compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Zelišča, sadje in zelenjava
 5. Sajenje v visoke grede - ideje in nasveti
compo image

Lokacija, polnjenje itd.

Visoka gredica na sončni legi je idealna za gojenje najrazličnejših zelenjadnic. Ni pomembno, ali gre za kumare, paradižnik, solato, krompir ali zelje – vsi imajo radi veliko toplote in svetlobe. Zato poskrbite, da boste svojo visoko gredo postavili na sončno mesto. V idealnem primeru naj bo vaša visoka gredica tudi rahlo zaščitena pred vetrom ali v najboljšem primeru celo pokrita. Konec koncev, veliko zelenjave ne ceni poletnih padavin. Še posebej paradižniki so zelo navdušeni na lokacijah, zaščitenih pred dežjem.

Mimogrede, ena velika prednost visokih gredic je, da vam ni treba skrbeti za razmere tal. Ker ste vi tisti, ki napolnite svojo visoko gredico, lahko ustvarite najboljše pogoje za svoje rastline. Zato vam naš članek o polnjenju visokih gred pokaže, iz kakšnega materiala naj bodo sestavljene plasti vaše visoke grede. Če imate pravo podlago, lahko visoko gredico postavite celo na betonsko podlago, na primer pred neizkoriščeno garažo, in uživate v bogati poletni letini – če je lega sončna in zaščitena pred vetrom.

Sajenje v visoke gredice – katere rastline so primerne za visoko gredo?

V bistvu lahko v visoko gredico posadite karkoli želite. Ob tem so visoke gredice najbolj primerne za nizko rastoče kompaktne rastline ali rastline, ki rastejo navzdol, kot so jagode, solate, korenje, koleraba, paprika ali kumare. Posebni grmi ali viseči paradižniki so prav tako primerni za odlične visoke gredice. V visoki gredi bodo uspevala tudi različna zelišča in užitno cvetje, kot so bazilika, nasturcij ali ognjič.

compo image

Buče, bučke ali rastline kot je cvetača, lahko tudi posadite v visoko gredico. Če pa to storite, je pomembno razmisliti o širini vaših rastlin. Na primer, čeprav je bila ob nakupu v maju videti precej majhna, lahko buča brez težav napolni kvadratni meter.


Poleg širine je dejavnik tudi višina vaših rastlin. Čeprav je na nizki gredici vsekakor mogoče pustiti, da zraste nekaj paradižnikov s kolčki dva metra visoko, se je bolj smiselno odločiti za majhne grmičaste ali viseče sorte paradižnika že od samega začetka v visokih gredicah, ki so višje od pol metra. Ko sadite v visoko gredico, pazite, da večje rastline ne preprečujejo, da bi svetloba dosegla manjše ali ovirala nabiranje in skrb zanje.


Glede na to je prva stvar, ki jo morate storiti, preden posadite rastline, da razmislite o tem, katere želite zagotovo postaviti v visoko gredico in koliko prostora potrebujete zanje. In ko to storite, ne pozabite, da rast ni odvisna samo od rastlinske vrste, temveč tudi od posamezne sorte.

compo image

Sajenje v visoke gredice – nasveti

Če je vaša visoka gredica izpostavljena, je smiselno na sredino postaviti največje rastline. Nato sledijo srednje velike zelenjavne rastline in nazadnje ob robu rastejo najmanjše, viseče ali vzpenjajoče rastline. Rastline jagod, nasturcija ali kumare so še posebej dobri kandidati za sajenje ob robovih. Če svojo visoko gredico postavite ob steno, naj bodo najvišje rastline posajene čisto zadaj ob steni. Pred njimi so srednje velike rastline, nizke ali pa tiste, ki visijo navzdol pa posadite na sprednjem robu.

