1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Amarilis

Karakteristike

Amarilis

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
50–80 cm
Barva cvetov:
bela, oranžna, rožnata, rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje amarilisa

Lega:

Amarilis (vitezova zvezda) je doma na subtropskih območjih Južne Amerike in kot npr. tulipani spada med čebulnice. Posebnost: amarilis cveti pozimi. Od novembra in med cvetenjem pozimi rastlina zato potrebuje veliko svetlobe in jo je treba postaviti na svetlo mesto. Idealna temperatura v prostoru med cvetenjem znaša med 15 in 20 °C. Med majem in julijem rastlino nato prestavite na prosto v polsenco. Avgusta rastlina preide v fazo mirovanja in jo lahko postavite na suho mesto, na primer v klet.

Sajenje:

V trgovini je amarilis na voljo kot rezano cvetje ali kot čebulice. Čebulice posadite v majhen lonec s premerom od 12 do 14 cm. Pomembna je rahla zemlja za rože, prepustna za vodo. Za visoko stabilnost priporočamo našo zemljo za kakteje in sukulente. Poleg tega upoštevajte naslednje:

 

  • Vsaj polovica čebulice mora gledati iz zemlje, da preprečite bolezni in gnitje. 
  • Po sajenju jo enkrat močno zalijte. 
  • Nato zalijte šele, ko se prikaže cvetni popek. 
  • Novembra amarilis presadite v novo zemljo in odstranite zarodni brstič.

Naš NASVET

Za razmnoževanje lahko posadite mlade zarodne brstiče, vendar bodo za tvorbo lastnih cvetnih pecljev dovolj veliki šele čez nekaj let.

Pravilna nega

Nega amarilisa

Zalivanje:

Med cvetenjem pozimi zadostuje, da rastlino enkrat tedensko zmerno zalijete. Vsekakor pa preprečite zastajanje vode. Med zalivanjem pazite, da bo čebulica suha, saj bo sicer hitro začela gniti. Rastlino je najbolje zalivati od spodaj. V ta namen podstavek napolnite z vodo, ki jo nato zemlja in korenine počasi vpijejo. Da se cvetni peclji ne bi premočno nagibali v eno stran, je priporočljivo, da lonec občasno zasučete za 180 stopinj. Med mirovanjem ne zalivajte več in redno odstranjujte ovenele liste.

Gnojenje:

Po cvetenju se mora amarilis napolniti z novo energijo. Za dober izkoristek sončne svetlobe razvije dolge liste, ki jih nikakor ne smete krajšati. Tudi stebla s cvetom, ki je že odcvetel, ne odstranjujte; iz njega nazaj v čebulico odtekajo hranila. V tem času je pomembno veliko dnevne svetlobe, vode in hranil, saj v čebulici že nastajajo novi cvetovi. V tem obdobju je zato priporočljivo gnojenje z enim od naših gnojil za rastline.

compo image
Vsi deli amarilisa (vitezove zvezde) so strupeni, zlasti tkivo čebulic, kjer se shranjujejo hranila.

Deli