compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Trate
  5. Načrtovanje in nega
  6. Pet napak pri zalivanju trate

Kako pravilno zalivati trato!

Pet napak pri zalivanju trate

Bujna zelena in zdrava trata - sanje številnih ljubiteljev vrtov. Zagotavljanje zadostne količine vode za trato je najpomembnejše. To še posebej velja poleti, ko je trata prizorišče vrtnih zabav ali otroških iger. Vendar pa ljudje pogosto delajo nekaj pogostih napak, zlasti pri zalivanju trate. Tukaj je pet največjih napak pri zalivanju zelenic.

compo image

Napaka 1: Kratkotrajno zalivanje trate vsak dan

V daljših obdobjih suhega poletnega vremena mnogi ljubiteljski vrtnarji menijo, da bi trati naredili uslugo, če bi jo po malo zalivali vsak dan. Vendar je v resnici ravno obratno. Z vsakodnevnim kratkim zalivanjem trate, voda doseže le zgornjo raven površine trate, ne pa tudi korenin. To je zato, ker količina vode preprosto ni zadostna, da bi jo dosegla. Posledica takšnega površinskega zalivanja je: čeprav je trata sprva videti zelena in zdrava, se v vročih poletnih mesecih tako zalivana trata veliko hitreje izsuši. To je posledica dejstva, da lahko korenine dobijo vodo le iz zgornje plasti tal, ki se po zalivanju hitro izsuši. V sušnih obdobjih lahko prav trave z globokimi koreninami sprostijo zadnje zaloge vode v tleh. Če pa trato zalivate le površinsko, v globljih plasteh ne bo dovolj zalog. To odpira pot globoko ukoreninjenim travniškim plevelom, kot sta regrat ali planika - ti se lahko širijo veliko hitreje in dostopajo do vode v najglobljih plasteh tal. Če želite trato spodbuditi k rasti močnih korenin, jo raje enkrat ali dvakrat na teden izdatno in intenzivno zalijte.

Napaka 2: Premalo zalivanja trate

Pomembno je, da svoji žejni trati zagotovite dovolj vode, zlasti kadar ni veliko naravnih padavin. V poletnih mesecih trate potrebujejo do štiri litre vode na kvadratni meter vsak dan, odvisno od kakovosti tal, vlažnosti zraka, vetra in temperature. Ker korenine trave segajo v dolžino približno 15 centimetrov, je potrebno zemljo zalivati do primerne globine. Potrebe trate po vodi so odvisne od vrste tal. Peščena, rahla tla potrebujejo od 10 do 15 litrov na kvadratni meter, medtem ko glinena in ilovnata tla potrebujejo od 15 do 20 litrov. Ker glinena tla bolje shranjujejo vlago, jih je treba zalivati le enkrat na teden. Če je v tleh veliko ilovice, je lahko koristno, če jih zalivate dva dni zapored, pri čemer vsakič dovajate polovico potrebne količine vode, da se ta lahko dobro vpije. Nasprotno pa lahko peščena tla zalivate vsake tri do štiri dni, saj se hitreje izsušijo.

Nasvet: Travo je potrebno zalivati tudi v jeseni, predvsem v daljših sušnih obdobjih.

compo image

Napaka 3: Težava je lahko tudi prevelika količina vode

Tudi preobilno zalivanje je lahko prava težava. Stoječa voda na trati je lahko znak prekomernega zalivanja. Če se na trati nabere preveliko vode, lahko pride do uhajanja zraka iz tal. Korenine trav lahko zgnijejo, v najslabšem primeru pa lahko celotna rastlina odmre. Vonj po plesni ali modrikasto sivi barvi trate lahko kažeta na pomanjkanje zraka v tleh. Če ste trato že pretirano zalili, še ni vse upanje izgubljeno - trato lahko poskusite prezračiti. V zelenico naredite globoke luknje, da pride kisik ponovno do trav. Nato površino trate posujte s peskom. To preprečuje zamakanje, saj rahlja zemljo in jo naredi bolj prepustno. Pri načrtovanju zalivanja ne pozabite na naravne padavine. Po obilnem deževju trate ni več potrebno dodatno zalivati.

