1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Motovilec

Karakteristike

Motovilec

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda ali balkonsko korito
Višina rastline:
5–15 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje motovilca

Lega:

Gojenje motovilca je v vsakem primeru zelo dobra odločitev. Vsebuje veliko vitamina C in železa, hkrati pa ga je otročje lahko posejati. Motovilec raste v skoraj vsaki obsijani zelenjavni gredi. Najbolje ga je posejati v težka,  apnena tla. Nimate vrta? To sploh ni težava, saj lahko motovilec uspešno pridelate tudi na svojem balkonu.

Sajenje:

Motovilec sejte naknadno, ko ste z grede že pobrali prvi pridelek. Motovilec, posajen julija in avgusta, lahko poberete že v začetku jeseni. Če pa želite motovilec pobirati tudi pozimi, s setvijo počakajte do septembra. Na gredo položite vrvico za sajenje in jo uporabite kot vodilo za izdelavo pribl. 2 cm globoke brazde za setev. Razmik med posameznimi vrstami mora znašati 10–15 cm. Semena položite v brazde in jih nato prekrijte z zemljo. Da se tla sprimejo, je zemljo priporočljivo rahlo poteptati z desko ali kar s čevlji. Motovilec potrebuje približno 10 tednov, da bo pripravljen za uporabo v kuhinji.

Naš nasvet:

Semena zmešajte s peskom, saj se boste tako izognili naknadnemu ločevanju in presajanju rastlin.

Pravilna nega

Nega motovilca

Zalivanje:

Poskrbite, da so tla po setvi vedno vlažna. V prvih treh tednih med obdobjem kaljenja se semena ne smejo izsušiti. Če je v času setve vreme še zelo toplo, vam priporočamo, da zemljo pred setvijo temeljito zalijete. Z uporabo vrtne koprene preprečite, da bi voda prehitro izhlapela. Pozneje je treba motovilec glede na vreme zalivati le občasno.

Gnojenje:

Ker je motovilec rastlina, ki porabi malo hranilnih snovi iz zemlje, mu ni treba dodajati hranil. Avgusta posejane solate zato ni treba gnojiti. Če pa želite pobirati motovilec vse do spomladi, pa svojim rastlinam od februarja ob blagih vremenskih razmerah dodajajte tekoče gnojilo za zelenjavo, saj rastline hranil ne morejo pridobiti iz hladne zemlje.

Pridelek:

Da se motovilec dobro razvija in ga ne preraste plevel, je treba grede z motovilcem redno pleti. Potem se vam bo zahvalil z bogatim pridelkom. Rozete z nožem ali škarjami odrežite tik nad korenino. Tako se boste lahko v eni sezoni večkrat razveselili sveže solate. Poberite vedno le toliko pridelka, kot ga nameravate porabiti.

Prezimovanje:

Ko temperatura tal pade pod 8 °C, motovilec ne bo več ponovno zrasel. Če na vrsto motovilca položite kopreno, lahko njegovo obdobje rasti podaljšate. Ob toplejših dneh gredo prezračite, saj tako preprečite napad glivic. Ko se temperature dvignejo, bo tudi motovilec začel ponovno rasti.

Deli