compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Vrt
 5. Rastlinjak
 6. Nakup in postavitev rastlinjaka

Stvari, na katere morate biti pozorni pri nakupu in postavitvi rastlinjaka

Streha nad glavo vaših rastlin

Bi radi vrtnarili vse leto - tudi kadar zunaj dežuje, sneži ali divja nevihta? Ste samozadostni a semen ne morete začeti sejati dovolj kmalu? Ali pa mogoče iščete najboljše mesto za zimski dom svojih eksotičnih rastlin? Če imate na vrtu še nekaj prostora, potem je rastlinjak prava stvar za vas. Pojasnili vam bomo kako načrtovati, kupiti in postaviti svoj rastlinjak.

compo image

Ne glede na to, zakaj ste se odločili za rastlinjak, so prednosti takšnega vrtnarjenja številne. Lastniki rastlinjakov se običajno lahko veselijo boljše rasti, večjih donosov in manj težav s polži in škodljivci. To je zaradi tako imenovanega učinka tople grede, torej prosojne površine omogočajo vstop v rastlinjak še posebej velike količine sončne svetlobe. Rastline in tla v notranjosti absorbirajo energijo svetlobe, jo pretvorijo v toploto, sprostijo v okolje in rastlinjak se segreje. Ker zrak v rastlinjaku ne uhaja, se toplota kopiči in v tem procesu zagotavlja idealne pogoje za rast rastlin.

Vodnik po korakih do vašega popolnega rastlinjaka.

 1. compo image

  1

  Prednosti in slabosti uporabe stekla, plastike ali folije

  Glede na vaše potrebe, prostor in proračun se lahko odločite za rastlinjak, pritrjen na steno stavbe, ali samostojni rastlinjak. Rastlinjak, ki je pritrjen, ima to prednost, da je običajno cenejši, poleg tega pa dobi toploto od zidu stavbe. Rastlinjaki so narejeni iz stekla, plastike ali folije. Stekleni rastlinjaki imajo običajno trden okvir in so bolj stabilni. Tudi zgledajo najbolje, a se tudi zlahka poškodujejo. Priporočamo rastlinjake iz strukturnega stekla, saj ta material razprši svetlobo, tako da se izognemo opeklinam rastlin. Rastlinjaki iz plastike so običajno narejeni iz akrilnega stekla, za katerega je veliko manj možnosti, da se zdrobi ali popraska, poleg tega pa ga je lažje sestaviti in očistiti kot tistega iz pravega stekla. Prevleke iz folije so najbolj poceni in mobilna možnost, vendar nudijo najmanj zaščite pred vetrom in mrazom. Čeprav je material enostavno očistiti, postane hitro porozen. Prevleke iz folije so še posebej idealne za ljubitelje vrtnarjev, ki ne želijo vložiti veliko denarja.

 2. compo image

  2

  Stabilni temelji

  Če želite zagotoviti, da rastlinjak ostane stabilen v vseh vremenskih razmerah, je podlaga zelo pomembna. Druga prednost je, da se v zemljo sprošča manj toplote. Gotovi rastlinjaki so pogosto opremljeni s kovinskim ali lesenim okvirjem, ki nudi stabilnost. Glede na to, kako velik in težak bo rastlinjak, bo morda potreben tudi stabilnejši betonski temelj. Za zaščito rastlinjaka pred zmrzaljo je idealna globina temeljev 60-80 cm. Ker so za izdelavo betonske podlage potrebni natančnost in določene ročne spretnosti, pred tem dobro premislite, ali želite to delo opraviti sami ali potrebujete pomoč profesionalcev.

 3. compo image

  3

  Velikost rastlinjaka

  Velikost vašega rastlinjaka je seveda odvisna od tega, za kaj ga nameravate uporabljati in koliko prostora imate na voljo. Če želite pridelati le nekaj zelenjave, bo za vas dovolj majhen rastlinjak, ki ne presega 10 m². Ker pa mnogim takšen način vrtnarjenja postane zelo všeč, začne rastlinjak začne hitro pokati po šivih. Zato je priporočljivo pred nakupom ali postavitvijo dobro premisliti, za kaj želite uporabljati rastlinjak in narediti načrt zasaditve. Katere rastline bi radi gojili v svojem rastlinjaku? Če bo rastlinam pretesno, bo rast motena in verjetnejše bodo glivične bolezni ali napadi škodljivcev. Delo v rastlinjaku z različno opremo zahteva določeno količino prostora, zato mora biti tlorisna površina najmanj 12 m² in višina približno 2,5 m, da bodo rastline dobile dovolj kisika.

 4. compo image

  4

  Idealno mesto za rastlinjak

  Da bi rastline popolnoma uspevale v rastlinjaku, potrebujejo veliko svetlobe. Sončno mesto, zaščiteno pred vetrom, je idealno za rastlinjak. Prepričajte se, da v bližini ni visokih dreves, žive meje ali sten, ki bi lahko metale senco ali med nevihto poškodovale rastlinjak. Priporočljivo je, da rastlinjak postavite v smeri vzhod-zahod. Idealno bi bilo, da se rastlinjaki naslonjeni na zgradbo usmerijo proti jugu. Upoštevajte, da bo ponekod pod določenimi pogoji morda potrebno gradbeno dovoljenje za postavitev rastlinjaka. V skladu s tem predhodno pridobite informacije o lokalnih zahtevah.

 5. compo image

  5

  Kako pravilno postaviti rastlinjak

  Notranjost vašega rastlinjaka je seveda močno odvisna tudi od tega, kaj želite vanj posaditi. Priporočljivo je najprej izdelati načrt sajenja, da kar najbolje izkoristite prostor v rastlinjaku. Viseče police in kovinske mize za rastline so izredno stabilne in ponujajo dovolj prostora za shranjevanje pladnjev, loncev, dodatkov itd. Če nameravate celo leto pridelovati zelenjavo ali prezimiti tropske rastline v svojem rastlinjaku, potem je smiselno imeti električni ali plinski grelnik, ki toploto enakomerno porazdeli v hladnih mesecih. Navsezadnje je možnosti neskončno. Tako kot pri mnogih stvareh je tudi pri postavitvi in ​​uporabi rastlinjaka načrt zelo pomemben.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis