compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Osnove
 5. Prst in kompost
 6. Kaj si morate zapomniti pri pripravi kompostnega kupa

Kaj si morate zapomniti pri pripravi kompostnega kupa

Kompostiranje je biološki postopek, v katerem se organske snovi iz vašega doma in vrta pretvorijo v humus s pomočjo procesa, v katerem sodelujejo kisik, bakterije in mikroorganizmi. Kompost pomaga pri izboljšanju lastnosti prsti. Dozoreli kompost pa lahko uporabite tudi kot gnojilo za cvetlične in zelenjavne grede, kar je odvisno od vsebnosti hranil. Na tem mestu so zbrani vsi nasveti o kompostiranju.

compo image

Kakšne vrste odpadkov je mogoče kompostirati?

Za kompost so primerni le odpadki iz organskih snovi. Pomembno je, da ne vsebujejo škodljivih snovi ali nečistoč, kot denimo plastični in kompozitni materiali, folije, guma, les ali kosti. V nasprotnem primeru postopek kompostiranja namreč ne bo deloval in komposta pozneje ne boste mogli uporabiti.

Za kompostiranje so primerne naslednje vrste odpadkov:

 

 • Vrtni odpadki (vendar ne bolne rastline ali plevel, ki obrodi semena)
 • Surovi kuhinjski odpadki (sadje, zelenjava)
 • V zmernih količinah: suha trava in pokošena trava
 • Odrezki, dračje in listi
 • Gomolji in korenine
 • Slama
 • Zastirka
 • Filtri za kavo in čajne vrečke
 • Jajčne lupine
 • V zmernih količinah: časopis in papir, ki ni laminiran in ki ni potiskan z barvnim črnilom
compo image

Kako izbrati najprimernejšo lokacijo za kompostni kup?

Priporočamo vam, da za kompostni kup izberete prostor na vrtu, ki je v senci ali v polsenci in ki je zaščiten pred vetrom. Sončna lega ni primerna, saj se bo kompost poleti hitro izsušil. Kompostni kup morate namestiti tako, da bo v neposrednem stiku z zemljo, da si bodo v njem lahko ustvarili dom organizmi, ki živijo v zemlji, kot denimo črvi. Zato kompostnega kupa nikakor ne nameščajte na trdno površino (kamen ali beton). Ko izbirate primeren prostor, poiščite prostor, do katerega bo enostavno priti. Še nasvet, če ne želite razjeziti sosedov: kompostnega kupa ne nameščajte neposredno na rob svojega zemljišča.

Kaj si moram zapomniti pri pripravi kompostnega kupa?

V splošnem naj vaš kompostni kup ne bo višji in širši od 1,5 metra. Za odvijanje biološkega postopka mora biti namreč vedno na voljo dovolj kisika in vlage. Zelo zrahljani kompostni kupi se hitro izsušijo, če pa bo vaš kompostni kup preveč zbit, pa organizmi, ki živijo v zemlji, ne bodo dobili dovolj kisika. Pomembno je, da kompostni material dobro zmešate in tako poskrbite za ustrezno ravnovesje. V splošnem velja naslednje: bolj kot je mešanica raznolika, bogatejši bo kompost.

Če želite pospešiti postopek kompostiranja, morate vse odpadke zrezati ali razsekati na čim manjše koščke. Dodate lahko tudi dodatne hranilne snovi. Po vsakem sloju sveže dodanih kompostnih snovi enostavno potresite naš aktivator komposta in ga nežno vmešajte. Aktivator je biološko dejaven in učinkuje hitro, zato se boste lahko veselili visokokakovostne zastirke že v šestih do osmih tednih. Ne pozabite, da je treba med daljšimi sušnimi obdobji kompost sem ter tja tudi zaliti.

compo image

Kdaj bo kompost pripravljen?

Če se postopek gnitja odvija po načrtu, bo kompost načeloma delno pripravljen že po dveh do treh mesecih. Z izjemo nekaj hrapavih komponent bo kompost izgubil vlaknasto strukturo, oddajal pa bo vonj sveže gozdne prsti. Kompost bo pripravljen v roku enega leta. Zrel bo, ko se bodo organske snovi spremenile v rjavi, dišeči humus.

compo image

Za kaj se uporablja kompost?

Načeloma lahko kompost uporabljate povsod na vrtu. Še posebej primeren je za uporabo na zelenjavnem vrtu, preden spomladi vanj posadite sadike, ter za uporabo pri vznožju dreves in grmov. Na področjih, kjer rastejo kisloljubne rastline (rododendon, funksija, jesenska vresa in spomladanska resa), pa komposta raje ne uporabljajte, saj bi se v nasprotnem primeru lahko zgodilo, da bi rastline porumenele.

Glede na vrsto rastline in količino gnojila, ki ste ga zanje že uporabili, lahko kompost natresete do pet centimetrov debelo in ga po površini pograbite. Vsebuje izjemno veliko fosfata in kalija. Tega ne pozabite, če poleg komposta uporabljate še druga gnojila. Roženi opilki odlično dopolnjujejo hranilno ravnovesje komposta in ob sočasni uporabi zagotavljajo optimalni učinek gnojenja.

Zakaj se je za površinsko pripravo komposta vredno potruditi?

Površinska priprava komposta odlično dopolnjuje postopek kompostiranja v kupih. Za površinsko pripravo komposta enostavno pustite ostanke poljščin, liste in odmrle dele rastlin na tleh, kamor so padli. Tudi v tem primeru uporabljajte le hrapavo strukturirane in lesne materiale, ki ste jih prej razsekali na koščke. S pomočjo tega postopka boste dobili sloj zastirke, ki bo močno pripomogel k zdravju rastlin in prsti. Ureja namreč ravnovesje vode in toplote, ščiti pred dežjem in vetrom, odganja plevel, ščiti pa tudi organizme, ki živijo v zemlji.

Deli