compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Nakup in skrb za božično drevo v loncu

Dovolite, da doseže zrelo starost

Nakup in skrb za božično drevo v loncu

Sta dva tedna okraskov res vredna več od življenja drevesa? Čeprav ima božično drevo pri nas dolgo tradicijo, bo, kot tudi mnogi drugi, končalo v smeteh, ko se prazniki končajo. Trajnostna alternativa je božično drevo v loncu, ki bo celo poletje potrpežljivo čakalo na vrtu, dokler ga spet ne boste potrebovali. Upoštevati pa morate nekaj stvari, s katerimi boste zagotovili, da bo drevo preživelo praznično sezono v topli dnevni sobi. Pokazali vam bomo, kako vas lahko vaše posajeno božično drevo razveseljuje vrsto let.

compo image

Stvari, na katere je treba paziti

Nakup božičnega drevesa v loncu

Če želite zagotoviti, da bo vaše posajeno božično drevo resnično postalo trajnostni projekt, se, ko ga kupite, prepričajte, da ima trdno koreninsko grudo in veliko drobnih vlaknastih korenin. Prehod iz hladnega vrta v toplo dnevno sobo in nazaj pomeni stres, ki ga zdrži le zdrava in močna rastlina. Če želite to preveriti, drevo pred nakupom previdno izvlecite iz lonca. Če je njegova koreninska krogla dobro razvita in kompaktna, potem lahko brez pomisleka odidete na blagajno. Da bi si olajšali nadaljnji postopek presajanja, se odločite za manjše drevo, ki ne presega 1,20 m. Manjša rastlina navadno preživi presaditveni šok bolje kot večje drevo, ki se je v svojih letih razvoja navadilo na eno lokacijo. To pomeni, da je idealna mlada, manjša rastlina, ki je v loncu posajena približno eno leto.

compo image

Toplotni udar in hladni šok

Dajte drevesu čas za aklimatizacijo

Drevo potrebuje čas za aklimatizacijo, preden ga postavite v toplo dnevno sobo. Priporočljivo je, da ga nekaj dni hranite v svetlem prostoru, zaščitenim pred vetrom, na primer v neogrevanem hodniku ali v svetli garaži. Ko pa se drevo navadi na tople in prijetne temperature, lahko selitev nazaj na prosto predstavlja tveganje, zato priporočamo, da je le to v zaprtem prostoru čim krajši čas. Najbolje je, če drevo v dnevno sobo prestavite dan pred božičnim večerom in ga še pred novim letom vrnete nazaj v naravo. K zdravju rastline lahko veliko pripomorete, če drevo postavite na čim hladnejše mesto, stran od radiatorjev in kaminov. 

compo image

Puščava v dnevni sobi

Božično drevo redno zalivajte

Dobra ideja je, da božično drevo temeljito zalijemo, preden ga premaknemo v hišo, da ga pripravimo na topel ogrevan zrak. Med bivanjem v notranjosti, drevo zalivajte enako kot vaše sobne rastline-koreninska krogla se nikakor ne sme osušiti. Vsake dva dni lahko iglice poškropite z vodo, kar poveča vlažnost in ima hladilni učinek. 

compo image

Spet svobodno

Vračanje božičnega drevesa nazaj v naravo

Pomembno je, da tudi ob premiku na prosto, božičnemu drevesu omogočite dovolj časa za aklimatizacijo. Priporočljivo je, da za nekaj dni drevo zopet prestavimo na hodnik ali v garažo, kjer se je prej privajalo na bivanje v zaprtem prostoru. Še nekaj časa je potrebno rastlino redno zalivati, da lahko nadomesti izgubljeno vlago. Po približno dveh tednih, lahko drevo prestavite na zaščiteno mesto na prostem, ko ni zmrzali.

Primerni izdelki za vaše božično drevo v loncu

Deli