compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Osnove
  5. Ekološko vrtnarjenje
  6. Kako koristnim žuželkam pomagati v hladnih mesecih

Kako koristnim živalim pomagati v hladnih mesecih

Ko pritisne mraz, imajo številni prebivalci vrtov težave pri iskanju zadostne količine hrane in zavetja. Rože so že odcvetele, temperature pa so padle, zaradi česar so tla zamrznjena. Pomembno je, da se koristne živali zaščiti, saj se tako vzdržuje ravnovesje med koristnimi živalmi in škodljivci v vašem vrtu. Tako boste neposredno zmanjšali število škodljivcev, ki bi se lahko na pomlad sicer začeli množiti in napadati vaše rastline.

compo image

Koristne živali zaščitite z listjem

Najenostavnejšo zaščito pred zmrzaljo boste koristnim živalim omogočili z nedotaknjenim, neurejenim vrtom. Po gredicah in pod grmičke lahko posujete listje. Tako tla ne bodo prehitro zamrznila, črve pa boste globoko v zemlji na ta način zaščitili pred mrazom. Krešiči, ki jedo koloradske hrošče, gosenice in polžja jajčeca, pa bodo imeli več možnosti za preživetje.

Če ste jeseni obrezali živo mejo in obrezanih vej še niste zavrgli, jih naložite v kupe, kamor se bodo lahko zatekli ježi, krastače in pajki, ki bodo tako laže preživeli zimo. V nasprotnem primeru pa jim lahko zavetišče zagotovite tudi v praznem cvetličnem lončku. Če pomagate ježem, bo to neposredno koristilo tudi vašemu vrtu, saj ježi večinoma jedo polže, ki radi napadajo cvetlice in zelenjavo.

Ne dotikajte se trajnic

Če z obrezovanjem trajnic počakate do pomladi, bodo ptice pozimi še našle hrano v cvetnih koških. Poleg tega se zapredki in jajčeca metuljev v visokih steblih prav tako razvijajo bolje. Ptice imajo zelo rade jagode trnulje, navadnega rakitovca, gloga ali brogovite.

Dom pa potrebujejo tudi čebele in čmrlji: brez njih namreč ne bi bilo cvetlic, sadja ali zelenjave. Zato je nakup čebeljega hotela ali hotela za insekte dobra ideja, lahko pa jim takšno prebivališče zgradite tudi sami in ga postavite na vrt. Kot zavetišče jih lahko uporabijo tudi živali.

compo image

Hranjenje ptic

Hranjenje ptic s semeni ali kroglicami masti je že sestavni del zimske sezone, ko si ptice hrano težje poiščejo same. Ptice, ki ne letijo na jug, se rade spet in spet vračajo v naše vrtove. Razlikujemo med semenojedimi pticami (ščinkavci, rumeni strnadi, ...) in žužkojedimi pticami (taščice, sinice, kosi, ...).

compo image

Navodila

Priprava ptičje pogače

Namesto da bi kupovali ptičjo krmo, lahko sami izdelate tudi mešanico ptičje krme in masti. Za to boste potrebovali kokosovo olje, prečiščeno maslo ali goveji loj. Za semenojede ptice so odlična izbira žitna zrna, sončnična semena, konopljina semena in nasekljani oreščki. Žužkojede ptice pa imajo raje oves, otrobe, rozine in jagodičja.

Mešanico enostavno napolnite v skodelice (ki ste jih prej obdali s peki papirjem), segrejte mast in jo polijte čez mešanico zrnja. Nato dodajte še vrvico, s katero boste pogačo lahko obesili. Ko se bo pogača ohladila, jo previdno odstranite iz skodelice, odstranite papir za peko in pogačo obesite na želeno mesto na vrt.

compo image

Oreščki in semena za veverice

Pozimi tudi veverice cenijo malce dodatnih hranilnih snovi! Za to so odlični posebni trdni samodejni podajalniki hrane, saj so veverice lahko izjemno vztrajne in celo nasilne, ko gre za hrano. Podajalniki hrane so napolnjeni z oreščki, kakršni so denimo orehi, lešniki, semena, žir ali kostanji. Morda imate na vrtu celo leskov grm ali jagodičje? Vevericam bi se ustregli, če bi svoj pridelek delili. Prepričajte se, da bo glodavcem zaloga na voljo za daljše časovno obdobje.

Ohranjanje čebel in drugih koristnih živali v vašem vrtu

Koristne živali se lahko v vašem vrtu počutijo kot doma. Poskrbite, da bodo zavetje v vašem vrtu našle samotarske čebele, čmrlji, krastače in kuščarji, ježi in podlasice. Pokazali vam bomo, kako!

izvedite več

Deli