compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Posebno poglavje o jagodičevju: vse, kar morate vedeti o jagodičevju

Posebno poglavje o jagodičevju: vse, kar morate vedeti o super-sadju

Jagodičevje je odličnega okusa, prav tako pa gre za pravo super-sadje: vsebujejo ogromno vitaminov, krepijo naš imunski sistem, nekatere pa imajo celo protivnetne lastnosti. Zato ni prav nič presenetljivo, da je čas poletnega pobiranja pridelkov vrhunec vrtnarskega leta. Na tem mestu lahko izveste več o različnih vrstah jagodičevja, pripravili pa smo vam tudi seznam podatkov, ki si jih je dobro zapomniti pri vzgoji jagodičevja.

Okusno jagodičevje za vaš vrt

Sladke

Jagode

Kisli

Ribez

Sveže

Maline

Sadne

Robide

Vse jagodičevje ni enako

Ali so z botaničnega vidika banane, datlji, kiviji, paradižniki, paprike in jajčevci tudi jagodičevje? Jagoda je vsako sadje, ki pade z rastline v zaprti obliki in se ne odpre, ko je zrelo.

compo image

Obiranje aromatičnega jagodičevja: naj vam uspe z našimi nasveti za nego

Če se odločite za nakup trpežnih sort in če poskrbite, da jih boste pravilno negovali, ste skoraj zagotovo na dobri poti proti uspešnemu pobiranju jagod. Ključnega pomena je ustrezna prst, dovolj hranilnih snovi in redno zalivanje.

Najboljša prst za jagodičevje

Jagodičevje na splošno obožuje zrahljano prst, bogato s humusom. Za sajenje uporabite visokokakovostno prst s sestavinami, ki so posebej prilagojene potrebam jagodičevja. Nato temeljito zalijte. Vendar pazite: prepričajte se, da ne obstaja nikakršno tveganje za zastajanje vode. Glinasto prst lahko obogatite s kompostom, listjem ali peskom. Vrednost pH prsti naj bo po možnosti rahlo kiselkasta, med 5,5 in 6,0.

Popolno dovajanje hranilnih snovi

Rastline bodo obilico sladkih sadežev obrodile samo, če jim dovajate dovolj hranilnih snovi. Ko se pojavijo prvi poganjki, lahko rast spodbudite z gnojilom. Gnojilo s počasnim sproščanjem je dobra ideja, če želite gnojilo uporabiti le enkrat na sezono.

Za grme jagodičevja je treba dobro skrbeti tudi po obiranju plodov. Če želite pomagati svojim rastlinam, najprej odstranite plevel, ki raste pod grmičevjem, nato pa zrahljajte zemljo z grabljami in uporabite gnojilo za jagodičevje. Zatem dodajte zastirko iz pokošene trave ali slame. V času glavnega rastnega obdobja tudi okrog rastlin jagod natresite slamo, saj boste tako sadeže zaščitili pred umazanijo in gnitjem. Za ribez velja naslednje: ker imajo izjemno plitve korenine, zemlje nikar ne pograbite pregloboko!

Kdaj lahko obirate jagodičevje

Čas obiranja jagodičevja je odvisen od sorte, ki ste jo izbrali (ali cveti zgodaj ali pozno, ali skozi leto sadeže obrodi večkrat itd.), in od nameravane uporabe. Več sonca kot prejmejo sadeži, in dlje kot počakate, bolj sladki in aromatični bodo sadeži. Zato je jagodičevje, ki ga nameravate pojesti takoj, najbolje obrati pozneje, sadeže, ki jih nameravate skuhati v marmelade in džeme, pa lahko oberete, še preden so popolnoma zreli. Jagode lahko pogosto obirate junija. Ribez bo zrel malce pozneje, zato sadeže lahko poberete od konca junija do začetka avgusta. Maline in robide lahko obirate od julija/začetka avgusta do sredine oktobra.

Obrezovanje jagodičevja: kako poskrbeti, da bo jagodičevje vedno bogato obrodilo

Takoj po obiranju ali ob koncu jeseni je treba starejše vitice obrezati, da se lahko mlajše bolje razvijejo, saj se bodo sadeži razvili na njih. Vejice, ki so stare od tri do štiri leta, lahko porežete, obrežite pa tudi mlade in močne poganjke, ki rastejo neposredno iz tal. Šibke mlade vitice in stranske poganjke, ki so predebeli, prav tako odstranite. Poganjke malin in robid, ki so zrasli prejšnje leto, pustite, odstranjene poganjke, ki so stari dve leti, pa po obiranju porežite do tal.

compo image

Škodljivci in glivična obolenja, ki napadajo jagode

Polži imajo jagode še posebej radi. Rdečih jagod in drugih sadežev se lotijo ponoči in vam tako lahko uničijo ves pridelek. Za odganjanje polžev obstajajo posebni izdelki. Poleg pregrade za polže, pripravljene iz školjčnega apnenca, boste v našem naboru izdelkov našli tudi različne granulate z aktivnimi sestavinami, ki vam bodo pomagali odganjati polže.

Značilni glivični obolenji, ki radi napadeta jagode, sta rdeča in bela listna pegavost jagod. Velike okrogle pike, ki merijo približno od 1 do 4 mm, se v obdobju obiranja pojavijo na listih. Belo listno pegavost jagod lahko prepoznamo po belih pikah z rdečimi robovi. V primeru rdeče listne pegavosti pa gre za rdečerjave pike. Bolj razširjena kot je infestacija pridelka, bolj pogosto se pike združujejo med seboj. Proti bolezni se lahko borite s fungicidi v obliki pripravljene raztopine za škropljenje ali koncentrata.

Škodljivci in glivična obolenja, ki napadajo maline

Poletne maline pogosto napadejo hrošči. Hrošči na sadnih rastlinah večinoma iščejo hrano v mesecu maju, ko se zbudijo iz zimskega spanca. Po oploditvi samice izležejo jajčeca v cvetove malin. Ko se izležejo ličinke, se lotijo sadežev, ki zorijo, in zmanjšajo količino pridelka na rastlinah malin.

Glivično obolenje, ki pogosto napada maline, je malinova rja. Prepoznali jo boste po zelenkastih ali rumenkastih pikicah na zgornji strani lista. Na spodnji strani lista so pikice svetlo oranžne, sčasoma pa postanejo rjave ali črne. Če so grmi močno okuženi, malinova rastlina predčasno izgubi liste. V tem primeru lahko uporabite zdravilo proti glivičnim okužbam, ki bo zaustavilo širjenje bolezni in preprečilo nove okužbe.

Deli