Z doma vzgojenim jagodičevjem lahko pripravite številne dobrote. Na tem mestu smo zbrali naše štiri najljubše recepte z jagodičevjem.
Sestavine
Postopek
Na nizki temperaturi stopite maslo. Ovsene piškote dajte v vrečko in jih zdrobite z valjarjem. Drobtine zmešajte z maslom in jih razporedite po dnu pekača. Dobro pritisnite navzdol in položite pekač v hladilnik.
Želatino namočite v hladni vodi. Pomarančo sperite s toplo vodo, jo posušite in naribajte približno polovico olupka. Iztisnite sok. Zmešajte kremni sir, skuto, sladkor v prahu in pomarančno lupinico. Smetano stepajte, dokler ne bo stepena, nato pa jo previdno primešajte ostalim sestavinam. Ožemite želatino in jo narahlo segrejte v kozici skupaj s pomarančnim sokom, dokler se ne stopi. Vmešajte 2–3 žlice skute, nato pa vmešajte želatino v kremo. Kremo razporedite po testu in jo pogladite. Za vsaj dve uri pustite v hladilniku.
Ribez operite, posušite in ga poberite s peclja. Po ribezu potresite sladkor, dobro premešajte in razporedite po torti. Okrasite z listi.
Za osem lučk, od katerih vsaka vsebuje 150 ml mešanice
Sestavine
Postopek
Jagode operite, očistite in posušite, nato pa jih pretlačite in jih po možnosti še precedite skozi sito. Skuhajte sladkor z dvema jušnima žlicama vode, počakajte, da se ohladi, nato pa ga zmešajte z jagodnim pirejem, sokom limete in jogurtom. Stepite jajčni beljak in smetano, dokler mešanica ne postane čvrsta, nato pa enakomerno vmešajte v preostale sestavine.
Počakajte, da sadna mešanica zmrzne v ploščatem kovinskem pladnju v zamrzovalniku in jo od časa do časa (približno vsake pol ure) premešajte. Modelčke dajte v zamrzovalnik. Ko bo mešanica napol zmrznjena, jo nadevajte v modelčke, vstavite sladoledne paličke in počakajte, da še 3–4 ure zmrzuje v zamrzovalniku.
Preden lučke postrežete, jih na kratko dajte pod vročo vodo.
Sladoledne lučke bodo odlične tudi z malinami ali robidami.
Za štiri kozarce s po 300 g
Sestavine
Postopek
To marmelado je enostavno pripraviti: Operite jagodičevje. V kozico dodajte sok in naribano lupino ekološko pridelane pomaranče in zmešajte z jagodičevjem in želirnim sladkorjem. Počakajte, da mešanica zavre, medtem pa nenehno mešajte in nato pustite, da vre približno štiri minute. Nato vmešajte štiri žlice likerja črnega ribeza in marmelado takoj nalijte v pripravljene kozarce. Dobro zaprite kozarce in počakajte, da se ohladi.
Za štiri porcije
Sestavine
Postopek
Očistite, operite in nasekljajte jagode, nato pa jih v mešalniku fino zmeljite skupaj z mlekom. Lahko pa jih zmeljete tudi s pomočjo cedila. Dodajte preostale sestavine in še enkrat premešajte. Po okusu sladkajte z medom. Jagodni mlečni napitek nalijte v kozarce in jih okrasite z meto in jagodami.