compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Balkonske rastline in rastline v koritih
 5. Pisane spomladanske rože za vaš balkon – tri ideje za sajenje

Pisane spomladanske rože za vaš balkon – tri ideje za sajenje

Ko se narava začenja barvati v pisane barve, je to zanesljiv znak, da je pomlad na poti. A tudi če nimate svojega vrta, kjer bi lahko občudovali tulipane, narcise ali ranunkule, ni treba, da ostanete brez svojega pisanega aranžmaja spomladanskega cvetja. Z vami delimo tri ideje, ki bodo na vašem balkonu ali terasi pričarale pomladno vzdušje.

compo image

Prva ideja

Sanje v rdeče-belem

Sveža pomladna ureditev balkonske zasaditve, ki združuje belo spomladansko cvetje s svetlimi barvnimi toni. Rdeče rože so naše absolutno najljubše – zaradi njih je kontrast še posebej oster.
Jegliči so med prvimi, ki spomladi odprejo popke, zato smo jih izbrali, da poskrbijo za žarečo rdečo barvo v našem balkonskem koritu. Te rože so na voljo v številih različicah, kar pomeni, da vaši ustvarjalnosti in barvni izbiri ni omejitev. Jegliči so uokvirjeni s kamnokrečem in grenikom. Nežni, precej manjši cvetovi teh dveh spomladanskih rož poudarjajo glavno, rdečo zvezdo kompozicije, ne da bi sami zbledeli v ozadju.

compo image

Druga ideja

Zadržana eleganca

Naš drugi spomladanski aranžma za zasaditev balkona ali terase, vas bo navdušil s svojimi nežnimi barvami. Medtem ko bele rogate vijolice, poznane tudi kot mačehe, in cvetovi grenika izžarevajo občutek umirjenosti, vijolična mačeha doda poseben pridih. Vsi se odlično podajo k bleščečim srebrno sivim listkom sivke. Zelena barva listov, še posebej listov vinske trte, doda piko na i zasaditvi in prinese svež pomladni veter. Ta zasaditev ima lahko zaradi izbire posode oziroma korita posebej harmoničen videz. Srebrno kovinsko korito se dobro ujema z barvnim konceptom aranžamana, nenazadnje tudi zaradi barve sivke.
Priporočamo, da dodate naravne materiale, kot so naplavljeni les ali stare veje, saj s tem dodate vznemirljive kontraste.

compo image

Tretja ideja

Spomladansko cvetje v visoki gredi

Ko se temperature dvignejo, to ne označuje le začetka sezone za pomladno cvetje: tudi vaše visoke grede se bodo počasi začele prebujati iz zimskega spanca. Če so temperature zmerne, lahko semena začnete sejati že marca. Ob vrtninah, kot je pastinak ali razne solate, se na visokih gredah zelo dobro počutijo tudi cvetoče rastline. Spominčica ali mačeha, na primer, dodata kanček barve s svojo široko paleto cvetov. Svoji ustvarjalnosti res lahko pustite prosto pot. Naj bo to pestra mešanica sončno rumene in temno vijolične ali bolj subtilna kombinacija bele in pastelnih barv – rožnate mačehe cvetijo od konca februarja naprej in prinašajo veselje pomladi v vašo visoko gredo, tudi ko je še prezgodaj za setev semen.

Pravi čas

Kdaj začnemo s sajenjem spomladanskih cvetlic?

Medtem ko čebulice tulipanov ali narcis na splošno posadimo v zemljo že jeseni, je čas sajenja drugih spomladanskih cvetlic – ki jih lahko že kaljene kupite v vrtnih centrih – odvisen od tega, kako občutljive so rastline na zmrzal. Medtem ko na primer mačehe brez težav preživijo tudi zimske temperature, jegliče v vaše balkonsko korito posadite šele, ko ni več pričakovati hujših zmrzali. Če se zdi, da je na obzorju nov mraz, svoje pomladne rože pokrijte z kopreno.

Vodič po korakih

Korak za korakom do zasaditve na balkonu

 1. compo image

  1

  Balkonsko korito napolnite z zemljo

  Če želite, da vaše rože lepo rastejo, je pomembno, da izberete posodo z dovolj prostora. Začnite tako, da jo napolnite z drenažno plastjo. Ta pomaga preprečiti stoječo vodo in izboljša dihanje rastlin. Dodajte zemljo za balkonske rastline ali univerzalno zemljo.

 2. compo image

  2

  Pripravite svoje rastline

  V drugem koraku previdno odstranite svoje rože iz lončkov. Če so korenine že prerasle lonček in so zelo polomljene, jih lahko nekoliko obrežete. Da bo rastlina lahko začela z rastjo, s prsti nekoliko zrahljajte korenine. To spodbudi rastline k ponovni rasti.

 3. compo image

  3

  Sajenje zgodnjega cvetja

  Na koncu posadite spomladanske rože v pripravljeno posodo. Prepričajte se, da je med cvetovi dovolj prostora. Vrzeli med rastlinami zapolnite z nekaj zemlje in jo nežno pritisnite. Zdaj potrebujete le še zalivalko: pazite, da vode ne zlijete naravnost na rože – potem se lahko veselite svojega novega spomladanskega aranžmaja.

11 spomladanskih rastlin za vrtove in balkone

Predstavljamo vam naše najljubše spomladanske rože, s katerimi lahko svojemu vrtu, balkonu ali terasi dodate lep okras.

Preberi članek

Deli