1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Jajčevec

Karakteristike

Jajčevec

compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
visoka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
rastlinjak, posoda
Višina rastline:
60–120 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje jajčevca

Lega

Jajčevec zagotovo sodi med vrste zelenjave, ki imajo rade višje temperature. Da razvije dober pridelek, med celotno fazo razvoja potrebuje čim bolj enakomerno temperaturo od  20 do 25 °C.  Tako je postalo že jasno, da ta zelenjava na naši zemljepisni širini na prostem ne bo dobro uspevala. Njena rast bo že pri 15 °C občutno počasnejša. Vendar ima jajčevec tudi v rastlinjaku težave, saj zelo slabo prenaša visoko vlažnost zraka – zato ne smete pozabiti na redno prezračevanje rastlinjaka.

Sajenje

Če želite pobirati plodove jajčevca, potrebujete veliko potrpljenja, saj si rastlina za svoj razvoj vzame veliko časa. Zato pohitite s setvijo svojega jajčevca in semena položite v zemljo že januarja. Vaša semena bodo zanesljivo vzklila v posodicah za vzgajanje na topli okenski polici, pri tem pa zadostuje že, če v posamezen predalček posadite po eno seme. Prve sadike bodo pokukale na plano po 2–6 tednih.
Jajčevec lahko v zemljo v vašem rastlinjaku posadite šele po sredini maja, torej po ledenih možeh. Vsaki rastlini zagotovite prostor 40 × 40 cm in jim že od začetka zagotovite oporo, saj mehki deli rastline praviloma ne morejo vzdržati teže svojih plodov.

Naš nasvet

Jajčevec lahko zelo dobro gojite tudi v velikem loncu. Tudi tukaj so za dobro rast rastline odločilni zadostno topla lega ter redno zalivanje in dodajanje hranil.

Pravilna nega

Nega jajčevca

Zalivanje

Rastline z velikimi listi in plodovi le redko varčujejo z vodo in tudi jajčevec nedvomno sodi med bolj žejne rastline na vaši gredi. Če ga pozabite redno zalivati, bodo plodovi mnogo manjši, kot bi si morda želeli. Pri zalivanju pa morate biti pozorni tudi na to, da rastline ne zalivate od zgoraj. Podobno kot paradižnik tudi jajčevec ne mara vode na svojih listih in plodovih.

Gnojenje

Jajčevci obožujejo zemljo, bogato s hranili, zato lahko že pred posaditvijo v zemljo v rastlinjaku zadelate večjo količino komposta. Namesto komposta lahko zemljo obogatite tudi z moko iz rogov in mletimi kamni. Tudi po posaditvi svoji rastlini, ki za razvoj potrebuje veliko hranil, zagotovite dodatna hranila, predvsem v obliki organskih gnojil za sadje in zelenjavo.

Obrezovanje

Da lahko jajčevec večino svoje energije nameni razvoju plodov, z rastline tu in tam odstranite ves nepotreben balast. Pri tem lahko redno odstranjujete predolge stranske poganjke, še pomembneje pa je redno odstranjevanje nastavkov ploda, tako da na posameznem poganjku pustite samo 2–3 nastavke. Samo tako bo rastlina imela dovolj moči, da bo popolnoma razvila vse svoje viseče plodove.

Pobiranje in skladiščenje pridelka

Vrtnarji morajo biti potrpežljivi tudi pri pobiranju jajčevca. Včasih lahko traja vse do avgusta, da plodovi dobijo svojo značilno črnovijolično barvo. Ko pa se enkrat obarvajo, jih čim prej poberite, saj v nasprotnem primeru zgubijo svoj slasten okus.

Več o zelenjavnem vrtu

Deli