Zelenjavne rastline z visokimi in nizkimi potrebami po hranilih

Poleg naravne višine in širine vaših rastlin bodie pozorni tudi na potrebe posamezne rastline po hranilih. Medtem ko imajo buče, artičoke, krompir, melone ali rdeče zelje izredno dober apetit in potrebujejo veliko hranil, se večina zelenjavnih rastlin, kot so blitva, rabarbara, koleraba ali artičoka, zadovolji z malo manj gnojila. Tu ločimo med rastlinami z visokim vnosom hranil in rastlinami s srednjim vnosom hranil. Fižol, majhne redkvice in številna sredozemska zelišča, ki jih uvrščamo med rastline z nizkim vnosom hranil, potrebujejo zelo malo hranil.
V idealnem primeru bi morali v vašo visoko gredico postaviti rastline, ki imajo podobne potrebe po hranilih. Z drugimi besedami, rastline z visokim in srednjim vnosom hranil, kot so paradižnik, krompir in kumare, najbolje uspevajo v dobro pognojeni, s humusom bogati gredici, medtem ko se majhne redkvice in fižol počutijo bolj domače v tleh z manj hranilnimi snovmi. Lahko pa naredite tudi takole: rastlino z nizkimi potrebami po hranilih lahko postavite med tiste z visokimi potrebami po hranilih v dobro pognojeno gredico. Ko ponovno gnojite s tekočim gnojilom, preprosto izpustite rastlino z nizkimi potrebami. Vsekakor pa jim morate dati dovolj prostora, da se ne bodo ovirale. V nasprotnem primeru bi lahko rastline z visokim vnosom hranil tiste z nizkim potisnile v kot.

Nasveti za sajenje:

Ker se nekatere bolezni in škodljivci osredotočajo na rastlinske družine, je priporočljivo, da minejo tri do štiri leta, preden ponovno posadite zelenjavo križnic (kot je brokoli).

compo image

Kdaj lahko sadite v svojo visoko gredico?

Kdaj točno začnete saditi v svojo gredico, je nekoliko odvisno od tega, katere rastline želite posaditi  – fižol, špinačo, korenje lahko sejete marca, odvisno od vremena. Aprila lahko nato v visoko gredico dodamo tudi rastline zelja, kot so cvetača, brokoli, koleraba, brstični ohrovt ali rdeča pesa.

Kdor pa želi v visoki gredi gojiti klasične plodovke, kot so paradižnik, kumare, paprika, melone, buče, bučke ali jajčevce, bo moral do sredine maja malo počakati. Rastline, ki so občutljive na zmrzal, se lahko premaknejo v gredico šele, ko mine kakršna koli nevarnost poznih zmrzali.

Zato plodovk – za razliko od špinače, majhne redkvice ali korenja – ne bi smeli sejati neposredno v gredico, sicer bi trajalo veliko časa, preden bi jih lahko obirali. Namesto tega se rastline, odvisno od vrste, gojijo v zaprtih prostorih na okenski polici med februarjem in aprilom, dokler se maja ne preselijo na prosto. Če pa nimate dovolj prostora ali časa ali če živite v stanovanju z malo svetlobe, boste v vrtnih centrih našli sadike, ki so pripravljene za sajenje neposredno v visoko gredico.

Jesenska visoka greda - kaj lahko posadite?

Ko je visoka gredica avgusta prazna, lahko prazne prostore zapolnite z jesensko in zimsko zelenjavo, kot sta brstični ohrovt ali listnati ohrovt. Oktobra je možno saditi tudi motovilec, portulak ali zimsko krešo. Vašo visoko gredico lahko uporabite tudi za shranjevanje korenaste in gomoljne zelenjave, kot sta korenje in krompir, čez jesen in zimo. Uporaba visoke greede za shranjevanje je dobra ideja v primerih, ko je zaščitena pred dežjem, na primer na terasi ali balkonu.

compo image

Kako sadim v svojo visoko gredico?

