compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Nega vrta
  6. Vrtnarjenje za začetnike

Prvi koraki bližje vašemu sanjskemu vrtu

Vrtnarjenje za začetnike

Ste končno našli popoln dom? Morda ste ga celo zgradili sami, in ste se spopadli z vsem težkim delom? In zdaj so vas prsti začeli srbeti ... začnite načrtovati vrt! Toda ustvarjanje ali preoblikovanje vrta je lahko precej zahtevno, če nimate veliko izkušenj. COMPO vam pokaže, kako to navidezno ogromno nalogo spremeniti v razburljivo potovanje, ki se konča z odličnim rezultatom.

compo image

1. korak: Naredite realno oceno stroškov načrtovanja in vzdrževanja

Dobro načrtovanje je pol uspeha – in to še posebej velja za načrtovanje vrtov. S tem v mislih bi moralo biti prvo vprašanje vedno: Kakšen vrt si želite? Razmišljanje o stroških in trudu je seveda tesno povezano s tem. Ne glede na to, kako lep je velik vrt, lahko hitro postanete preobremenjeni in razočarani, če so znanje, čas in proračun omejeni. V skladu s tem bi morali začetni vrtnarji najprej razmisliti o tem, koliko energije in denarja želijo vložiti v svoj hobi. Pametno načrtovanje in rastline, ki ne potrebujejo veliko nege so ključnega pomena, zlasti kadar sta čas in proračun omejena.

Nasvet

Idealna velikost vrta za neizkušenega vrtnarja je 300–400 m².

compo image

2. korak: Preverite kakovost tal

Začetniki pogosto nepremišljeno kupujejo rastline. Če na novo pridobljeni zeleni prijatelji že po kratkem času začnejo povešati glave ali sploh ne želijo rasti, prevlada nemoč. Najpomembnejše osnovno pravilo za vsakega vrtnarja je torej, da pri izbiri rastlin ni pomemben videz, temveč tla! Prave rastline lahko izberete le, če poznate zahteve svojih tal. Če želite preizkusiti stanje prsti, jo poberite in oblikujte kroglico. Če je sipka, potem vse kaže na peščeno zemljo. Po drugi strani pa je verjetno, da gre za ilovnata tla, če kroglica ostane nedotaknjena.

Če želite natančno vedeti, kakšno zemljo imate, lahko vzamete vzorce in jih strokovno analizirate. Peščena tla so še posebej zahtevna za neizkušene, ker imajo malo hranil in voda hitreje odteka. Po drugi strani pa so ilovnata tla pravi raj, ko gre za hranila, vendar zaradi svoje strukture skoraj ne dopuščajo zraka do korenin. Vendar pa vam ni treba skrbeti, saj lahko znatno izboljšate strukturo tal tako, da vanjo vnesete kompost z lopato ali vrtnimi vilicami.

compo image

3. korak: Odkrivanje potreb rastlin

Izbira vaših najljubših cvetličnih rastlin je smiselna le, če poznate razmere tal, senčne dele vrta in kraje, ki so izpostavljeni soncu, pa tudi različne potrebe rastlin po vodi in hranilih. S tem v mislih mora vrtnar začetnik pri nakupu vedno poiskati dober nasvet. Za začetnike, ki cvetličnega sveta še ne poznajo dovolj, so še posebej primerne počasi rastoče rastline.

V bistvu so odporne trajnice, kot so mačja meta, plahtica, ameriški slamnik ali homulica, vedno dobra izbira, saj enkrat posajene cvetijo vsako leto na novo. Ne preveč zahtevna in vabita k zdravemu prigrizku med obroki sta ribez ali jagode, idealna tudi za začetnike. Če imate na vrtu malo več prostora, potem posadite okrasne rastline in sadno drevje. Redno jih je treba obrezovati, sicer pa jih je precej enostavno vzdrževati.

compo image

4. korak: Dober začetek

Ko najdete primerno mesto za nove prebivalce vrta, lahko redno gnojenje spodbudi rast. Razvoj novih listov in cvetov rastlino stane veliko energije, zlasti spomladi. Zato je priporočljivo, da takoj, ko jih posadite, uporabite gnojilo s počasnim sproščanjem, prilagojeno potrebam vrtnih rastlin. Zdaj je preostalo le, da postavite sod za deževnico in – odvisno od vremena – večkrat na teden temeljito zalivate. Tako se boste v počasi približali vašemu sanjskemu vrtu. Lahko vam povem, da se bo vsak začetnik sčasoma naučil, da vrt nikoli ni popolnoma dokončan, vedno se najde delo. Toda kako pravi pregovor? Vaja dela mojstra!

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis