1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Bazilika

Pravilno sajenje

Sajenje bazilike

Sajenje bazilike - različne sorte

Baziliko (Ocimum basilicum), imenovana tudi kraljevo zelišče, med drugim srečamo v italijanski in grški kuhinji. Običajno pomislimo na klasične sorte bazilike s svojimi sočnimi zelenimi listi, kot sta „Genovese“ ali „Baristo® Grande“. Posamezne sorte bazilike se lahko pojavijo v najrazličnejših preoblekah: obstajajo sorte, ki oddajajo vonj, podoben cimetu, zato se imenujejo cimetova bazilika; druge sorte navdušujejo z bolj limoninim vonjem, od tod ime limonina bazilika; tretje pa očarajo s temno rdečimi listi. Glede na vaše potrebe lahko izbirate med raznolikimi sortami bazilik - ali celo ustvarite majhno gredico z baziliko na vrtu!

Katera lokacija je idealna za baziliko?

Ne glede na to, katero sorto bazilike izberete: najbolje je poiskati sončno, svetlo in toplo lokacijo za to rastlino, ki ljubi toploto. In če je lokacija zaščitena tudi pred dežjem in vetrom, bo rastlina še bolj vesela. Pokriti balkon, obrnjen proti jugu ali sončna terasa, sta na primer mesti, kjer bo bazilika še posebej lepo uspevala. Baziliko lahko posadite neposredno v gredico ali pa jo posadite v lep zeliščni lonec. Prednost gojenja v loncu je v tem, da rastlino lažje prezimimo, saj jo lahko z loncem vred preprosto prestavimo v svetel prostor, zaščiten pred zmrzaljo.

compo image

Kdaj saditi baziliko?

Žal je bazilika občutljiva na zmrzal. To pomeni, da rastlina ne prenaša nizkih temperatur. Kritično postane pri temperaturah pod 12°C. Če se temperature še znižajo, to pogosto pomeni konec za to zelišče. Zato je najboljši čas za sajenje bazilike meseca maja, po zadnjih zmrzalih, pa tudi junija ali julija je še čas za sajenje.

Sajenje v gredice

Ko najdete ustrezno mesto, lahko začnete s sajenjem. Če želite baziliko posaditi v gredico, je priporočljivo, da v zemljo predhodno vnesete malo gnojila s počasnim sproščanjem ali komposta, da bo v prvih nekaj tednih dovolj preskrbljena s hranili. Rastlino bazilike dobro potisnite v zemljo in zemljo okoli rastline ustrezno zalijte, da se bo lažje ukoreninila.

compo image

Sajenje v lonec

Če želite baziliko posaditi v lonec, boste potrebovali dovolj veliko posodo. Uporabite lahko lonec s premerom 15-20 cm. Majhen nasvet: večji kot je lonec, manj pogosto morate poleti zalivati ​​baziliko, ker se zemlja ne izsuši tako hitro. Lonec mora imeti tudi vsaj eno drenažno luknjo, skozi katero lahko odteče odvečna voda. Ker je bazilika bistveno bolj lačna v primerjavi z drugimi zelišči in zato potrebuje več hranil, je najbolje, da pri sajenju uporabljate zemljo, ki je že obogatena z gnojili ali uporabljate gnojila s počasnim sproščanjem, da bo vaša bazilika v prvih tednih dobro preskrbljena s hranili.

Naš nasvet

Če želite narediti nekaj dobrega za male koristne žuželke, lahko preprosto posadite cvetočo baziliko - to bo razveselilo čebele, metulje in številne druge vrtnarske pomočnike, ki iščejo nektar!

Pravilna nega

Nega bazilike

Nega bazilike: kako pogosto morate zalivati baziliko?

Vaša bazilika ni le lačna, ampak pogosto tudi precej žejna rastlina. Vsakodnevno preverjanje vlage s prstom je še posebej koristno v toplih poletnih dneh, da ugotovite, ali je baziliko potrebno zaliti. Če je zemlja še vedno vlažna, lahko zalivanje izpustimo; če pa je suha ali celo drobljiva, je treba baziliko znova oskrbeti z vodo. Baziliko je najbolje zaliti zgodaj zjutraj ali zvečer.  Hvaležna vam bo, če vodo nalijete neposredno na koreninsko območje. Če bi pri zalivanju zmočili tudi liste, bi po drugi strani razveselili številne glivične povzročitelje bolezni. Pri sajenju v lonec je možno tudi zalivanje prek podstavka. Nato lahko po nekaj minutah odlijete vodo, ki se ne vpije.