Vrtnarji, ki imajo na vrtu tri ali štiri visoke gredice, lahko pomislijo, da bi jih naenkrat napolnili z 'le' dvema do petimi rastlinami zelenjave, ki se nato leto za letom selijo iz ene v drugo visoko gredico. Pri tej obliki kolobarjenja pridelek vsako leto menja gredice. Na primer, prvo visoko gredico bi lahko uporabili za rastline s srednjim/visokim vnosom hranil (kot so krompir, kumare in paprika), drugo za rastline s srednjim vnosom hranil (kot so korenje, por, koleraba, grah ali endivija ), tretjo pa za rastline z nizkim vnosom hranil (kot so majhne redkvice, špinača ali motovilec). Če imate četrto visoko gredico, lahko tako kot pri običajnem kolobarju posadite zeleno gnojilo, sestavljeno iz volčjega boba in detelje, da se v tla vrnejo hranila. Vse rastline se nato v naslednjem letu preselijo v naslednjo gredico, tako da se rastline z visokim vnosom hranil preselijo na sveže pognojeno gredico, tiste z nizkim vnosom hranil pa v gredico, ki je vsebovala rastline s srednjim vnosom hranil. Druga možnost je, da pred sajenjem napolnite gredico z izdatno porcijo komposta in sveže zemlje, ki vsebuje veliko hranilnih snovi.

Tako dodelan načrt pridelave zelenjave je smiseln le, če imate na voljo dovolj prostora. Vrtnarji z balkonom ali majhnim vrtom imajo pogosto na voljo le eno ali dve visoki gredici. In običajno naj bi v ti dve gredici namestili čim več različnih rastlin – tako da lahko poleti poleg korenja, špinače in pora naberete tudi paradižnik, kumare in jagode. To je običajno mogoče brez težav, če pustite dovolj prostora med rastlinami, upoštevate rastne navade in upoštevate ustrezne potrebe. Velike rastline postavite tako, da ne preprečujejo, da bi svetloba dosegla manjše in, kjer je mogoče, kombinirajte rastline s podobnimi potrebami po hranilih ali poskrbite, da pri gnojenju izpustite manj lačne rastline.

Ideje za sajenje v visoko gredico

V visoki gredi (širina 1,50 m, dolžina 1,80-2,00 m in višina 40 cm) na sončni strani, ki je postavljena ob steno stavbe z nadstreškom lahko poleti vzgajate tako rekoč katero koli zelenjavo. Toda za rastline z visokim vnosom hranil morate vedno uporabiti veliko komposta in posebnega substrata, ki bo rastlinam zagotovil dovolj hranil za njihovo rast.

compo image

Za poletje

Kaj menite o zasaditvi na primer štirih do petih rastlin paradižnika v zadnji vrsti? Pred tem lahko čez rob dvignjene gredice zrastejo štiri sadike brokolija (križnice) in spredaj štiri do pet mini kumar.

compo image

Za jesen:

Kombinacija rastlin s srednjim do nizkim vnosom hranil bi bila primerna za jesensko (pa tudi poletno) sezono. Devet do deset sadik pora bi lahko šlo zadaj, saj zavzamejo največ prostora. Pred njih bi lahko posadili od osem do deset rastlin špinače. Sledili bi lahko dve vrsti korenja in vrsta solate. Končate pa lahko tako, da dodate vrsto majhnih redkvic.

Sajenje v visoke gredice – štirje nasveti

 1. Bodite pozorni na velikost

  Če je vaša visoka gredica izpostavljena, na sredino postavite večje rastline. Če pa je ob steni, postavite večje rastline zadaj blizu stene.

 2. Pustite dovolj prostora

  Sčasoma bodo mlade rastline ne le zrasle v višino, ampak tudi v širino – zato potrebujejo dovolj prostora za razvoj.

 3. Upoštevajte potrebe po hranilih

  Kombinirajte rastline s podobnimi potrebami po hranilih.

 4. Ne gojite rastlinskih družin eno za drugo

  Za preprečevanje škodljivcev, ki se osredotočajo na določene družine rastlin, lahko pomaga, da med gojenjem rastlin iz ene družine pretečejo tri do štiri leta.

Ne glede na to, ali sadite v eno visoko gredico ali več, vam bodo ti štirje nasveti pomagali skrbeti za svoje rastline in uživati v bogati letini. Želimo vam veliko uspeha in veliko zabave!

Deli