compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Trate
 5. Gnojenje in nadzor plevela
 6. Enostavno gnojenje trate: nasveti in triki za vašo trato

Enostavno gnojenje trate

Le zdrava trata je resnično lepa. Gre za eno od področij v vašem vrtu, ki potrebuje največ hranilnih snovi. To ni prav nič presenetljivega: trata je namreč izpostavljena številnim obremenitvam, vzdržati pa mora otroško igro, vrtne zabave, mah, plevel in različne vrste vremenskih vplivov. Z njimi se lahko uspešno spopade le, če redno dobiva ustrezne hranilne snovi v obliki gnojila. Pokazali vam bomo, na kaj ne smete pozabiti, ko gnojite trato.

Zakaj je treba trato redno gnojiti?

Z rednim košenjem trate in odstranjevanjem pokošene trave se iz zemlje neprestano odstranjujejo hranilne snovi. Takoj po košnji trata namreč potrebuje obilico dušika, fosfatov, kalija, magnezija, železa in elementov v sledovih. V nasprotnem primeru bo temnozelena barva trate zbledela in trata bo začela rasti počasneje. Posledice tega postopka lahko izravnate z uravnoteženim gnojenjem. Če uporabljate kosilnico z možnostjo pridelave zastirke, bo trata potrebovala manj gnojil, saj se bo pokošena trava, ki jo boste razprostrli po površini trate, sčasoma razkrojila, trata pa bo tako ponovno uporabila vse hranilne snovi, ki jih vsebuje.

Trata potrebuje apnenec

Zaradi različnih dejavnikov se lahko vrednost pH zemlje počasi zniža. Če je vrednost pH prenizka (manj kot 5,5), trata ne dobiva več dovolj hranil. Redno posipanje trate z apnom na vsaki dve do tri leta je v tem primeru koristno.

Kdaj je najprimernejši čas za gnojenje trate?

Če se želite prepričati, da bo vaša trata ves čas zdrava, ji morate redno dodajati hranilne snovi skozi vse leto. Prvič jo je treba pognojiti spomladi. Najbolje je, da za to uporabite eno od naših gnojil s počasnim sproščanjem, ki bo vaši zeleni preprogi do šest mesecev zagotavljal pomembne hranilne snovi. Kaj je na njih tako posebnega? Hranilne snovi se sprostijo po potrebi, kar je odvisno od vremenskih pogojev (temperature in vlažnosti). Nadzorovano sproščanje dušika pomeni, da naša gnojila za trate ohranjajo tudi podtalnico. Če izberete izdelek s hitrejšim sproščanjem, boste morali trato poleti ponovno pognojiti. Trata zadnjo zalogo hranilnih snovi prejme jeseni. Uporabite posebno jesensko gnojilo za trate, ki vsebuje veliko kalija. Kalij namreč okrepi travne bilke in poskrbi, da bodo bolj čvrste in trpežne.

Kako do tega

Gnojenje trate v treh korakih

 1. compo image

  1

  Potresite gnojilo

  S sejalnikom ali ročno potresite gnojilo po suhi trati. Pozor: gnojila ne potresajte neenakomerno, saj boste sicer prekoračili priporočeni odmerek, zaradi česar lahko pride do poškodbe trate.

 2. compo image

  2

  Zalijte trato

  Po tem je treba trato enkrat ali dvakrat tedensko temeljito zalivati vsaj 20 minut. Bolje je, da jo dobro zalijete dvakrat na teden, kot pa da bi jo zalivali pogosteje z manj vode, saj lahko trata tako ustvari globlje korenine, ki ji bodo prišle prav v sušnih razmerah.

 3. compo image

  3

  Pokosite trato

  Trate ne kosite na dolžino, ki znaša manj kot 4–5 centimetrov. Višje kot so travne bilke, več fotosinteze se odvija v njih, zaradi česar je trata tudi bolj zelena. V splošnem velja pravilo, da trate nikoli ne skrajšajte za več kot tretjino, da je ne bi tako oslabili.

Ste vedeli?

Zdrava trata ni le videti čudovito, pač pa ima tudi pomembno funkcijo: zdravih 250 m² trate v rastnem obdobju zadosti vsakodnevnim potrebam po kisiku štiričlanske družine!

Deli