compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Zelišča, sadje in zelenjava
 5. Vzgoja svežih zelišč doma

Vzgoja svežih zelišč doma

Kot vse sadje in zelenjava so tudi zelišča, ki ste jih pravkar nabrali na lastnem vrtu, najboljša. Preden začnete saditi zelišča, morate sprejeti pomembno odločitev: jih želite posejati sami ali kupiti odrasle rastline? Če želite zelišča vzgojiti sami, boste potrebovali nekoliko potrpljenja, obenem pa boste lahko uživali v celotnem postopku rasti. Vzgoja zelišč je otročje lahka, če si le zapomnite nekaj pomembnih nasvetov.

compo image

Pravi čas za sejanje zelišč

Najprej dobra novica: ko pride do vzgajanja zelišč, je pravi trenutek ključnega pomena. Na prostem jih lahko posejete od pomladi do poznega poletja. V stanovanju pa lahko zelišča posejete kadar koli. Zapomnite si le, da lahko od novembra do januarja pričakujete šibkejšo rast zaradi nižjih temperatur in manjše količine sonca. Mlade rastlinice postavite na zelo sončen prostor, npr. na okensko polico. Rastlinjak bi bil še boljša ideja.

Vzgoja zelišč doma

Do lastnega zeliščnega vrta v šestih korakih

 1. compo image

  1

  Napolnite lonček za rože

  Cvetlični lonček ali pladenj za sejanje do roba napolnite s prstjo za sejanje. Nato jo enakomerno razporedite in narahlo pritisnite navzdol.

 2. compo image

  2

  Posejte semena

  Semena enakomerno razporedite. Semen ne smete posaditi preblizu skupaj. Po tem semena pokrijte s tanko plastjo prsti in pritisnite navzdol s hrbtno stranjo dlani ali z majhnim rezilom. Nekoliko navlažite semena s steklenico za razpršilo ali z nežnim curkom vode.

 3. compo image

  3

  Pokrijte lonček za rože

  Pokrijte pladenj s pokrovom in ga namestite na toplo (20–22 °C), da bodo imela semena na voljo optimalne pogoje za kaljenje. Nekoliko jih zalijte, ko se prst posuši

 4. compo image

  4

  Pokažejo se prvi poganjki

  Prvi poganjki se bodo pokazali po približno 8 do 14 dneh, kar je odvisno od vrste rastline. Sedaj morate rastline premestiti na zelo svetel prostor. Pozor: zelišča se ne morejo spopadati z žgočim soncem v sobah, ki so obrnjene proti jugu!

 5. compo image

  5

  Posadite poganjke

  Ko na poganjkih zraste prvih nekaj listkov, jih je treba obrezati, če so poganjki pregosti. Če jih nameravate posaditi v vrt ali v lonček, je zdaj za to pravi čas. Sedaj lahko odstranite pokrov. Poskrbite, da bodo dobro navlaženi.

 6. compo image

  6

  Zalijte in pognojite rastlino

  Redni dodatni odmerki hranilnih snovi v obliki gnojila zagotavljajo optimalno rast. Še posebej pomemben je dušik. Fosfat spodbuja rast korenin, kalij pa krepi tkivo in zagotavlja dobro odpornost. Polno aromo bodo razvila le zdrava zelišča – o tem se boste lahko prepričali na končnem rezultatu!

compo image

COMPO SANA® Substrat za setev in zelišča

Prst za gojenje zelišč »COMPO SANA Anzucht- und Kräutererde« je primerna za poganjke, zelišča, potaknjence in mlade rastline. Posebni aktivator korenin zagotavlja varno kaljenje in močno rast.

K proizvodu

Deli