Napaka 4: Zalivanje ob napačnem delu dneva

Najboljši čas za zalivanje trate je zgodaj zjutraj med 3. in 6. uro, saj je takrat zemlja najhladnejša, kar pomeni, da izhlapi le majhna količina vode. Če pa trato zalivate zvečer, so tla običajno še vedno topla, zlasti v vročih poletnih mesecih. Zato velika količina vode izhlapi, kar preprečuje, da bi dosegla korenine trate. Zalivanje trate zvečer prav tako spodbuja rast plesni, saj vlaga, ki ostane v trati, skupaj s padcem temperature čez noč ustvarja odlične pogoje za širjenje teh mikrobov, ki ljubijo vlago. Če pa zelenico zalivate v vročini opoldanskega sonca, lahko povzročite ožige na travnih bilkah. Ko je sonce močno, ga vodne kapljice odbijajo in delujejo kot povečevalno steklo, ki koncentrira svetlobo ter tako poveča moč sončnih žarkov.

compo image

Napaka 5: Nezadostno zalivanje sveže posejane trate

Končali ste s ponovno setvijo trate ali celo položili svežo trato - kaj pa bo sledilo? Zelo pomembno je, da mladih semen trate ne pustite na cedilu. Ko ste posejali novo trato, je ključnega pomena, da semena naslednjih nekaj tednov hranite v vlagi, da lahko uspešno vzklijejo in trata raste. Suša predstavlja največjo nevarnost za neuspelo rast mlade trave. Najbolje je, da sveže posejano trato zalivate vsaj enkrat na dan - odvisno od vremena morda celo dvakrat ali trikrat po deset minut, da bo zgornji sloj zemlje ves čas vlažen. Po približno treh tednih bodo semena trate vzklila in obdobja med zalivanjem lahko podaljšate. Ker je seme na vrhu zemlje, vam v tej fazi ni treba globoko zalivati. Prav tako je pomembno, da je sveže položena trata vlažna, dokler se dobro ne ukorenini v zemlji. Trava potrebuje 10 do 15 litrov vode na kvadratni meter vsak dan.

Nasvet: Pomembno je, da trato dovolj zalijete tudi po gnojenju. Ko razporedite gnojilo, trato zalivajte 20 do 30 minut. Če so na trati ostala zrnca gnojila, jih boste splaknili v zemljo in raztopili - le tako lahko gnojilo v celoti sprosti svoj učinek.

compo image

Katera metoda je najboljša?

Enostavno zalivanje trate

Dandanes obstajajo različne metode zalivanja, ki vam olajšajo oskrbo vrta s pravo količino vode. Najbolj priročna rešitev je nedvomno avtomatiziran sistem zalivanja, na primer z razpršilnikom, ki je vgrajen v zemljo. Če uporabljate vrtno cev ali običajni zalivalnik, lahko na cev pritrdite merilnik količine vode, ki ga pogosto imenujemo kar vodomer. S kakšno količino vode je potrebno zalivati zelenico, lahko preprosto izračunate: površina zelenice (m2) x 15 (l/m2). S senzorjem vlage v tleh lahko spremljate tudi raven vlage v tleh in tako določite, koliko jo je treba še zalivati. Če nimate pri roki posebnega higrometra, lahko pravo količino vode izračunate tudi s tem priročnim trikom. Na trato postavite nekaj praznih kozarcev za marmelado. Ko je v njih približno 1,5 cm vode, je trata prejela 15 litrov vode na m² - voda je dosegla potrebno globino in lahko prenehate. Drugi način je "test z lopato". Po zalivanju trate potisnite lopato v zemljo (najbolje na robu trate) in preverite, kako globoko seže vlažna zemlja.

Deli