compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Trate
  5. Načrtovanje in nega
  6. Skrb za trato spomladi

5 korakov do zdrave trate

Skrb za trato spomladi

Pomlad je idealen čas za gnojenje trate. V tem letnem času je priporočljiva tudi ponovno sejanje vrzeli. Kdaj pa je pravi čas za to in v kakšnem vrstnem redu naj to storite? Ta članek vam ponuja načrt za nego trate v petih korakih, ki vam bo pomagal, da si vaša trata spomladi hitro opomore.

Prvi korak

Priprava trate spomladi

compo image

Čas za pregled

Očistite in izravnajte trato

Kako izgleda vaša trata po zimskih mesecih? Ali se je mah razširil, so se povsod pojavili krtiči ali so velike zaplate, na katerih sploh nič ne raste? Če želite odgovoriti na taka vprašanja, morate najprej imeti jasen pogled na trato. Zato je spomladi čiščenje trate na vrhu seznama opravil za nego trate. Odstranite vse grmičevje, ostanke listov in odmrle dele rastlin, po možnosti s trdnimi kovinskimi grabljami. S tem boste s trate odstranili tudi odmrle trave in razkrili, koliko je še nedotaknjenih. Krtinice je mogoče dokaj enostavno izravnati tudi z grabljami. Z njih zelo tanko plast zemljo razporedite po travniku, tako da lahko trata zraste skozi.

compo image

Močno zbita tla

Prezračevanje in peskanje trate spomladi

Če je struktura zemlje zaradi močne rabe, snega in padavin ponekod tako zbita, da se na površini tvorijo luže, potem na teh mestih večkrat prebodemo zemljo. Za to so na voljo tudi posebna vrtnarska orodja, imenovana aeratorji. Ti neštetokrat prodrejo v zemljo in pri tem naredijo 5-10 cm luknje in jo tako oskrbijo s kisikom. Številni razpršilniki so sposobni tudi prezračevanja in vam omogočajo, da pozneje opravite obe nalogi skupaj.

Če je vrtna zemlja na splošno ilovnata in močno zbita, je vredno spomladi večkrat peskati območje. Upoštevajte, da samo to ne bo pomagalo preprečiti nastajanja luž in zamašitve, saj dež spere pesek le približno 10-15 cm globoko v zemljo, vendar bodo vsaj travniki imeli zračno posteljo, v katero lahko rastejo. Verjetno ste že uganili, da je kombinacija prezračevanja in peskanja zelo učinkovita, saj številne fine luknje omogočajo, da pesek prodre veliko globlje v zemljo. To vam bo omogočilo dolgoročno izboljšanje strukture tal.

Drugi korak

Pomladno gnojenje trate

compo image

Okrepite, odstranite in posejte

Gnojite konec marca in poskrbite za morebiten mah

Najprej okrepite, nato odstranite in posejte – vodilo naših strokovnjakov. Ker bo trata zrasla šele, ko je temperatura tal vsaj 10 °C, je za ponovno setev konec marca običajno veliko prezgodaj. 

Da bi ohranili čim več trate, naj bo vaša prva naloga po zimi, da jo okrepite s hranili. Pri izbiri ustreznega začetnega gnojila je pomembno zagotoviti, da gnojilo najprej spodbuja zdravo rast korenin in nato tvorbo bujne zelene trate. Sposobnost gnojila za trato, da deluje pri nizkih temperaturah, je močno odvisna tudi od kakovosti kombinacije hranil, ki jo vsebuje. COMPO gnojila za trate s počasnim sproščanjem, kot je COMPO dolgotrajno gnojilo za trato , imajo prav te posebne lastnosti, zaradi česar so popolna za gnojenje zgodaj spomladi.
Toda še ena stvar, ki jo lahko upoštevate, če je vaša trata močno porasla z mahom, je COMPO Gnojilo za travo mah? Ne hvala. V primeru okužbe s plevelom in mahom je prezračevanje ena izmed naslednjih stvari na dnevnem redu. 

Več nasvetov o gnojenju trate
compo image

Alternativno zatiranje mahu

Ali bi morali spomladi po trati posipati apno?

pH med 5,5 in 6,5 je idealen za zdravo trato. Če je pH nižji od tega, trata ne more absorbirati veliko hranilnih snovi iz zemlje in gnojenje ne bo imelo želenega učinka. Po drugi strani pa mah uspeva v kislih tleh z nizkim pH in to dvakrat lažje, ker mu oslabljena trava zlahka naredi prostor. Apnjenje zviša pH tal in pri tem oteži življenje mahu.
Toda obstajajo tri stvari, ki jih morate upoštevati, preden se odločite za apnenje trate.

