1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Meta

Karakteristike

Meta

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda, balkonsko korito, posoda
Višina rastline:
30–60 cm
Barva cvetov:
bela, vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje mete

Lega

Meto je glede na sorto priporočljivo posaditi na polsenčno lego. Tudi sončna lega ne predstavlja težav, vendar je potem treba meto redno zalivati. Če se odločite meto posaditi v gredo, pomnite, da se meta rada razraste in tako krade prostor drugim rastlinam. Zato je dobro, da v zemljo namestite rešetko, ki prepreči nenadzorovano razraščanje mete. Meto lahko posadite tudi v posodo ali balkonsko korito.

Razmnoževanje

Meto je mogoče razmnoževati z delitvijo rastline ali z majhnimi potaknjenci. Kot smo že opisali,  meta zelo hitro raste in jo je zato mogoče zelo preprosto razmnoževati: za to iz zemlje izkopljite del rastline in ta izkopani del podarite svojemu sosedu. Tudi rastline v posodi lahko redno delite, saj bodo zaradi svoje prehitre rasti zelo hitro zapolnile razpoložljivi prostor v loncu in bi jih v nasprotnem primeru morali presaditi.

Nekatere sorte, kot na primer zeleno meto, lahko razmnožujete tudi s pomočjo semen. Ker pa so semena zelo majhna, vam priporočamo,  da jih zmešate z nekaj peska in mešanico nato enakomerno porazdelite po zemlji za vzgajanje. Že po približno dveh tednih na plano pokukajo prve rastlinice in ko te dosežejo višino približno pet centimetrov, jih presadite v posamezne lonce.

Sajenje

Meto lahko posadite v gredo ali v posodo, dobro pa se bo počutila tudi v balkonskem koritu. Korenine mete so deloma zelo krhke, zato ji boste zagotovili najboljše pogoje za rast s posaditvijo v rahlo zemljo. Za to je še posebej primerna zemlja za zelišča, še posebej, če vanjo zadelate nekaj peska in moke iz rogov.

Pravilna nega

Nega mete

Zalivanje

Meta ne mara suhih tal in jo je zato treba še zlasti v loncu ali posodi redno zalivati, vendar morate pri tem preprečiti zastajanje vode. Zato lahko meto poleti zalivate tudi dnevno. V splošnem velja: če meta povesi list, je napočil čas, da jo ponovno zalijete.

Gnojenje

Rastline v loncu ali posodi na splošno potrebujejo več hranil kot rastline v gredi. Če želite liste mete pobrati in uporabiti v kuhinji, je priporočljivo uporabiti organsko gnojilo: spomladi lahko v zemljo zadelate dolgotrajno gnojilo ali pa v vodo za zalivanje redno dodajate tekoče gnojilo.

Pridelek

Da se meta ne bo preveč razrasla, jo redno trgajte, delite in tudi režite. Spomladi ali po obdobju cvetenja pa svojo rastlino nekoliko obrežite. Ko želite pobrati svoj pridelek, preprosto odtrgajte želeno količino listov ali pa odrežite celotna stebla. Če ta stebla zvežete v šopek, jih lahko tudi posušite v hladnem in temnem prostoru.

Prezimovanje

Pri meti razlikujemo med sortami, odpornimi na mraz, in sortami, ki niso odporne na mraz. Prve lahko posadite v lonec ali pa tudi v gredo in jih čez vso leto pustite zunaj. Jeseni meto v pripravi na zimo obrežite do tal. Meto, ki ni odporna na mraz, pa še pred prvo zmrzaljo prestavite v notranje prostore. Tam bo rasla dalje in jo lahko pobirate čez vso leto.

Deli