1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Žajbelj

Karakteristike

Žajbelj

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda, terasa, rastlinjak, balkon, hiša
Višina rastline:
največ 60 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, vijolična, modrikasta

Pravilno sajenje

Sajenje žajblja

Lega žajblja: Pomnite naslednje

Žajbelj sodi v družino ustnatic in velja za eno najpomembnejših zdravilnih rastlin. Žajbelj se deli na dve glavni skupini: zdravilni in okrasni žajbelj. Prva skupina se uporablja v kuhinji in kot zdravilna rastlina, okrasni žajbelj pa popestri gredo s trajnicami in je priljubljen predvsem med čebelami. Tudi zdravilni žajbelj med majem in avgustom razvije dolga stebla s socvetjem z večinoma vijoličnimi cvetovi, ki so privlačni predvsem za nabiralce cvetnega prahu na vašem vrtu.

Žajbelj sodi med sredozemske rastline in izvira iz severne Afrike. Zato je zanj treba izbrati toplo in sončno lego. Če takšne lege nimate na voljo, se bo vaš žajbelj zadovoljil tudi s polsenčno lego, vendar mora biti ta dovolj topla. Tako ga lahko na terasi ali balkonu postavite na primer na predele blizu stene hiše, ki poleti oddaja toploto.

Kako sami sejete žajbelj

Žajbelj lahko od maja posejete neposredno v vrt, vendar je pogosto bolje, če sadike predhodno vzgojite na zaščitenem mestu. S sejanjem v posodo na kuhinjski polici ali v rastlinjaku lahko začnete že marca. Ker žajbelj sodi med rastline, ki za kaljenje potrebujejo svetlobo, semena samo rahlo pritisnite v zemljo in jih ne prekrijte. Semena so na začetku zelo občutljiva in ob zadostni količini svetlobe potrebujejo tudi temperaturo med 16 in 20 °C. Da semenom zagotovite zadostno vlago, jih redno močite z razpršilko.

Maja po ledenih možeh so sadike že dovolj močne, da jih lahko presadite v vrtno gredo ali posodo na balkonu ali terasi. Sicer pa lahko v vrtnariji kupite tudi sadike, vendar morate te presaditi takoj po nakupu, saj posodice večinoma zelo omejujejo koreninski sistem.

Sajenje predhodno vzgojenega žajblja

Medtem ko lahko okrasni žajbelj posadite že spomladi, s sajenjem zdravilnega žajblja počakajte do sredine maja. Svoj žajbelj lahko posadite v zeliščno gredo z drugimi sredozemskimi zelišči, kot so bazilika, origano, rožmarin in timijan. V visoki gredi je žajbelj koristen predvsem ob solatah, saj zaradi svojega intenzivnega vonja in kosmatih listov preganja polže. Pri sajenju je najbolje uporabljati posebno zemljo za sredozemske rastline. Ta je namreč prepustna in bolj apnena, zato je idealna za vsa sredozemska zelišča.

Ker žajbelj zelo hitro raste, ga vsako leto presadite v balkonsko korito ali posodo. To priložnost lahko izkoristite tudi za delitev rastline, dele svojega žajblja pa podarite prijateljem ali sosedom.

Pravilna nega

Nega žajblja

Zalivanje

Žajbelj zalivajte približno enkrat tedensko. Še zlasti če močni sončni žarki sijejo na rastlino v posodi, pa je treba žajbelj zalivati večkrat tedensko. V splošnem pa za žajbelj velja: bolje ga je zalivati premalo kot preveč, zato pred zalivanjem potipajte zemljo in se tako prepričajte, da je popolnoma suha.

Gnojenje

Žajbelj na splošno ne potrebuje veliko hranil. Vendar pa ga je treba redno gnojiti predvsem v loncu, saj je količina zemlje tam omejena in z dodatkom hranil podpirate zdravo rast rastline. Zato vodi za zalivanje vsaka dva tedna dodajte tudi malo tekočega gnojila. Za žajbelj lahko uporabite tako gnojilo za zelišča kot tudi gnojilo za sredozemske rastline.

Pobiranje listov in cvetov

Žajbelj lahko pobirate skozi vse leto. V času cvetenja je njegova aroma še posebej intenzivna. Poberite posamezne liste in jih takoj uporabite ali pa odrežite več stebel, jih obesite z glavo navzdol in posušite. Z žajbljem lahko oplemenitite italijanske jedi ali pa ga preprosto zmešate z maslom in si tako pripravite okusno omako za testenine.

V kuhinji se uporabljajo tudi cvetovi žajblja. Vendar cvetove poberite šele, ko so se ti popolnoma razprli. Cvetove žajblja lahko uporabite za dekoracijo sladic, izboljšanje omak ali pa za pripravo čaja iz žajbljevih cvetov.
Cvetove poberite šele, ko jih nameravate tudi uporabiti. Odtrgane cvetove je namreč zelo težko hraniti. Ob tem so cvetovi žajblja izjemno privlačni za žuželke in tako boste svoj pridelek delili tudi z nabiralci cvetnega prahu.

Prezimovanje/obrezovanje

Žajbelj je načeloma odporen na mraz. Kljub temu pa zemljo pred prvo zmrzaljo prekrijte z listjem ali slamo. Pri posaditvi v lonec lahko posodo preprosto ovijete z juto. Manjše rastline lahko seveda prestavite na svetlo lego v svoji vrtni hišici ali garaži.

Obdobje rasti žajblja se začne od sredine februarja. Takrat je popolni čas za obrezovanje te lesnate rastline –  po želji ga lahko obrežete le za dlan višje od tal. Tako bo žajbelj usmeril vso svojo energijo v razvoj novih poganjkov in listov.

Deli