1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Ciklama

Karakteristike

Ciklama

compo image
Cyclamen persicum

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
polsenčno
Težavnost nege:
visoka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
do 30 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, roza, rdeča, večbarvna

Pravilno sajenje

Sajenje ciklame

Lega:

Ciklama je že sama po sebi lepa, če pa ji zagotovite optimalne razmere, bo vztrajno cvetela vso zimo. Za to pa rastlino postavite na svetlo mesto brez pretirane toplote zaradi neposredne sončne svetlobe. Da bodo cvetovi ciklame trpežni, na mestu, kamor ste jo postavili, nikakor ne sme biti pretoplo – optimalna temperatura v prostoru znaša 15–18 °C.

Sajenje:

Ciklama nikakor ne prenaša zastajanja vode, saj začnejo korenine in spodnji deli rastline hitro gniti in rastlina začne hirati. Da bi to preprečili, jo je najbolje vsaki dve leti presaditi v svežo zemljo z višjim deležem peska – tako korenine vedno dobijo dovolj zraka in lahko odvečna voda od zalivanja hitro odteče.

NAŠ NASVET

Načeloma velja: hladnejši prostor pomeni dolgotrajnejše cvetenje. Posebej pozimi zato ne priporočamo mesta neposredno nad ogrevanjem. Zakaj je namesto tega ne postavite na hladno spalnično okno?

Pravilna nega

Nega ciklame

Zalivanje:

Če rastlina ne prenaša preveč vlage, je najbolje, da se sama odloči, koliko vode želi. Ciklame zato ne zalivajte od zgoraj z zalivalko, ampak jo za pribl. 15 minut postavite v lonec z vodo – česar koreninska gruda v tem času ne popije, je tako ali tako preveč. Med poletnim mirovanjem lahko količino vode nekoliko zmanjšate.

Gnojenje:

V nasprotju z večino drugih cvetočih rastlin ciklamo gnojimo od avgusta do marca. V tem času namreč cveti in porabi še posebej veliko hranil. Če se gnojenju odpoveste, bodo cvetovi že nekaj dni po začetku cvetenja porjaveli in postali mlahavi. Vsaka 2–4 tedne dodajte gnojilo za cvetoče rastline, da bo rastlina optimalno preskrbljena.

Obrezovanje

Pri gosti rasti bodo začeli listi na spodnjem delu rastline hitro veneti, poleg tega pa oveneli cvetovi in listi niso videti lepo. Torej je smiselno pri ciklami tu in tam odstraniti posamezne dele rastline. Cvetov in listov ne obrezujte, ampak jih z roko zasučite in odtrgajte. Tako bosta svetloba in zrak prišla tudi v notranjost rastline.

Deli