1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Božični kaktus

Karakteristike

Božični kaktus

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
visoka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori in zimski vrt
Višina rastline:
20–40 cm
Barva cvetov:
rumena, oranžna, rdeča, rožnata, bela

Pravilno sajenje

Sajenje božičnega kaktusa

Lega:

Kot večina kaktej ima tudi božični kaktus (Schlumbergera) rad svetla mesta. Vendar pa se izogibajte neposredni sončni svetlobi, da kraki ne bodo ožgani. Popolna temperatura za božični kaktus znaša med 20 in 23 stopinjami, zato je najprimernejše mesto v hiši. Poleti pa ga lahko postavite tudi v polsenco na teraso.

Da bo božični kaktus cvetel tudi v božičnem času, ga septembra za šest do osem tednov prestavite na drugo mesto. To mesto naj bo hladno (popolnih je nekje 15 stopinj) z največ devet urami svetlobe. Razlog: božični kaktus je rastlina, navajena kratkih dni, zato kot pripravo na cvetenje potrebuje hladnejšo in temnejšo lego.

Sajenje:

Za kakteje je primerna dobro prepustna, mineralna zemlja in nekoliko kisel substrat. Posebna zemlja za kakteje ponuja prav to in je zato popolna za vaš božični kaktus.

V nasprotju s številnimi drugimi kaktejami božični kaktus raste zelo hitro. V višino in širino dosežejo približno 40 centimetrov. Božični kaktus zato vsaki dve leti presadite. Novi lonec pa naj ne bo prevelik, saj imajo fine korenine raje kompaktno rast. Praviloma velja: novi lonec naj bo približno 20 odstotkov večji od koreninske grude (vendar ne večji od rastline!)

Razmnoževanje:

Božični kaktus lahko razmnožujete z listnimi potaknjenci. Posamezne dele rastlin z več členki v ta namen zavrtite in odtrgajte ter jih umestite v nov lonec. Pri tem listni potaknjenec potisnite tako globoko v zemljo, da bo stal sam od sebe. Potaknjenec na začetku zelo redno zalivajte, pri čemer naj bo zemlja ves čas vlažna. Najboljši čas za razmnoževanje božičnega kaktusa je pomlad.

Dvojec kaktej

Božični kaktus (Schlumbergera) je sorodnik epifitskih kaktusov (Hatiora) s podobnimi zahtevami glede lege in nege. Skupaj sta lep dvojec in cvetita pozimi oz. spomladi.

Pravilna nega

Nega božičnega kaktusa

Zalivanje:

Enako kot pri drugih kaktejah tudi božični kaktus zahteva malo zalivanja. Vedno se torej prepričajte, da je zgornja plast zemlje že suha, preden ga znova zalijete. Ker božični kaktus izvira iz deževnih gozdov Brazilije, ima rad visoko zračno vlažnost. Zato po njem redno pršite nekaj mehke vode.

Med mirovanjem (septembra in oktobra) božični kaktus na njegovem hladnejšem in temnejšem mestu tudi ustrezno manj zalivajte. V tej fazi zadostuje že vsaka dva do tri tedne. Takoj ko se pokažejo prvi brsti in božični kaktus prestavite nazaj na prvotno mesto, ga lahko spet začnete pogosteje zalivati.

Gnojenje:

Kakteje ne potrebujejo veliko gnojila. Mesečno gnojenje s posebnim tekočim gnojilom za kakteje povsem zadostuje. Božični kaktus tako kot druge kakteje gnojite približno vsake štiri tedne. Med obdobjem mirovanja in cvetenja med septembrom in februarjem božičnega kaktusa sploh ni treba gnojiti.

Deli