compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Zelišča, sadje in zelenjava
 5. Nasveti za gojenje paradižnikov: kako zagotoviti bogat pridelek

Nasveti za gojenje paradižnikov: kako zagotoviti bogat pridelek

Ni ga čez okus doma pridelanih paradižnikov! Rdeče kroglice, ki so do vrha napolnjene s hranilnimi snovmi, lahko gojite na vrtu ali pa na balkonu ali terasi. Na tem mestu smo vam pripravili pet najpomembnejših nasvetov za gojenje paradižnikov, ki bodo bogato obrodili vse do jeseni.

Skrb za paradižnike

Za bogat pridelek poskrbite z naslednjimi petimi nasveti

 1. compo image

  1

  Redno zalivanje

  Paradižniki za zdravo rast potrebujejo neprekinjeno oskrbo z vodo. Preveč ali premalo vode lahko poškoduje sadeže in samo rastlino. Če se začnejo listki vaših rastlin precej vihati, je to morda znak, da nimajo dovolj vode in da je v prsti preveč soli. Ali sadeži vaših zrelih sadik paradižnika pokajo? Za to je pogosto kriv prehod s sončnega, vročega vremena na deževno in oblačno vreme, ali pa zalivanje po dolgotrajnem sušnem obdobju. Razlog za to gre iskati v povišanem pritisku v zrelih sadežih zaradi prevelike količine vode, zaradi česar pride do podolžnih razpok ali razpok v obliki krogcev. Kot je to pogosto pri večini stvari v življenju, je pri zalivanju paradižnikov treba najti pravilno ravnovesje. Pomembno je, da jih zalivate od spodaj in ne od zgoraj! Tako boste namreč preprečili glivična obolenja.

 2. compo image

  2

  Zaloga hranil za čudovito aromatične sadeže

  Voda sama še ne bo dovolj, če želite zdrave rastline, ki vam bodo dale obilico aromatičnih sadežev. Paradižniki potrebujejo veliko hranilnih snovi. Še posebej pomembno je, da dobijo veliko kalija, dušika in fosfata. Na ta način se namreč uravnava zaloga vode v rastlini, okrepijo pa se tudi celične stene, zaradi česar se poveča odpornost rastline proti boleznim. Prve znake pomanjkanja hranilnih snovi lahko pogosto opazite na listih: postanejo namreč rumenkasti, zelene barve pa ostane le tkivo vzdolž glavne žile. S pomočjo posebnih gnojil za paradižnike lahko enostavno in varno poskrbite, da bodo vaše rastline dobile hranilne snovi, ki jih potrebujejo.

 3. compo image

  3

  Zavarujte podporo za plezanje, da se ne bo prelomila

  Če je vaš paradižnik že zrasel do zavidljive višine, lahko rastlino podprete s pripomočkom za vzpenjanje, da se ne bi upognila. V poletnih mesecih na rastlinah prav tako zraste veliko sadežev, če zanje primerno skrbite, zato jim morate pri delu malce pomagati. Uporabite lahko paličice za paradižnike, izdelane iz lesa, plastične mase ali bambusa, ali pa spiralne paličice, mreže ali podporne letve. Rastlino pritrdite s pomočjo ličnatih vlaken za uporabo v vrtu ali posebnih zapiral s sponko (le za spiralne paličice), da bo imela vaša rastlina dovolj podpore.

 4. compo image

  4

  Odstranjevanje stranskih poganjkov pospeši tvorbo sadežev

  Mlade stranske poganjke je treba redno odstranjevati z listnih osi, da rastlina svojo energijo nameni ustvarjanju sadežev in ne rasti poganjkov. Z odstranjevanjem stranskih poganjkov boste poskrbeli, da bo imel paradižnik dovolj zalog energije, spodbudili pa boste tudi zdravje rastline in poenostavili razvoj velikih, ustrezno zrelih sadežev. Mlade poganjke, ki so še precej mehki, lahko enostavno odstranite z nohti. Če so poganjki malce starejši in trši, je uporaba ostrega noža dobra ideja, da ne bi po nepotrebnem poškodovali sadike paradižnika. Na koncu avgusta obrežite vrh paradižnika in stranske poganjke, nad zadnjim cvetnim koškom pa pustite rasti en list. Takšno obrezovanje sadežem, ki so že zrasli, pomaga, da nadaljujejo z zorenjem do prve zmrzali.

 5. compo image

  5

  Kako hitro opaziti listno pegavost in rjavo gnilobo

  Poleg bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje hranilnih snovi in nezadostna zaloga vode, rastline paradižnika pogosto napadata tudi listna pegavost in rjava gniloba. Paradižniki se morajo še posebej trdovratno boriti pred glivičnimi obolenji med vlažnimi poletji. Na listih se pojavijo sivozelene pikice, ki pozneje postanejo rjave in se hitro širijo. Pred boleznimi niso varni niti sadeži: na njih se razvijejo rjavi madeži, meso pod njimi pa postane trdo. Obolele dele rastline čim prej odstranite, na vitico paradižnika pa nanesite izdelek za zaščito rastline, ki pomaga v boju proti tej bolezni.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis