compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Trate
  5. Načrtovanje in nega
  6. Košnja trate: najboljši nasveti in triki

Nega trate

Košnja trate: najboljši nasveti in triki za zdravo trato

Temnozelena, sveže pokošena trata je v pravem pomenu besede prava paša za oči, poleg tega pa je redna košnja zelo pomemben dejavnik, če želite za svojo zeleno preprogo dobro poskrbeti. Z redno košnjo se bodo travnate bilke razvejale in rasle tudi v širino, zaradi česar bo trata postala čudovito košata in odporna proti mahu in plevelu.

Kdaj in kako pogosto morate kositi trato

Kot splošno pravilo vam priporočamo, da trato med marcem in oktobrom pokosite enkrat tedensko. V obdobju hitre rasti med majem in junijem jo lahko pokosite tudi pogosteje. Kako pogosto kosite trato, je odvisno tudi od vrste trate in semen: predele trate, ki jih uporabljate pogosteje, in okrasno trato morate pokositi pogosteje, hitrost rasti trate pa je odvisna od sorte, starosti in kakovosti semen trate. Trato lahko kosite ob katerem koli trenutku dneva, ko temperature niso previsoke. Če pa je ozračje prevroče ali presuho, pa raje počakajte do večera, saj bi košnja trate opoldne, ko je sonce najvišje na nebu, škodila trati. Zemlja se lahko namreč takrat hitreje izsuši, travnate bilke, ki so po košnji še posebej občutljive, pa bi se lahko zažgale.

compo image

Najprimernejša višina košnje trate

Trato, namenjeno običajni uporabi, po navadi kosimo na dolžino med 4 in 5 centimetri, na senčnih področjih pa priporočamo dolžino približno 6 centimetrov. Trate ne pokosite preveč, saj se tako upočasni rast novih poganjkov, zaradi česar se pojavijo gole zaplate, kamor se rad naseli plevel. V splošnem velja naslednje: travnate bilke skrajšajte na tretjino trenutne dolžine. Če ste se odločili, da si boste poleti privoščili nekajtedenske počitnice, trate ne smete pokositi preveč, ko se vrnete. Bolje je, da predolgo trato pokosite na idealno dolžino postopoma, z nekajdnevnimi razmaki. V vročih poletnih mesecih pustite, da trata zraste malce bolj. Tako lahko travne bilke bolje ščitijo zemljo pred soncem, s čimer se ohranjajo tudi zaloge vode v zemlji.

Kako pri košenju poskrbeti za kar najboljše rezultate

Za natančno košnjo boste potrebovali ostra rezila. Rezila kosilnice morate ponovno nabrusiti, če so travne bilke po košnji na robovih razcefrane, sivkaste in svetlo rjave barve. Trato kosite le ob suhem vremenu, ko je imela tudi zemlja dovolj časa, da se je lahko posušila, saj boste v nasprotnem primeru še bolj poškodovali trato. V mokrem vremenu se bilke zlepijo skupaj, zato jih ne morete odrezati gladko. Za gladke robove bodo poskrbele meje, izdelane iz tlakovcev ali kovine. V nasprotnem primeru pa lahko robove trate porežete tudi z obrezovalnikom trate ali baterijskimi škarjami.

Kaj storiti s pokošeno travo, ko boste zaključili s košnjo?

Pokošeno travo je treba po košnji vedno odstraniti s trate, saj gnije zelo počasi in bi tako lahko prispevala k nabiranju organskih odpadkov na vaši trati. Pokošena trava pa sama po sebi ni odpadek: uporabite jo lahko za pripravo dragocenega komposta, če počakate, da se posuši, potem pa jo zmešate z lesenimi opilki v razmerju 2:1. Posušena pokošena trava je tudi odlična zastirka za grmovnice in zelenjavne grede ter trato. Kosilnice z možnostjo priprave zastirke med košnjo razrežejo travo na majhne koščke in jih enakomerno razporedijo po trati.

compo image

Je treba pokošeno trato pognojiti?

Slaba stran košenja trate in odstranjevanja pokošene trave je dejstvo, da se na ta način iz zemlje neprestano odstranjujejo hranilne snovi. Takoj po košnji trata namreč potrebuje obilico dušika, fosfatov, kalija, magnezija, železa in elementov v sledovih. V nasprotnem primeru bo temnozelena barva trate zbledela in trata bo začela rasti počasneje. Posledice tega postopka lahko izravnate z uravnoteženim gnojenjem. Trato pognojite šele dan ali dva po košnji. V tem času se bodo zareze v travnih bilkah namreč zacelile.

Deli