudi visoke temperature - če bi sadike zelenjave prestavili na direktno sonce in vročino, bodo te težje prenašale temperaturni šok in lahko pride do opeklin na listih.

Nasvet! Če želite vzgojiti lastne sadike zelenjave, potem jih predhodno vzgajajte na svetli in topli lokaciji, v notranjih prostorih.

compo image

SREDOZEMSKA OAZA

Kako ustvariti zelenjavni kotiček na vašem balkonu?

Prostoren balkon obrnjen proti jugu je idealen za gojenje balkonske zelenjave in sadnih dreves.

Barvito zasajena dvignjena gredica z grmasto baziliko, grmičastimi paradižniki, mini papriko, rožmarinom, žametnicami in jagodami, naredi pravo prizorišče na balkonu. Načrt zasaditve sezonskih gredic najdete v našem članku o sajenju gredic.

Na levi in ​​desni strani balkona sta obešeni dve viseči košari. Vsaka viseča košara ima premer skoraj 30 centimetrov in zagotavlja prostor za tri sadike jagod. Prednost pri tem je, da lahko jagode enostavno visijo čez rob, ne da bi se dotaknile tal, kar preprečuje gnitje rastline.

compo image

Za pridih počitnic si lahko ustvarite majhen kotiček za sedenje, okrog katerega posadite rastline, kot so sivka, evkaliptus in papaja. V balkonskih koritih najdemo tudi timijan in rožmarin. Sredozemske rastline obožujejo sonce, dobro prenašajo kratka sušna obdobja in potrebujejo zelo malo gnojila. Zaradi teh pogojev so zelo primerne za gojenje na balkonu, obrnjenem proti jugu.

V ostalih balkonskih koritih so poleg pisanih okrasnih rastlin tudi žametnice, peteršilj in drobnjak. Če peteršilj redno zalivamo in dognojujemo, ga lahko uživamo tudi do dve leti.

compo image

SPOMLADANSKI PRIDELKI NA BALKONU

Nasvet! Od meseca marca dalje sadite prezimno balkonsko zelenjavo in jagode.

Zelenjavo in sadje lahko začnete pridelovati že meseca marca ali aprila. Na primer, če je lepo vreme, lahko posejete majhne redkvice in korenje ali posadite solato in jagode. Okusno balkonsko zelenjavo in sladke jagode lahko dopolnimo z mačehami. Te lepe pisane rože lahko uporabite tudi za okrasitev solat in sladic.

Ko ni več nevarnosti pozne zmrzali, od maja dalje, lahko namesto mačeh, solate in redkvice posadite drugo zelenjavo, kot so paradižnik ali paprika.

Deli