compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Nega vrta
  6. Rezanje pampaške trave

Rezanje pampaške trave

Vitka zelena stebla in puhasto kremasto obarvano listje uvrščajo pampaško travo med najbolj priljubljene okrasne trave na vrtu. Kdaj pa jo je dejansko treba porezati – ali jo je sploh treba porezati?

compo image

Kdaj rezati pampaško travo?

Če želite porezati pampaško travo, je pomlad pravi čas za to. Rezanje okrasnih trav jeseni je ena najpogostejših napak. Navsezadnje ste ravno v postopku pospravljanja vrta in priprave na zimo, kar pogosto vključuje tudi košnjo trav. Ampak to je močno odsvetovano! In ni razlike, ali govorimo o zimzelenih okrasnih travah ali o listnatih okrasnih travah, kot je lisičjerepa perjanka ali kitajski trstikovec. Nobena okrasna trava se ne reže jeseni.

Če jeseni pokosite pampaško travo, lahko deževnica zlahka neovirano steče v stebla in pozimi zmrzne, kar povzroči resno škodo rastlini. Namesto tega priporočamo, da pampaško travo pred začetkom zime povežete v okrogel snop. To bo pomagalo zaščititi rastlino pred zimsko vlago. Notranjost rastline lahko dodatno obložite z nekaj listja. Ne posegajte po škarjah za obrezovanje, dokler ne minejo ledene pozebe in tik preden spomladi nastanejo nova stebla. To je idealen čas za rezanje trave.

Ali je treba pampaško travo rezati – in če je tako, kako?

Praviloma pampaške trave ni treba rezati vsako leto. No, rezanje ali redčenje pa lahko izboljša videz.

Preden začnete, je priporočljivo, da si nadenete oblačila z dolgimi rokavi in debele vrtnarske rokavice. Takšni previdnostni ukrepi bodo pomagali preprečiti ureznine, saj imajo lahko stebla zelo ostre robove. Nato lahko odrežete vsa stara stebla, ki nosijo socvetja na ravni tal. Če je celotna rastlina odmrla, je morda priporočljivo, da jo popolnoma odrežete. Toda pogosto je med zelenimi peclji le nekaj izoliranih rjavih listov. Namesto da jih režete, jih preprosto odstranite z grabljami ali – najprej si nadenite rokavice – ročno.

Če imate na vrtu popolnoma odmrl primerek, ki je z leti precej narasel v višino in širino, je dobro, da travo povežete v ločene majhne snope. To bo znatno olajšalo rezanje.

Čist rez

Poleg oblačil z dolgimi rokavi in rokavic je pomembna tudi izbira rezalnega orodja. V idealnem primeru uporabite škarje za obrezovanje z dolgimi ročaji, da bo med vami in pampaško travo dovolj razdalje – in da vas stebla ne morejo poškodovati. Poleg tega je potrebno nekoliko manj energije, če imajo škarje za obrezovanje dolge ročaje. Pazite tudi, da škarje niso tope – ostre morajo biti, da boste lahko rezali travo.

compo image

Gnojenje pampaške trave

Ko končate s rezanjem pampaške trave, ji posvetite še dodatno nego in pozornost, tako da v zemljo vnesete malo komposta ali posebnega gnojila s počasnim sproščanjem za okrasno travo. Tako boste rastlini zagotovili pomembna hranila, ki jih bo dobro izkoristila, ko spomladi zrastejo novi poganjki. Vendar je pomembno, da ne nanesete preveč gnojila in uporabite gnojilo, zlasti za okrasne trave. Pampaška trava lahko prehitro zraste, če je koncentracija dušika previsoka, kar škoduje zdravi rasti.

Deli