compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Osnove
 5. Prst in kompost
 6. Vse, kar morate vedeti o prsti za sajenje

Vse, kar morate vedeti o sadilnih substratih

Obstaja mnogo različnih substratov za sajenje. Veste, katera je najprimernejša za vaše rastline? Na tem mestu izvedite, na kaj morate biti pozorni pri nakupu, in zakaj vsi substrati niso enaki.

Iz česa je sestavljen sadilni substrat?

Ker ima vsaka rastlina različne potrebe, različni substrati za sajenje vsebujejo različne kombinacije sestavin. To pomeni, da se lahko zelo razlikujejo tudi njihove lastnosti. Razlikujemo med fizičnimi, biološkimi in kemijskimi lastnostmi.

Fizične lastnosti

 • Struktura in stabilnost
 • Prostornina luknjic
 • Sposobnost zadrževanja vode
 • Sposobnost zračenja

Biološke lastnosti

 • Brez škodljivcev
 • Brez ali majhna vsebnost semen plevela
 • Brez patogenih organizmov

Kemijske lastnosti

 • vrednost pH
 • Vsebnost soli
 • Vsebnost hranil
 • Zadrževanje

Fizične in biološke lastnosti določi osnovni substrat prsti za sajenje, ki je lahko denimo kompost, humus ali šota. Z dodajanjem drugih snovi, kot so denimo minerali gline, kremenov pesek ali perlit, se lastnosti substrata še okrepijo in izboljšajo, na ta način pa se substrat še dodatno prilagodi potrebam posameznih rastlin. Tudi kemijske lastnosti so odvisne od formule. Apno uravnava vrednost pH, gnojila pa rastlinam dolgoročno dovajajo hranilne snovi. Ob nakupu bodite torej pozorni na sestavo sadilnega substrata.

compo image

Zakaj je izbira ustreznega sadilnega substrata tako pomembna?

Sadilni substrat deluje kot neke vrste dnevna soba za vaše rastline. Kaj potrebujete, da bi se za štirimi stenami resnično počutili kot doma? Dovolj prostora in možnosti za sproščanje, prav tako pa prostor ne sme biti ne prehladen ne pretopel. Enako velja za substrate: podpirajo namreč korenine in zagotavljajo, da rastline čvrsto rastejo. Shranjujejo tudi vodo in hranilne snovi, dovolj zračnosti pa zagotavlja, da zrak kroži okrog korenin.

Kako vedeti, ali je sadilni substrat kakovosten?

Ustreznen sadilni substrat vsebuje dovolj hranilnih snovi, ki so prilagojene točno določeni sorti rastlin, in osnovno podlago, ki zadostuje potrebam po hranilnih snoveh za prvih nekaj tednov. Drugi znak kakovosti je tudi vrednost pH: hranila v substratu lahko rastline namreč vsrkajo le, če je vrednost pH pravilna. Bodite pozorni na konsistenco substrata: visokokakovostni substrati so premešani enakomerno, ob dotiku pa se zdrobijo na sipke, a stabilne delce. Navsezadnje pa si lahko pomagate tudi s preizkusom vonja – dober substrat diši po gozdnih tleh, nikoli pa po gnilem ali po plesnivem.

Nasvet

Večina rastlin ima najraje prst z vrednostjo pH med 5,5 in 6,5. Acidofilne (kisloljubne) rastline, kot denimo različne vrste brusnic in rododendron, pa bodo resnično dobro uspele le na gredici ali v lončku s kislo prstjo (vrednost pH med 4 in 5).

compo image

Zakaj so COMPO sadilni substrati tako posebni?

Naš sadilni substrat COMPO SANA® je bil leta 1956 prva prst za sajenje, ki se je začela prodajati v kupcu prijazni embalaži. Še danes pa gre za najbolj znano blagovno znamko v naboru naših izdelkov. Njegova sestava je natančno prilagojena potrebam rastlin, vsebuje pa vse, kar rastline potrebujejo za zdravo rast. Zahvaljujoč izboljšanim formulam in posebni mešanici mikrohranil, nekateri od naših substratov rastlinam zagotavljajo hranilne snovi do 12 tednov po sajenju oz. presajanju. Stroga preverjanja, ki jih izvaja neodvisna organizacija »Agricultural Investigation and Research Institute of the Chamber of Agriculture« (LUFA), in zagotavljanje kakovosti v skladu s certifikati DIN-ISO pa poskrbijo za stalno visoko kakovost sadilnih substratov COMPO.

Vsi naši sadilni substrati, ki vsebujejo šoto, so prejeli tudi certifikat fundacije »Responsibly Produced Peat« (odgovorno pridelana šota). Ta evropska organizacija je vzpostavila pregledni sistem podeljevanja certifikatov za odgovorno pridelavo šote. Sistem vsebuje stroge kriterije glede izbire lokacije, nabiranja šote in poznejše uporabe zemljišča.

Kako se lahko izognem uporabi šote na vrtu?

Če namesto sadilnega substrata, ki vsebuje šoto, raje uporabljate druge možnosti, lahko to sedaj storite s čisto vestjo. Vsebnost šote, ki je izjemnega pomena za rastline in ki je prisotna v večini prsti, se namreč lahko nadomesti s humusom iz lubja avtohtonih dreves, kompostom ter kokosovimi ali lesnatimi vlakni. Naravni materiali pa pripomorejo tudi k zdravi rasti.

Ustrezno presajanje rastlin

Poleg zadostne količine svetlobe, vode in hranilnih snovi rastline potrebujejo predvsem dovolj prostora. Na tem mestu si oglejte, zakaj je rastline tako pomembno presajati, in se poučite o postopku presajanja.

preberite več

Deli