1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Čili Lila Luzi

Karakteristike

Lila Luzi (čili)

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
Lonci na balkonu in terasi, greda, rastlinjak
Višina rastline:
do 70 cm
Barva cvetov:
vijolični zvezdasti cvetovi

Pravilno sajenje

Sajenje čilija Lila Luzi

Lega

Čili Lila Luzi je še posebej rodoviten in hkrati vizualno popestri vaš vrt. Ime je dobil po svojem izstopajočem videzu. Cvetovi, listi in nastavki ploda imajo vsi različne odtenke vijolične (lila). Ko sadeži nato zorijo, nenehno spreminjajo barvo. Prvotna močna vijolična barva se najprej spremeni v belo-rumen odtenek, nato pa sadeži pridobijo oranžno barvo. Poberete jih lahko šele, ko postanejo rdeči. S svojim spreminjanjem barve vam sadeži med poletnimi meseci priredijo pravi barvni spektakel.
Kot vse ostale sorte čilija potrebuje tudi čili Lila Luzi veliko svetlobe in toplote. Najbolje bo obrodil v rastlinjaku ali v bližini tople stene hiše. Čili Lila Luzi najbolje uspeva v rahlih in s hranili bogatih tleh.

Vzgajanje

Čili Lila Luzi raste zelo počasi, kar je značilno za vse čilije. Zato ga začnite vzgajati že januarja ali februarja. Najprimernejše mesto za vzgajanje čilija je ogrevan rastlinjak ali obsijana okenska polica z mini rastlinjakom, saj vaš čili za klitje potrebuje temperature 20–24 °C. Za vzgajanje svoje rastline uporabite posebno zemljo za vzgajanje, seme pa potisnite v zemljo približno 5 mm globoko. Ko seme posadite, morate poskrbeti za trajno vlažnost zemlje. Za vlaženje zemlje je najbolje uporabiti razpršilko, saj pri tem ni nevarnosti, da bi majhna semena odplaknili.

Sajenje

Čili Lila Luzi zelo dobro uspeva kot posodovka – ne glede na to, ali jo postavite v rastlinjak, na teraso ali na obsijan balkon. Zadovoljen bo že z loncem s prostornino 10 do 20 litrov. Če pa želite čilije trajno gojiti v rastlinjaku, morate poskrbeti za zadostno zračenje, hkrati pa bodo ti čiliji potrebovali tudi več vode. Od sredine maja lahko svoje rastline postavite tudi na prosto. Vendar še vedno potrebujejo toplo in sončno lego, saj čili Lila Luzi preneha rasti, če temperatura pade pod 16 °C. Če pa imate v svoji vrtni gredi primeren prostor za te pisane lepotice, jih lahko posadite tudi tja, vendar jim pri tem zagotovite razmik približno 50 cm.

Naš nasvet COMPO

Tisti, ki obožujete pekočo hrano, lahko svoje sadike ob sončnih dneh tudi že pred majem postavite na sveži zrak za nekaj ur. Čim bolj bo rastlina razdražena zaradi vetra in drugih vplivov, tem ostrejši bodo njeni sadeži.

Pravilna nega

Nega čilija Lila Luzi

Zalivanje

Čiliji na splošno potrebujejo veliko vode in jih je treba zalivati vsaj na en ali dva dni, med vročim poletjem ali v rastlinjaku pa boste morali po zalivalki seči vsak dan. Pomanjkanje vode hitro prepoznate po mlahavih listih, vendar si ti po zalivanju kar hitro opomorejo.

Gnojenje

Čili Lila Luzi sodi med rastline, ki za razvoj potrebujejo veliko hranil, zato jo je treba gnojiti. Z gnojenjem začnite že, ko je rastlina stara približno tri tedne. Na začetku zadostuje že, če vodi za zalivanje vsaka dva tedna dodate malo tekočega gnojila za paradižnik ali univerzalno gnojilo za zelenjavo. Od maja pa takšno gnojilo dodajajte tedensko. Pri posaditvi na prosto ali pri presajanju v večjo posodo lahko v sadilno jamo dodate tudi trdo dolgotrajno gnojilo.

Pridelek

Odvisno od vremenskih razmer lahko s pobiranjem plodov začnete julija. Poberite jih šele, ko dobijo žareče rdečo barvo. Pri tem uporabite oster nož, saj ta ne bo poškodoval poganjkov in drugih plodov. Tudi če ste zamudili popolni čas za pobiranje in se koža čilijev začne že gubati, to sploh ni težava. Čilije Lila Luzi lahko uporabite sveže ali pa jih posušite in uporabljate kot začimbo. Po želji jih lahko tudi vložite: tako boste lahko še dlje časa uživali v svojem pridelku. Vendar bodite pri tem pozorni: čili Lila Luzi ima stopnjo pekočnosti od 7 do 10 in zato ni primeren za občutljive ljudi.

Prezimovanje

Čiliji so zelo občutljivi na mraz, zato se večinoma prodajajo kot enoletnice. Morda pa bodo dobro prezimili kar v hiši, pri vsaj 16 °C. Prestavite jih v hišo in se sami prepričajte. Med zimo je treba čilije le redko zalivati in tudi gnojenje lahko popolnoma opustite.

Deli