1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Hmelj

Karakteristike

Hmelj

compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
posoda, greda
Višina rastline:
2–6 metrov
Barva cvetov:
svetlo zelena

Pravilno sajenje

Sajenje hmelja

Lega – ustrezna lega za posaditev hmelja

Hmelj je doma v vlažnih gozdovih in na bregovih rek. Zato imajo korenine te vzpenjavke najrajši mokro in hladno zemljo. Zgornji del rastline pa ima popolnoma nasprotne želje: cvetovi in listje kar lovijo sončne žarke. Nadzemni del rastline je tako odporen proti vročini, da lahko hmelj uporabite tudi kot naravno senčilo na terasi. Sicer pa je rastlina zelo prilagodljiva – če ji lahko na svojem vrtu ponudite samo polsenčno lego, se bo sprijaznila tudi s tem.

Sajenje – sajenje hmelja v vrtno gredo

Najboljši čas za sajenje hmelja je spomladi, ko ni več nevarnosti za zmrzal. Če pa ga nameravate posaditi v gredo, lahko s tem počakate tudi do septembra.
Prvi in najpomembnejši korak pri sajenju hmelja je zagotoviti kakovostno zemljo. Ozadje: na naši zemljepisni širini nadzemni del hmelja med zimskimi meseci popolnoma odmre. Na primerni legi in v primerni zemlji pa tej vzpenjavki uspe, da v poletnih mesecih zraste do 6 metrov.

Da pa ji to uspe, mora biti zemlja globoka in bogata s hranili. Pusto zemljo morate pred posaditvijo oplemenititi s kompostom ali zemljo za sajenje. Za izboljšanje kakovosti zemlje lahko uporabite tudi moko iz rogov ali dolgotrajno gnojilo.

Tudi oporo za plezanje je najbolje postaviti kar med sajenjem. Opora mora biti čim bolj stabilna, saj je 6 metrov visoki hmelj precej težak. Ker nadzemni del rastline pozimi odmre, boste lahko lesene pergole ali podpore za plezanje spomladi brez težav obrusili in pobarvali, še preden se začne rastlina ponovno vzpenjati po njih.

Po posaditvi rastline zemljo okrog korenin prekrijte s slojem zastirke. Tako lahko tla bolje zadržijo vlago in vi boste imeli manj dela z zalivanjem. Ne bodite razočarani, če vaš hmelj prvo leto ne želi rasti. Šele v drugem letu, ko je že dobro zakoreninjen, bo dobesedno zrasel do nebes.

Sajenje hmelja v posodo

Hmelj odlično uspeva tudi v posodi. Pogoj za to je zadostno velika posoda, iz katere lahko odvečna voda za zalivanje hitro odteka. Najboljši čas za sajenje hmelja v posodo je od sredine maja, ko ni več nevarnosti za zmrzal. Ker hmelj obožuje zemljo z veliko hranili, za posaditev uporabite predhodno pognojeno zemljo za posodovke. Hmelj presadite vsakih 5 let.

Pozor!

Samo ženske rastline hmelja imajo značilne storžaste cvetove. Pri nakupu se zato takoj pozanimajte o spolu ponujene rastline.

Pravilna nega

Nega hmelja

Zalivanje – kako pogosto je treba zalivati hmelj?

Zgoraj sončno in toplo, spodaj pa hladno in vlažno – kdor uživa v takšni kombinaciji, potrebuje ustrezno veliko količino vode. Tudi če hmelj v gredi ali posodi prekrijete s slojem zastirke, ga je treba med poletnimi meseci redno zalivati – rastline, posajene v posodo, zalivajte celo vsakodnevno. Pri tem bodite pozorni, da rastlina dodano vodo tudi posrka. Če so tla trajno vlažna, se lahko na rastlini razširijo glivične bolezni.

Gnojenje – je treba hmelj gnojiti?

Kdor med enim samim poletjem razvije toliko zelenja, ta potrebuje veliko hranil. Hmelj je veliki oboževalec dušika. Ne glede na to, ali uporabite kompost, moko iz rogov ali gnojilo Blaukorn – hmelj se veseli vsake pozornosti. Predvsem rastlinam v posodi je treba med poletjem vsak teden do 2 tedna dodati tekoče gnojilo, da se bodo tako dobro razvijale.

Obrezovanje – kdaj je treba hmelj obrezati?

Najpozneje po prvi zmrzali bo zgornji del hmelja odmrl in postal zelo neprivlačen. Takrat lahko celotno rastlino obrežete do tal. Hmelj na splošno ni občutljiv, kar se tiče obrezovanja. Če vam ta vzpenjavka poleti zraste čez glavo, jo lahko po želji skrajšate.

Prezimovanje – kako hmelj prezimi v posodi?

Ker se pozimi popolnoma zavleče nazaj v zemljo, hmelja v gredi ni treba posebej zaščititi pred nizkimi temperaturami. V letu posaditve lahko predel nad koreninsko grudo iz previdnosti vseeno prekrijete z listjem ali smrekovimi vejami. Hmelj, posajen v posodi, pa sam ne more kljubovati zmrzali in zato potrebuje vašo podporo. Med zimo ga lahko premaknete v garažo ali klet, posodo pa lahko zavarujete z zaščito proti zmrzali iz koprene ali jute. Med prezimovanjem morate hmelj, posajen v posodi, zalivati samo toliko, da se zemlja ne bo popolnoma posušila.

Primerni izdelki za nego hmelja v posodi in gredi

Deli