compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Osnove
  5. Ekološko vrtnarjenje
  6. Okolju prijazno vrtnarjenje

Prošnja za večjo ozaveščenost pri vrtnarjenju:

Kako zeleni so v resnici naši prsti?

To je precej paradoksalno! Obožujemo naravo in ljubimo svoj vrt. Z zasaditvijo novega življenja močno prispevamo k varovanju okolja. Vendar pa mu občasno še vedno škodimo z vrtnarskim delom – in se tega običajno popolnoma ne zavedamo. Vrtnarimo po svojem najboljšem znanju in prepričanju, ki temelji na navadi in lastnem občutku, kaj je videti dobro. Seveda pa potencialne ekološke posledice niso nekaj, o čemer vedno razmišljamo. Če res želimo pozitivno vplivati na okolje in podnebje, se moremo spraševati, kaj počnemo. Večja ozaveščenost je prvi korak k prepoznavanju lastnih okoljskih prestopkov na vrtu. Navsezadnje bomo svoje vedenje lahko ustrezno spremenili le, če bomo razmišljali o svojih dejanjih. S tem v mislih nas želi ta članek spodbuditi k večji ozaveščenosti. In identificirati potencialna področja, kjer je smiselna sprememba pristopa.

compo image

Daj materi Zemlji, kar potrebuje: hvaležnost

Povpraševanje po virih je že zdavnaj večje od količine, ki jo lahko Zemlja dejansko obnovi. Zato je spoštovanje naših naravnih virov najpomembnejše načelo za vsakogar, ki si želi polepšati vsakdan. Pri vsakem ukrepanju se moramo zavedati, v kolikšni meri se porabijo viri in ali obstajajo učinkovitejše alternative. In obstaja veliko različnih načinov, kako si lahko zastavimo to vprašanje, ko vrtnarimo: od kod dobim svoje rastline? Kakšno opremo in izdelke uporabljam za njihovo nego? Koliko vode potrebujem zanje? Možnosti za ohranjanje naših virov pri vrtnarjenju so skoraj neskončne. Kako daleč želimo iti, je seveda povsem odvisno od nas samih. Če poglobimo zadnji primer, je dežni sod za zbiranje vode za rastline odličen, vendar lahko gremo še korak dlje z nakupom rastlin, ki že na začetku potrebujejo manj vode.

Korak za korakom do boljšega ekološkega ravnovesja

Vrtnarite kot v starih časih

Kako

Umetni materiali?

Absolutno ne!

Rastline ki jih kupujete

Prava izbira

Pozdravljanje gostov

Zaščita koristnih

compo image

Več življenja na vrtu

Mnogi od nas imajo radi urejen vrt. Lepo zgrabljane gredice, natančno urejene trate in natančno rezana živa meja so sanje vseh vrtnarjev. Res je, da je lepota morda v očeh opazovalca, vendar malo naredimo za zaščito okolja in biotske raznovrstnosti. Sajenje pisane sorte in puščanje takšne, kot je, bi morala biti maksima, da bi zagotovili še bolj zeleno vrtnarjenje. Gole površine na tleh lahko povzročijo tudi dehidracijo ali erozijo dragocene zemlje. V skladu s tem je priporočljivo zasaditi talno pokrivalo ali raztrositi zastirko. To je zato, ker zaščitna plast trate, listja ali ostankov z vrta zmanjšuje izhlapevanje, spodbuja humifikacijo in otežuje širjenje plevela. Čeprav se v večini divjih vrtov v vsakem primeru pojavljajo le zelišča – in ne plevel. Takrat se vrnemo k zavedanju in cenjenju naših virov.

Deli