compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Nasveti za prezimovanje sredozemskih balkonskih rastlin in rastlin v koritih

Prezimovanje sredozemskih balkonskih rastlin in rastlin v koritih

Za prihajajočo zimo si morate zapomniti nekaj nasvetov, če želite, da bi vas vaše balkonske rastline in rastline v koritih še naprej razveseljevale tudi prihodnje leto. Vsaka rastlina ima specifične zahteve za optimalno prezimovanje. Na tem mestu so zbrani nasveti za najboljši način prezimovanja vaših rastlin.

compo image

Prezimovanje glede na sorto

Skoraj vse rastline (obstaja namreč nekaj izjem) v lončkih z omejeno zalogo prsti je treba zaščititi pred temperaturami pod ničlo. Koreninske grude rastlin v koritih in lončkih namreč niso enako zaščitene, kot bi bile v zemlji, zato lahko hitro zmrznejo. Eksotične rastline, ki potrebujejo toploto, morajo prezimiti v notranjosti, vrtne rastline v koritih pa lahko ostanejo zunaj, če jih pozimi dobro zaščitite. Velja naslednje: manj časa kot preživijo v svojem zimskem domovanju, kjer so razmere pogosto vse prej kot idealne, manj šibke bodo. Balkonske rastline in rastline v koritih prihajajo iz številnih regij. Odpornost na mraz vsake posamezne rastline si morate torej dobro zapomniti, prav tako pa ne pozabite na obdobja, ko jih je treba hraniti v notranjosti, in obdobja, ko lahko ostanejo zunaj, ki se od ene rastline do druge precej razlikujejo.

compo image

Različne zahteve rastlin za zimsko domovanje

Prezimovanje rastlin zunaj
Rastline, ki lahko zimo preživijo zunaj, so denimo pušpan, vrtnice in lovorikovec. Preden jih pozno jeseni opremite z ustrezno zimsko zaščito, jih morate očistiti, kar pomeni, da jim morate odstraniti obolele ali poškodovane poganjke in liste. Nato okrog korita ovijte netkano tkanino, folijo z zračnimi žepki ali drug material za izolacijo, ter jih namestite na lesene palete ali palete iz stiropora. Priporočamo vam tudi, da zemljo prekrijete z netkanim materialom, da ne bo zmrznila. Dele rastline, ki kukajo iz zemlje, morate s smrekovimi vejicami ali staro odejo zaščititi le, ko zmrzal traja dlje časa. Rastline v skupini postavite ob steno in jih tako zaščitite pred dežjem in vetrom. 
 
Naslednje rastline lahko v milih zimah ali z ustrezno zimsko zaščito ostanejo zunaj: caryopteris, hortenzija, sivka, rožmarin, vrtnica, skimija, bodičasto resje. 
 
Prezimovanje v svetlih prostorih
Zimzelene rastline, kot denimo oleandri, oljke, agrumi, iglavci in določene vrste bambusa, za prezimovanje potrebujejo svetlobo in temperature med 5 in 10 °C. Primerni prostori so denimo svetle kleti brez ogrevanja, stopnišča ali garaže. Cvetlice, ki cvetijo pozimi, kot denimo kamelije, je pozimi prav tako treba hraniti na mestu, kjer bodo dobile dovolj svetlobe.
 
Tipične temperature prezimovanja takšnih rastlin se gibljejo med 10 in 15 °C. Skoraj vse rastline v koritih imajo rade takšne svetle, hladne in zračne prostore. 
 
Prezimovanje v temnih prostorih
Rastline, ki pozimi izgubijo liste, in obrezane rastline lahko prav tako prezimijo v temnih prostorih, če so temperature dovolj nizke (od 0 do 5 °C). To velja denimo za navadni kristavec (angelska trobenta) in fuksijo.

compo image
compo image

COMPO BIO Tekoče gnojilo za citruse

Pri agrumih pred prezimovanjem uporabite pripravek za rast agrumov podjetja COMPO. Rastlini boste tako med prezimovanjem zagotovili dovolj hranilnih snovi.

K proizvodu

Pri prezimovanju balkonskih rastlin in rastlin v koritih si zapomnite naslednje

Od septembra dalje pa pazite, da je ne boste preveč zalivali, da se koreninska gruda vaše rastline v koritu ne bo preveč zmočila. Tako boste zagotovili, da rastlina v prostoru, kamor jo boste namestili za prezimovanje, ne bo zgnila. 

Kako dolgo mora rastlina ostati v prostoru za prezimovanje, je odvisno od rastline same. V splošnem velja, da so zelnate rastline običajno bolj občutljive od lesnatih rastlin, zimzeleni grmi pa se mrazu upirajo manj uspešno kot listavci.

Večino rastlin v koritih je treba pred prezimovanjem obrezati za približno tretjino. Oleander je izjema, ki potrjuje pravilo, saj se na poganjkih te rastline cvetovi za prihodnje leto začnejo tvoriti že preteklo jesen. Dobro obrežite obolele liste in poganjke in jih zavrzite med organske odpadke. Ne kompostirajte jih.

Preden rastline namestite v njihovo dokončno zimsko domovanje, jih pozorno preglejte in se prepričajte, ali na njih ni škodljivcev. Rastlin v zimskem domovanju ne postavljajte preblizu skupaj. Zagotovite dobro zračenje ter svoje varovance redno pregledujte in odstranjujte stare liste.

V splošnem velja naslednje: svetlejši kot je njihov zimski dom, topleje naj bo in obratno (temneje kot je v prostoru, hladnejši naj bo).

Rastline pozimi zalivajte zmerno, ne pustite pa, da bi se izsušile. Rastlin, ki zimo preživljajo v temnih prostorih, pozimi skorajda ne zalivamo.

Deli