1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Oljka

Karakteristike

Oljka

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkon, terasa
Višina rastline:
1,5–2 m
Barva cvetov:
rumenkasto bela

Pravilno sajenje

Sajenje oljke

Lega:

Oljko imenujemo tudi prava oljka. Prepoznamo jo po modrozelenih do srebrnosivih listih. Od julija do avgusta tvori rumenkasto bele cvetove, ki oddajajo nežen vonj. Na samorodnih sortah nastanejo celo manjši sadeži. Rastlina ima rada močno sončno lego na balkonu ali terasi. Možen je tudi dobro osvetljen zimski vrt.

Sajenje:

Najprimernejši čas za presaditev je pomlad. Mlajše oljke presadite vsaki 2 leti. Starejše rastline je treba presaditi samo še vsakih pet let. Zlasti je primerna posebna zemlja za rože z visokim deležem kremenovega peska in glinenimi minerali.

Pravilna nega

Nega oljke

Zalivanje:

Kot sredozemska rastlina je oljka zelo občutljiva na zastajanje vode ob koreninah. Sredozemske rastline so lahko torej samo zmerno vlažne. Poleg tega je priporočljiva uporaba peščene posebne zemlje za rože in posode z dobrim odtekanjem vode. Dodatno zaščito pred zastajanjem vode ponuja za širino dlani debel sloj ekspandirane gline v posodi.

Gnojenje:

V obdobju rasti gnojite 1-krat na teden s posebnim tekočim gnojilom. Alternativno lahko tudi 1-krat na sezono uporabiti posebno dolgotrajno gnojilo.

Obrezovanje:

Z manjšim obrezovanjem vsako leto do dve leti bodo drevesca dobila kompaktno, grmičasto rast. Obrezovanje je najbolje izvajati zgodaj spomladi.

Ukrepi pozimi:

Starejše oljke lahko na toplo spravite pozneje, saj prenesejo zmrzal do –5 °C. Ni pomembno, ali izberete svetlo ali temno mesto. Če prezimuje na temnem, odvrže liste. Oljka naj bo pri tem na suhem. Na svetlem zalivajte samo toliko, da se koreninska gruda ne izsuši.

Deli