compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Kako podaljšati življenje zeliščem iz supermarketa

Kako varno shraniti baziliko in druga zelišča?

Še dlje uživajte v zeliščih, kupljenih v trgovini

Skoraj vsi smo bili tam ... Bazilika, peteršilj ali drobnjak, kupljeni v supermarketu, so videti sveži in hrustljavi, potem pa po nekaj dneh začnejo veneti. Za nekatere med njimi je naslednja postaja koš z organskimi odpadki. Kako podaljšati življenjsko dobo začimb za hrano, preberite tukaj - bodisi na okenski polici ali balkonu ali na vrtu.

compo image

Prva pomoč po nakupu

Paradižnikova omaka, pesto ali slastni sendviči imajo dvakrat boljši okus s svežimi zelišči, pridelanimi na vrtu! Če želite kar najbolje izkoristiti zelišča, kupljena v supermarketu ali pri vašem najljubšem prodajalcu, jih najprej presadite.

Privoščite jim dovolj prostora v lončkih, saj pridejo iz trgovin ponavadi zelo utesnjeni. Priporočljivo je, da jih posadite v primeren substrat za zelišča.

Ko že govorimo o nakupovanju, zakaj ne bi preizkusili novih vrst zelišč in vnesli raznolikosti v svojo kuhinjo? Od koriandra za okusno azijsko hrano do bazilike in kodrastega peteršilja.

compo image

COMPO SANA® Substrat za setev in zelišča

Uporabite naš poseben substrat za močna in zdrava zelišča. Poseben aktivator korenin zagotavlja dober vnos vode in hranil ter močno rast korenin.

K proizvodu
compo image

Kje je pravo mesto za moja zelišča?

Ko se odločate o postavitvi, imejte v misli, da vaše rastline prihajajo iz sončnih in toplih krajev. Zato glejte, da zelišč ne postavite v senco ali na žgoče sonce. 

Bazilika zagotovo časti sonce, peteršilj pa uspeva v delni senci. Prav tako vas nič ne ovira, da nekoliko spremenite lokacijo glede na vreme. To bo spodbudilo razvoj arom.

Mimogrede, če postavite zelišča na balkon ali na zelenjavni vrt, je vredno razmisliti o dobrih sosedih. Na primer, bazilika ima rada paradižnik ali bučke, rožmarin pa korenje.

compo image

Zelišča skozi vse leto

Če boste zeliščem namenili malo pozornosti, boste vse leto uživali v slastnem peteršilju ali drobnjaku za kremni sir.

Pravilno zalivanje je najpomembnejše. Ena pomembna točka, ki si jo je treba zapomniti, je, da nobena od običajnih vrst ne ceni, da je namočena. Toda bazilika ima rada, da so tla rahlo vlažna. Timijan in origano imata precej čvrste liste in ne potrebujeta toliko vode. Priporočljivo je, da zalivate vedno neposredno pri korenu.

Zelišča morate gnojiti le zmerno - predhodno preverite zahteve posamezne rastline. Praviloma vam ni treba močno gnojiti. Zlasti zelišča, kupljena v supermarketu, že rastejo v prsti z izredno visoko vsebnostjo hranil. Gnojilo je smiselno dodati šele po šestih do osmih tednih.

Smo vas navdihnili za naslednje leto? Če je tako, zakaj ne bi pomislili na pridelavo lastnih zelišč? Tukaj smo povzeli vse, kar morate vedeti.

Deli