Gnojenje bazilike - pomemben korak pri negi

Zaradi visokih prehranskih potreb bo vaša bazilika poleti z veseljem sprejela dodatna hranila. Za to so še posebej primerna organska tekoča gnojila, ki jih vsake dva do dva tedna vmešate v zalivalno vodo.

compo image

Nabiranje bazilike: kako pravilno obrežem baziliko?

Ko gre za obiranje bazilike, ne oklevajte! Čeprav se morda zdi škoda odtrgati velike in aromatične liste rastline enega za drugim, morate vedno porezati dve tretjini stebla z listi. Nato lahko v kuhinji potrgate liste s stebla. Za obrezovanje uporabite oster nož ali škarje in steblo odrežite tik nad listom. To spodbuja rast bazilike v obliki grma, saj se tukaj razvije več vej. Če baziliko redno režete ali obirate, se lahko kmalu veselite grmičaste, vitalne rastline, s katere lahko skoraj vse leto pobirate aromatične, dišeče liste!

Cvetovi bazilike: užitni ali ne?

Redno obiranje lahko odloži čas cvetenja bazilike. Vendar pa cvetenje ni razlog za prenehanje nabiranja listov. Kljub temu, da listi pogosto nimajo več tako intenzivnega okusa, kot pred cvetenjem, saj rastlina veliko energije porabi za oblikovanje cvetov, so užitni tudi cvetovi bazilike. Ker so cvetovi zelo lepi, so idealni za okrasitev sladic, solat ali drugih jedi! Domače zeliščno maslo je še posebej lepo na pogled zaradi cvetov bazilike, solata, okrašena s cvetovi, pa je vizualni vrhunec na vsaki vrtni zabavi! Ne smemo pozabiti, da mnoge čebele v cvetovih najdejo nektar in cvetni prah.

compo image

Kako lahko shranite baziliko?

Z rastlino bazilike na okenski polici ali na vrtu imate pri kuhanju vedno pri roki pravo količino svežih, aromatičnih zelišč. Če pa imate kljub slastnim receptom preveč sveže bazilike, jo lahko konzervirate na več načinov!

1. Baziliko posušite

Baziliko posušite tako, da cela stebla v temnem prostoru obesite na glavo. Po približno dveh tednih lahko liste zdrobite in zmešate s soljo ali začimbami.

2. Vlaganje bazilike

Baziliko lahko namočite tudi v kis ali olje za solate ali pa si pripravite  okusen pesto iz bazilike. Zeliščni kis ali dišeče zeliščno olje so tudi lepo darilo za ljubitelje kuhanja!

compo image

Je bazilika odporna na mraz?

Vprašanje, ki si ga mnogi ljubitelji bazilike pogosto zastavijo, ko se poletje počasi bliža koncu, je: ali je bazilika odporna na mraz? Na žalost je odgovor na to vprašanje: ne. Zaradi tega se bazilika na naših zemljepisnih širinah pogosto goji kot enoletnica. Če pa ustvarite prave pogoje, lahko baziliko prezimite.

Kako lahko prezimite baziliko?

Če želite baziliko prezimiti, jo morate najprej izkopati iz vrtne gredice in jo presaditi v ustrezen lonec. Če ste baziliko že posadili v lonec, si ta korak seveda prihranite. Bazilika se najbolj udobno počuti v hiši, kjer je običajno manj sončne svetlobe, na svetlem mestu s temperaturami med 17 in 21°C. Ker sonce pozimi izgublja moč in ga včasih komaj opazimo, bazilika - tudi če je blizu okna - potrebuje manj vode. Tudi tukaj priporočamo redne teste s prstom, dokler ne razvijete približnega občutka, koliko vode potrebuje vaša rastlina.

Razmnoževanje bazilike

Baziliko lahko preprosto in pravilno razmnožite s potaknjenci! Če želite to narediti, preprosto odrežite zdrave, približno 7-10 cm dolge poganjke. Poganjki pa še ne smejo imeti cvetov. Steblo odrežite neposredno pod listi in nato v spodnjem delu nekaj listov odtrgajte. Zdaj lahko sveže rezane poganjke postavite v kozarec z vodo. Potaknjenci se počutijo še posebej udobno na topli, sončni okenski polici. Takoj, ko se oblikujejo bele korenine, lahko baziliko posadite v lonec s kompostom ali zemljo za zelišča.

Deli