1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Kakteje

Karakteristike

Kaktus

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, balkon in terasa
Višina rastline:
različno
Barva cvetov:
lila, rožnata, bela, rumena, oranžna, rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje kaktej

Lega:

Ker je v domovini večine vrst kaktej v Ameriki vedno prijetno toplo, imajo tudi v stanovanju večinoma rade svetlo in toplo mesto – na primer na sončni okenski polici. Ko najdete primerno mesto, kakteje redno obračajte, da ne bodo rasle samo enostransko glede na vpadanje svetlobe. Ob milih dneh, ko temperature ponoči ne padejo več pod 10 °C, lahko kaktejam tudi na naši zemljepisni širini na prostem privoščite svež zrak in neposredno sonce. Priporočljivo je mesto pod streho, ki je zaščiteno pred dežjem.

Sajenje:

Za kakteje je primerna dobro prepustna, mineralna zemlja. Pri tem naj bo nekoliko kisla. Posebna zemlja za kakteje je optimalno prilagojena zahtevam puščavskih rastlin in spodbuja zdravo rast rastline.

Kakteje je treba presaditi samo vsaki dve do pet let, saj praviloma rastejo zelo počasi. Da boste med presaditvijo rastlino lažje odstranili iz lonca, en teden pred tem prenehajte z zalivanjem.

Naš NASVET:

Pri izbiri novega cvetličnega lonca priporočamo glinene lonce. Ti ne zagotavljajo samo dihanja, ampak so tudi težji, tako da se kakteje med rastjo ne morejo kar tako prevrniti.

Pravilna nega

Nega kaktej

Zalivanje:

Za nego preproste kakteje je treba zalivati zelo redko, pri čemer se intervali razlikujejo glede na velikost kaktej. Na splošno je priporočljivo, da kakteje vsake štiri do šest tednov temeljito zalijete, ko je zemlja povsem suha. Pri tem preprečite zastajanje vode. Ker kakteje v tkivih shranjujejo vlago, velja naslednje: raje zalijte enkrat premalo kot enkrat preveč. Če je zemlja ves čas vlažna, lahko rastline začnejo gniti.

Gnojenje:

Običajna gnojila za rastline kakteje spodbudijo k prekomerni, nezdravi rasti v dolžino. Zato med marcem in oktobrom vsaka dva do štiri tedne vodi za zalivanje dodajte gnojilo za kakteje z višjo vsebnostjo kalija.

Ukrepi pozimi:

Med mirovanjem pozimi je mogoče gnojenje in zalivanje še dodatno zmanjšati. Poleg tega je v tem času priporočljiva nižja temperatura v prostoru.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis