compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Trate
  5. Načrtovanje in nega
  6. Kaj storiti s pokošeno travo?

Kaj storiti s pokošeno travo?

Veliko pokošene trave se hitro nabere, zlasti poleti, ko trata intenzivno raste in jo je treba pogosto kositi. Toda kaj lahko storite z vso pokošeno travo? Kako lahko pokošeno travo ponovno uporabite? Ne glede na to, ali pokošeno travo odlagate na kompost ali jo uporabljate gnojilo - preverite naše nasvete in ugotovite, kaj lahko storite s pokošeno travo in kako jo pravilno odstraniti, če vas količina pokošene trave začne preobremenjevati.

Pokošena trava

Od prve do zadnje košnje trave

Če želite ustvariti gosto in zeleno travo, je redna košnja trate eden najpomembnejših ukrepov. Med prvo in zadnjo košnjo v sezoni, se pogosto nabere precejšnja količina pokošene trave. Navsezadnje bi morali trato običajno kositi vsaj enkrat tedensko od konca marca ali začetka aprila do oktobra - seveda odvisno od vremena in rasti trate. Med poletje je potrebno trato kositi pogosteje, saj hitreje raste. Če želite točno vedeti, kdaj in kako pogosto morate kositi trato, si oglejte naše nasvete in trike za košnjo trate tukaj.

Ne glede na to, kako se bo sezona košnje dejansko odvijala, se boste najverjetneje morali spopasti z veliko količino pokošene trave! Vendar brez skrbi, to ne pomeni, da bo vaš koš za organske odpadke kmalu prepoln ali da bo obisk centra za recikliranje gospodinjskih odpadkov postal del vaše rutine. Pokošena trava vsebuje pomembna hranila in druge koristne lastnosti. So preveč dragoceni, da bi jih preprosto zavrgli, prav tako lahko ravnate trajnostno in jih namesto tega ponovno uporabite na svojem vrtu! Nadaljujte z branjem in odkrijte, kako najbolje uporabiti pokošeno travo.

Pokošena trava za kompost

Če že imate kompostni kup, je to odlična priložnost, da pokošeno travo odvržete na kompost in jo naslednjo sezono predelano uporabite kot humus za vrt. Mikroorganizmi v kompostu pripomorejo k naravni razgradnji pokošene trave. Ostane dragocen humus, ki ga lahko vmešate v zemljo in z njim pognojite rastline na cvetlični gredi ali zelenjavnem vrtu. Da drobni organizmi opravijo svoje delo in da se zeleni odpadki lahko kompostirajo, je pomembno, da je v kompostnem kupu dovolj kisika in da se ne izsuši popolnoma. Zato je pri ustvarjanju komposta idealna kombinacija različnih materialov, kot so pokošena trata, veje in listje. Grobi vrtni odpadki, kot so veje in listje, omogočajo pretok zraka in zagotavljajo dovolj kisika. To je dobro za talne organizme in zagotavlja, da stebla med postopkom kompostiranja ne začnejo fermentirati. Da bi preprečili gnitje, morate izbrati tudi polsenčno mesto.

Poskrbite tudi, da pokošena trava ne bo premokra. Priporočamo, da pokošeno travo najprej za nekaj časa razgrnete in pokošeno travo nekoliko posušite, preden jo položite na kompost.

Če imate manjšo zelenico, bo zadostoval en sam kompostni kup. Če imate veliko količino pokošene trave, je smiselno uporabiti več kompostnih kupov. Ker se pokošena trata razgrajuje razmeroma počasi, se boste najverjetneje morali posluževati še ostalih ukrepov za razgradnjo trave. Eden takšnih ukrepov je na primer COMPO BIO pospeševalec kompostiranja

Kako najhitreje razgraditi pokošeno trato?

Poskrbite za mešane materiale in dobro zalogo kisika. Zračno prepustna prevleka (ne folija ali ponjava) podpira razvoj toplote in vlage ter zagotavlja idealne pogoje za mikroorganizme.

Pokošena trava na travi

Če si želite prihraniti težave z odstranjevanjem pokošene trave, imamo za vas dobro novico! Pokošeno travo lahko enostavno pustite na zelenici. 

compo image

1. Gnojenje s pokošeno travo

Če boste kosili s kosilnico brez koša za travo ali z robotsko kosilnico, boste lahko pokošeno travo zelo drobno sesekljali - in jo preprosto pustili na trati kot plast mulča. To ima pozitivne učinke, na primer za zaščito trate pred izsušitvijo. Prav tako redna košnja trave preprečuje razrast nadležnega plevela. Pokošena trava vsebuje tudi pomembna hranila, kot je dušik, ki se tako vrnejo v trato.

compo image

Poleg mulčenja trate lahko pokošeno trato uporabite tudi za gnojenje gredic, robov in zaplat ter dreves, živih mej in grmovnic, ki jih bo plast pokošene trave zaščitila pred izsušitvijo in plevelom. Plast mulča ne sme biti sestavljena samo iz pokošene trave. Mešati jo je potrebno tudi z bolj grobim materialom za mulčenje, kot so lesni sekanci, hrastov okras ali vlakna iz komposta. Če boste s pokošeno travo gnojili tudi zelenjavne vrtove, ne smete pozabiti, da se polži radi prehranjujejo s pokošeno trato. V zvezi s tem morate razmisliti, ali želite zelenjavne gredice res gnojiti s pokošeno travo. Namesto tega priporočamo uporabo posebnega gnojila za zelenjavo. Če za gnojenje uporabljate pokošeno trato, obvezno poskrbite, da v njej ni trav s semeni, saj jo boste morali pozneje znova pleti.

2. Uporaba pokošene trave kot gnojila

Gnojenje s pokošeno trato ima še drug pozitiven učinek: služi kot dodatno gnojilo, saj se na zelenico vrnejo dragocena hranila, ki bi običajno šla v koš za organske odpadke ali na kompost. Kljub temu pokošena trata ne zagotavlja dovolj hranil za vsestransko zdravo rast. Zato so ostanki pokošene trave lahko le dobro dopolnilo običajnemu gnojenju. Spomladansko in jesensko gnojenje z dodatnim odmerkom kalija se ne sme opustiti. Za uravnoteženo oskrbo s hranili spomladi je na primer idealno posebno gnojilo za robotske kosilnice. Z njim zapolnimo vrzeli v hranilih, ki ostanejo odprte po gnojenju s pokošeno travo. Jesensko gnojilo za trato, bogato s kalijem, je dobra izbira za jesen.

Odsvetujemo uporabo pokošene trave za pripravo tekočega gnojila. Če tekoči gnoj nato ponovno nanesete na trato, ji pogosto bolj škodite kot pomagate pri rasti.

compo image

Odstranjevanje pokošene trave

Ali vam je še ostala pokošena trava? Veliko živali, kot so konji, krave, ovce in koze, jedo travo in seno. Zakaj ne bi šli v najbližje hleve in vprašali, ali lahko na primer s pokošeno travo nahranite živali? Vendar poskrbite, da boste pokošeno travo do takrat ustrezno shranili, da ne bo splesnela.

Če ne najdete drugega načina za ponovno uporabo pokošene trave, jo lahko odvržete v koš za organske odpadke. Upoštevajte, da sveži pokošeni ostanki trave vsebujejo veliko vode, zato lahko v košu za organske odpadke precej hitro fermentirajo in splesnijo ter povzročajo neprijetne vonjave, zlasti če je koš izpostavljen soncu. Zato morate koš za organske odpadke vedno postaviti v senco. Tako kot pri kompostnem kupu je koristno, če pokošeno travo pomešate z drugimi vrtnimi odpadki, kot so vejice ali listje - tako plastenje omogoči, da v odpadke pride več zraka, kar preprečuje gnitje. Če je vaš zabojnik za organske odpadke premajhen, lahko pokošeno travo odvržete v centru za recikliranje gospodinjskih odpadkov.

Ali lahko pokošeno trato odvržete v gozd?

Ne! Odlaganje vseh vrtnih odpadkov, tudi pokošene trave, je v gozd je prepovedano. Čeprav se vam na prvi pogled zdi, da je kup trave naravni kompostni kup. Eden od razlogov za to je, da sveže pokošena trava začne hitro plesneti, kar povzroča neprijetne vonjave ter onesnažuje tla in podtalnico z nitrati. 

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis