compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Trate
 5. Gnojenje in nadzor plevela
 6. Gnojenje trate jeseni

Zdrava in lepa trata spomladi

Gnojenje trate jeseni

Čeprav se na oblačen jesenski dan morda zdi bolj primerno ležanje na kavču kot delo na vrtu, je jeseni vseeno treba opraviti nekaj vrtnih opravil. Da bi naši trati pomagali preživeti mrzlo zimo in da bi se naslednjo pomlad veselili bujne zelenice, je priporočljivo, da svoje rastline nahranite z nekaj dodatnimi hranili. Preberite, zakaj je dobro, da jeseni pognojite trato in kako jo narediti dovolj zdravo, da brez težav preživi zimo.

compo image

Zadnje gnojenje pred zimo

Kako koristno je jesensko gnojenje trate?

Dobra priprava je vse! Če lastnik vrta obožuje misel na bujno zeleno trato spomladi, je gnojenje sestavni del jesenske nege trate. Toda cilj tukaj ni spodbuditi rasti. Namesto tega gre za pripravo trate na zimo in popravilo morebitne škode, ki jo je na primer povzročila vročina ali suša. Jesensko gnojenje daje vaši trati zadnjo zalogo hranil, preden preide v stanje mirovanja. Tako je trata bolj odporna na bolezni in mraz, saj dodatno gnojenje krepi celice in trato oskrbuje z dovolj hranili tudi pozimi.

compo image

Posebnosti jesenskega gnojila

Gnojilo, bogato s kalijem

Vsi smo že bili tam ... Vaša rutina osebne nege jeseni ni enaka kot poleti. Podobno je z nego trate. Tla jeseni potrebujejo drugačno mešanico hranil kot v poletnih mesecih. Kar zadeva hranila, jeseni trate bolj kot kar koli drugega potrebujejo kalij. Zaradi tega je vaša trata bolj odporna na zmrzal in bolezni. Kakovostno jesensko gnojilo bo poleg kalija vsebovalo tudi druga hranila, kot sta dušik in fosfat, ki krepita rastlinske celice in korenine ter tako zagotavljata odporno trato. Zaradi tega se plevel skoraj ne more prijeti. V primerjavi s spomladanskim gnojilom vsebuje jesensko gnojilo manj dušika, saj gnojila, ki vsebujejo veliko dušika, spodbujajo rast, ki jeseni ni potrebna. Zaradi visoke vsebnosti dušika bo trava mehka in s tem tudi bolj dovzetna za zmrzal in bolezni. Da bi se vaša trata prihodnje leto razvila v čudovito zelenico, priporočamo, da uporabite NPK gnojilo, bogato s kalijem.

compo image

Pozno poleti ali pozimi?

Najboljši čas za gnojenje trate jeseni

Kdaj pa je najboljši čas za jesensko gnojenje trate? Čas uporabe je odvisen predvsem od tega, ali uporabljate mineralno ali organsko gnojilo.

Organska gnojila so živalskega in/ali rastlinskega izvora. Da postanejo hranila iz organskega gnojila na voljo rastlinam, jih morajo najprej razgraditi mikroorganizmi v tleh. Ta hranila se v daljšem obdobju počasi sproščajo v tla. Če je prehladno, prevroče ali presuho, so mikroorganizmi počasni in nimajo skoraj nobenega učinka. Zato je idealen čas za organsko gnojenje trate od začetka avgusta do konca oktobra, ko so tla še topla in lahko mikroorganizmi spremenijo gnojilo v obliko, ki jo rastline lahko absorbirajo. Ker so organska gnojila rastlinskega in/ali živalskega izvora, so ob pravilni uporabi varna za otroke, živali in okolje.

Če se odločite za mineralno gnojilo, je priporočljivo, da ga uporabite čim kasneje. Priporočeno obdobje uporabe je od septembra do decembra. Hranilne sestavine mineralnih gnojil so strukturirane tako, da jih vaša trata lahko absorbira tudi pri temperaturah tal okoli 10 °C. Mineralna gnojila se zaradi vlage v tleh raztopijo in rastlinam omogočijo, da takoj absorbirajo hranila.

Pravilna priprava

Kako pognojiti vašo trato jeseni

 1. compo image

  1

  Košnja

  Preden jeseni pognojite trato, po potrebi odstranite morebitne veje ali listje. Da preprečite, da bi se zrnca ujela v travo, je izredno pomembno, da trato pokosite pred trošenjem gnojila. Priporočamo, da trato pokosite na največ 5 cm. Še en nasvet za nego trate, ki ga morate upoštevati, je, da je treba trato kositi, dokler ne preneha rasti. Na primer, v blagem, sončnem jesenskem vremenu boste morda še decembra morali kositi.

 2. compo image

  2

  Gnojenje

  Nato pustite travi dva do tri dni, da se ureznine, ki jih povzroči košnja, zacelijo in preprečijo morebitne ožige. Nato jesensko gnojilo raztrosite s trosilnikom ali ročno. Za vse perfekcioniste med nami vrtnarskimi navdušenci: Jesensko gnojilo lahko s trosilnikom posebej enakomerno razporedite, da boste lahko uživali v enakomerno zeleni in bujni trati.

 3. compo image

  3

  Zalivanje

  Redno zalivanje je pomemben del nege trate – še posebej to velja za čas po gnojenju. Trato je treba izdatno zalivati, dokler se granule popolnoma ne raztopijo in hranila absorbirajo. To velja tako za organska kot za mineralna gnojila. Za vaše hišne ljubljenčke ali otroke vam ni treba skrbeti, ko se granule popolnoma raztopijo.

Deli