  1. Preden nanesete apno, izmerite pH, saj bo to učinkovito sredstvo za boj proti mahu le, če je bil pH dejansko prenizek. Preprosto apnenje brez predhodnega merjenja pH tal vsekakor ni dobra ideja. To lahko po nepotrebnem poruši ravnovesje vrtne zemlje.
  2. Apno ni hitro delujoč izdelek in traja nekaj mesecev, da se pojavi želeni učinek prilagoditve pH. Poleg tega je potrebno veliko vode, da se apno popolnoma raztopi. Zato priporočamo, da trato jeseni apnete. Tako bo delovalo do pomladi in narava bo sama poskrbela za zalivanje. Seveda je še vedno mogoče nanesti apno spomladi.
  3. Če spomladi nanesete apno, trato pred tem pozračite. V nasprotnem primeru bodo apnena zrna še dolgo ostala na debeli plasti mahu in bo potrebno veliko vode, da pridejo do tal in začnejo delovati.

Tretji korak

Košnja trate spomladi

compo image

V idealnem primeru enkrat na teden

Pokosite trato, ko doseže višino 7 cm

Trata bo začela rasti pri temperaturi tal 10 °C. 5–6 cm je zdrava višina košnje, ko spomladi kosite. Če travo pokosite prekratko, potem ne bo dovolj zaščitena pred zadnjo nočno pozebo. Takoj, ko trata doseže višino 7 cm, je čas za prvo košnjo. Od takrat naprej morate trato redno kositi po potrebi, saj bo to spodbudilo rast in spodbudilo nastanek močne, gosto prepletene trate. Medtem ima vaša trata rada košnjo, plevel in mah trpita zaradi rednih motenj, zato vsak, ki spomladi dosledno kosi že od začetka, daje trati veliko prednost pred konkurenčnimi rastlinami. Toda trata mora biti suha, ko jo kosite. Ker je spomladi težko najti pravi čas, tedenska košnja morda ni vedno mogoča. Mimogrede, ker lahko rezila kosilnice zarjavijo po zimi v hladni lopi za orodje, jih je lahko koristno nabrusiti pred prvo košnjo spomladi. 

Več informacij o košnji trate

Nasvet

Med košnjo in naslednjim gnojenjem mora biti vedno vsaj dva dni. V nasprotnem primeru lahko koncentracija soli v gnojilu poškoduje travo.

Četrti korak

Spomladi prečistite trato

compo image

Po dolžini in prečno

Prečistite 3-4 tedne po gnojenju

Če je vaša trata okužena z mahom, jo je treba 3-4 tedne po prvem gnojenju prečistiit, če je trava do takrat že začela rasti. Ne glede na to, kako pomembno je čiščenje, je vedno velika motnja za travo. V idealnem primeru bi bilo treba očistiti trato šele, ko je bila enkrat ali dvakrat po gnojenju že pokošena, saj je trava takrat dovolj močna, da prenese nepotrebne poškodbe. V skladu s tem, odvisno od vremena, lahko traja nekaj tednov dlje, preden lahko spomladi začnete s tem četrtim korakom načrta za nego trate. Za čist rezultat čistite tako vzdolžno kot prečno.

Peti korak

Spomladi ponovno posadite trato

compo image

Večje gole zaplate

Trato ponovno zasejte takoj po čiščenju

Večje gole zaplate je treba ponovno posejati takoj po čiščenju, drugače se lahko plevel in mah zelo hitro spet širita v vrzeli na trati, ki pri tem nastanejo. Pri ponovnem setvi spomladi je vredno uporabiti posebno obdelano mešanico semen, ki zanesljivo kalijo tudi v neugodnih vremenskih razmerah in nizkih temperaturah. V nasprotnem primeru bo seme ob prevelikem dežju hitro zgnilo in preprosto ne bo vzklilo, če se ponovno ohladi. Pomlad je tudi pravi čas za popravilo neravnih mest na travniku. Luknje, ki jih ustvarijo voluharji, lahko nato v istem koraku zapolnite in hkrati ponovno posejate. Po ponovni setvi spomladi morate trato dodatno zaliti, tudi če še ni tako vroče in redno dežuje. V času kaljenja, ki traja približno štiri tedne, seme nikoli ne sme izsušiti. Vzdrževati ga je treba stalno vlažno. Če niste doma, uporabite avtomatski sistem za zalivanje.

Deli