1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Rdeča pesa

Karakteristike

Rdeča pesa

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
zelenjavna greda ali posoda na balkonu
Višina rastline:
40 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje rdeče pese

Lega

Rdeča pesa sodi med najbolj zdrave sorte zelenjave na svetu. Rastlina namreč vsebuje rdeče barvilo betanin, veliko beljakovin, vitamin C, kalij in folno kislino. Dobro sklepate: to slastno zelenjavo se vam zagotovo splača gojiti na svojem vrtu. Za to izberite sončno lego. Rastlina še posebej dobro raste v rahli, fini zemlji. To rastlino, ki porabi veliko hranilnih snovi iz zemlje, posadite samo na mesta, na katerih so bile v zadnjih dveh letih posajene rastline, ki porabijo srednje veliko ali malo hranil. Po potrebi v zemljo zadelajte kompost, da svoji rastlini zagotovite dovolj hranil.

Želite rdečo peso gojiti na svojem balkonu? Potem uporabite lonce, globoke vsaj 30 cm. Majhno rdečo peso pa lahko gojite tudi v nizkih balkonskih koritih.

Sajenje

S sajenjem rdeče pese na prostem lahko začnete v začetku junija. Če ne želite tako dolgo čakati, jo lahko posejete že konec aprila ali pa kupite sadiko. V primeru nočne zmrzali poskrbite za ustrezno zaščito, na primer s kopreno ali slamo. Če tega ne naredite, bo rdeča pesa pognala v višino, to pomeni, da bo rastlina svojo energijo namenila razvoju cvetov in ne razvoju plodov. Pri setvi s pomočjo vrvice za sajenje v zemljo naredite 2–3 centimetre globoke brazde. S tem ko semena posamično posejete v brazde v razmiku 8 cm, si prihranite delo, ki bi ga imeli z naknadno razdelitvijo posameznih rastlinic. Vsakih 25 cm povlecite novo vrsto in njen konec prekrijte z zrahljano zemljo.

Pravilna nega

Nega rdeče pese

Zalivanje

Poskrbite, da je rdeča pesa predvsem med obdobjem kaljenja vedno enakomerno vlažna. Glede na vremenske razmere jo dnevno zalivajte, da tudi globoke korenine prejmejo zadostno količino vlage. Da korenine ne bodo gnile, morate obvezno preprečiti zastajanje vode.

Gnojenje

Rastlina, ki porabi veliko hranilnih snovi iz zemlje, med svojim glavnim obdobjem rasti potrebuje še posebej veliko količino hranil. Takoj ko rastline razvijejo gomolj, jim vsaka dva do tri tedne dodajte nova hranila. Za to je najbolje uporabiti organska tekoča gnojila za sadje in zelenjavo.

Pridelek

Prve gomolje lahko poberete že tri do štiri mesece po tem, ko ste rdečo peso posejali. Mladi gomolji rdeče pese imajo močnejši vonj in najboljši okus. Dlje kot čakate s pobiranjem, tem višja je vsebnost vode v vašem pridelku. Ne čakajte tako dolgo, da se okrog ploda začnejo delati beli obroči.

Skladiščenje

Želite tudi pozimi uživati rdečo peso, ki ste jo pridelali sami? Potem s setvijo preprosto počakajte do julija in svoj pridelek poberite oktobra. Vendar pazite: rdeča pesa je zelo občutljiva na zmrzal. Sadeže počasi povlecite iz zemlje in pazite, da jih pri tem ne poškodujete. Opraskana rdeča pesa bo namreč hitreje zgnila. Liste odvijte stran, gomolje pa skladiščite v hladnem in temnem prostoru v vlažnem zaboju s peskom.

Deli