compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Rezanje sivke

Rezanje sivke

Vsi imamo radi sivko tako kot čebele, čmrlji in metulji. Pravzaprav lahko na številnih vrtovih zaznate značilen vonj te sredozemske rastline. Ni pa vsak grm sivke poln cvetov – in to je lahko zato, ker ni bil porezan. V tem članku boste izvedeli, zakaj je to bistveni del vašega načrta za nego sivke.

Material in velikost sta ključna

Zakaj rezati sivko?

Obstaja veliko razlogov, da svojo sivko letno obrezujete. Ta polgrm s starostjo precej oleseni in na olesenelih delih se ne tvorijo novi poganjki, zaradi česar so deli sivke skoraj brez cvetov ali listov. V najslabšem primeru se bo vaša sivka celo razcepila po sredini. Če se to zgodi, je rastlino zelo težko rešiti.

Drugi razlog za redno obrezovanje je vzdrževanje rastline v formi – kar je še posebej priročno pri manjših rastlinah sivke v posodah.

compo image

Kdaj rezati sivko?

Sivko režite dvakrat letno, da ji zagotovite najboljšo možno nego. Prvo obrezovanje sivke naj bi potekalo konec februarja do sredine marca, pod pogojem, da ne pričakujete več močnih zmrzali. Drugič jo porežemo, ko bodo skoraj vsi njeni cvetovi odmrli. Na splošno se to zgodi julija ali avgusta.

Za razliko od mnogih grmov tega vijoličnega polgrma ni priporočljivo rezati jeseni – če to storite, pustite rastlino v nevarnosti resne poškodbe zaradi zmrzali.

Rezanje sivke februarja in marca

Rezanje spomladi

Najpomembnejša točka rezanja sivke je spomladi. Idealen čas je, preden rastlina požene popke, vendar po kakršni koli dolgotrajni zmrzali. Torej, če pričakujete dolgo, mrzlo zimo, počakajte malo, preden sivko porežete. Porežemo približno dve tretjini rastline in pri tem odstranimo vse dele rastline, ki so se čez zimo posušili ali pomrznili. 

Mimogrede, pozneje kot sivko porežemo, kasneje bo razkrila svoje lepe cvetove. Z drugimi besedami, če ste jo posadili skupaj z veliko poznimi poletnimi rožami, je morda smiselno počakati do konca februarja, preden sivko porežete.

Rez sivke julija in avgusta

Vzdrževalna rez za drugo obdobje cvetenja

S pravim rezom sivke poleti ne ohranite le njene energije, temveč ji omogočite tudi ustvarjanje lepega števila novih cvetnih glav. Zakaj? Če odrežete vejo tik preden cvetovi odmrejo, vaša sivka ne bo porabila veliko energije za ustvarjanje semen. Namesto tega se lahko osredotoči na izdelavo novih cvetov. Uporabite svoje vrtne škarje za posebej dolge poganjke in rastlino odrežite za približno tretjino. Če sivko pozabite obrezati poleti, je najbolje, da je sploh ne režete, saj je to v resnici le dodaten vzdrževalni rez. Vaša sivka mora biti sposobna oblikovati nove poganjke, preden pride prva zmrzal, da se ne poškoduje.

Dve tretjini, ena tretjina

To pravilo je preprost način, da si zapomnite, koliko porezati sivke. Odstranite največ dve tretjini spomladi in približno eno tretjino poleti.

compo image

Nasveti za popolno rez

Na splošno je pri obrezovanju mladih rastlin sivke potreben drugačen pristop v primerjavi s starejšimi. Na primer, medtem ko bodo mlajše rastline prenesle strogo obrezovanje, morate pri starejših rastlinah sivke biti bolj nežni zaradi njihovih olesenelih delov. Sivka le z velikim trudom, če sploh, iz teh mest požene nove poganjke. Zato pazite, da ne zarežete v star les in vedno pustite nekaj centimetrov novih poganjkov.

Če vaše sivke niste rezali več let, je strogo obrezovanje edini način, da rešite svojo olesenelo sivko. To ni vedno uspešna strategija, vendar jo je vsekakor vredno poskusiti! V idealnem primeru sivko obrežite junija ali julija in pri tem rastlino temeljito porežite, na višino 10 do 15 cm. Če imate srečo, bodo pognali novi poganjki, še pred koncem leta.

Orodja za čisto rez

Za mlade rastline sivke je najbolje, da se odločite za škarje za vrtnice. Toda pri starejših rastlinah je priporočljivo poseči po škarjah za živo mejo.

Rezanje sivke za sušenje

Sivka ni le videti odlično – njeni dišeči cvetovi imajo tudi druge prednosti. Po eni strani sivka deluje pomirjujoče, po drugi pa njen vonj odganja mušice in druge insekte. Zato je ta sredozemski polgrm kot nalašč za uporabo pri izdelavi in ustvarjanju lastnih domačih izdelkov iz sivke, kot so dišeče sveče. Večina navodil se začne s sušenjem sivke, ki jo boste uporabili. V idealnem primeru lahko sivko za sušenje naberete sredi junija, ko se nekateri njeni cvetovi že odprejo. V ta namen odrežite poganjke približno 10 cm pod cvetovi. Nato povežite vejice v majhen šopek in jih obesite z glavo navzdol, da se posušijo.

Deli