compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Zelišča, sadje in zelenjava
 5. Kako zgraditi zeliščno spiralo

Zelišča z vašega vrta

Kako zgraditi zeliščno spiralo

Ne glede na to, ali gre za solate, skuto, olja, omake ali koktejle, je prav vse boljšega okusa z dodatkom zelišč. Če imate lastni zeliščni vrt, vam bodo vedno pri roki okusna aromatična zelišča. Kdaj pa zelišča uspevajo najbolje? Ker ima vsaka sorta različne potrebe, je tako imenovana zeliščna spirala odlična možnost, če želite prihraniti malce prostora in v vrtu ustvariti na pogled privlačno oazo. Pripravili smo vam postopna navodila o tem, kako zgraditi zeliščno spiralo.

Kaj potrebujete, če želite zgraditi zeliščno spiralo

 • Pesek
 • Naravne kamne
 • Prst za sajenje
 • Posebno prst za zelišča
 • Zaščitno membrano
 • Podlago za ribnike

Naravni kamni za zeliščno spiralo

Ne glede na to, ali se odločite za granit, školjčni apnenec ali druge kamne, bodo naravni kamni videti odlično, prav tako pa so tudi uporabni: toploto, ki jo shranjujejo, oddajajo zeliščem in jih tako napajajo z dodatno energijo.

Kako zgraditi zeliščno spiralo

 1. Za zeliščno spiralo izberite sončno lokacijo, saj večina zelišč potrebuje veliko svetlobe in toplote. Spirala ne sme biti premajhna, saj v nasprotnem primeru različne rastline ne bodo mogle dobro uspeti. Premer spirale naj znaša približno tri metre, kar pa je odvisno od tega, koliko zelišč želite posaditi.
 2. Najprej posujte pesek in tako označite obris zeliščne spirale. Poskrbite, da boste ustvarili obliko polžje hišice. Spiralo nato odprite tako, da bo odprtina obrnjena proti jugu. Nato izkopljite površino zemlje do globine lopatke.
 3. Izkopana področja napolnite z 10-centimetrskim slojem grobega peska. Tako boste ustvarili osnovo za gredico in pozneje preprečili zastajanje vode. Nato položite prvo vrsto kamnov v obliki spirale z dvema navitjema. Podporno steno v obliki spirale zgradite podobno kot suhi zid, brez malte.
 4. Nato področje spet napolnite z grobim peskom. V sredini spirale zgradite 50 centimetrov debel sloj. Nato pa počasi nadaljujte z grajenjem spirale s pomočjo kamnov in prsti. Najvišja točka naj bo približno na višini pasu, da boste tako lahko enostavno dosegli kuhinjska zelišča.
 5. Uporaba posebne prsti za zelišča ustvari popolne temelje na vrhnjem sloju prsti (15–20 centimetrov). Pripravite zelišča v lončkih, nato pa jih vzemite iz lončkov in jih posadite, pri čemer morate koreninsko grudo nežno pritisniti k tlom. Nato temeljito zalijte.
compo image

Kako posaditi zeliščno spiralo

Na vrhu:
posadite sredozemska zelišča, ki obožujejo neposredno sončno svetlobo, kot denimo rožmarin, sivka, origano, timijan, majaron in šetraj.

V sredini:
posadite rastline, ki dobro uspevajo v relativno vlažnih in toplih pogojih, kot denimo koper, drobnjak, žajbelj, peteršilj, česen in laški smilj.

Na dnu:
posadite zelišča, ki najbolje uspevajo v vlažnih in senčnih pogojih: vodna kreša, boraga, meta, krebuljica, melisa in koriander.

Na robu:
posadite vodno meto in kislico, ki se bosta tam počutili kot doma.

Kako pripraviti ribnik za zeliščno spiralo

Majhen ribnik na dnu zeliščne spirale sicer še zdaleč ni nujno potreben dodatek, bo pa pozitivno učinkoval na podnebje, poleg tega pa je tudi prava paša za oči. Kako pripraviti ribnik:

 1. za ribnik najprej izkopljite jamico, ki je globoka približno 40 centimetrov.
 2. Na dno jamice natresite 4 centimetre debelo plast peska in ga nato pokrijte z zaščitno membrano.
 3. Jamico pokrijte s podlago za ribnike in jo na robovih obtežite s kamni. 
 4. Ribnik nato napolnite z vodo.

Deli