compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Osnove
  5. Ekološko vrtnarjenje
  6. Ohranjanje čebel in drugih koristnih žuželk v vašem vrtu

Ohranjanje čebel in drugih koristnih živali v vašem vrtu

Vaš vrt nudi zavetje rastlinam, v njem pa se bodo dobro počutile tudi koristne živali. Poskrbite, da bodo prijetno zavetje v vašem vrtu našle samotarske čebele, čmrlji, krastače, kuščarji, sesalci, kot denimo ježi, kune in podlasice, ter ptice. Pokazali vam bomo, kako lahko pomagate koristnim živalim.

compo image

Zakaj so samotarske čebele za naš ekosistem tako pomembne

V osrednji Evropi je več kot 500 vrst čebel. Poznamo malo čebelo (Apis florea), orjaško čebelo (Apis dorsata), vzhodno čebelo (Apis cerana ali Apis indica), medonosno čebelo (Apis mellifera), pritlikavo čebelo (Apis andreniformis) in rdečo čebelo z Bornea (Apis koschevnikovi). Z izjemo medonosnih čebel se za vse vrste čebel uporablja izraz »samotarske čebele«.

Podobno kot medonosne čebele tudi samotarske čebele oprašujejo rastline. Če v bližini ni nobenega čebelnjaka, se samotarske čebele in čmrlji zadolžijo za opraševanje rastlin v našem vrtu, kot denimo jagodičja, jablan ali sončnic.

Večina samotarskih čebel živi samih. V visokih steblih ali zgnitem lesu in rastlinah si zgradijo cevasta gnezda. Zadovoljne pa so tudi z življenjem v odprtinah v steni.

Samotarske čebele imajo rade tople pogoje. Zato jih zaradi oddajanja toplote še posebej privlačijo hiše. Ljudi se ne bojijo, čudovito pa jih je tudi opazovati, ker niso agresivno naravnane.

Žal gre za ogrožene žuželke. Njihovo število se je v zadnjih 20 do 30 letih precej zmanjšalo. Razlog za to je dejstvo, da enostavno ne morejo najti dovolj hrane za preživetje, pogosto pa ne najdejo niti dovolj prostora za gnezditev in zimsko spanje.

Spodbujanje rasti pravilnih sort rastlin za samotarske čebele

Za gradnjo gnezd in enostavnejše naseljevanje čebel so v uporabi naslednje rastline:

  • balkonske in vrtne rastline: divja vrtnica, prizemljika (panešplja), pašniki, sadno drevje, ribez, kosmulja, robidnice, grašica, meseček.
  • rastline, primerne za vlažno okolje: zlatica, navadna krvenka, pokončni petoprstnik
  • rastline, primerne za suho, prodnato okolje:plazeči petoprstnik, navadni gadovec, slak, repuščevolistna zvončica
  • rastline, primerne za suho in sončno okolje (kjer ni veliko trave): veliki jetičnik, zvončica, petoprstnik 

Nekatere samotarske čebele se še posebej osredotočajo le na določene živilske pridelke in ne morejo enostavno preiti na druge cvetnice, da bi preživele. S podporo biotopom boste poskrbeli za rast različnih rastlin, ki čebelam zagotavljajo vir prehrane.

Enostavni triki in nasveti

Kako lahko pomagate koristnim živalim v vašem vrtu

Opraševalci rastlin

Samotarske čebele

Jedci škodljivcev

Kuščarji

Vrtni pomočniki

Ježi

Na lovu za mišmi

Ptice roparice

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis